''Ayaktaki ağrılar ciddiye alınmalı''
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Öğüt, ayaktaki ağrıların ciddiye alınması gerektiğini, ayakproblemlerinin tedavisinin yapılmamasının ileride büyük sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Öğüt, en sık yaşanan ayak problemlerinin başında parmak deformitelerinin geldiğini, özellikle baş parmağındeformitesinin yaygın görüldüğünü söyledi.
Tıptaki adı 'halluks valgus olan'' ve halk arasında kemik çıkıntısı olarak bilinen sorunun daha çok kadınlarda görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Öğüt, ''Bunun nedeni daha çok genetiktir ve anne tarafından geçer. Eğer birnesilde oluyorsa, üç nesilde de olma ihtimali oluyor. Fakat genetik geçişten başka çevre faktörlerin de etkin ki bunun başında ayakkabı geliyor. Kadınların çok sevdikleri yüksek topuklu dar burunlu ayakkabılar bunu hızlandıran bir etken. Genetik bir yatkınlık varsa, bir de bu tip ayakkabılardan giyiyorsa, sorun çok daha hızlı ortaya çıkıyor. Ve parmak bir kere eğrilmeye başlarsa mutlaka ilerlemesi devam ediyor'' dedi.
Prof. Dr. Öğüt, bu sorunu yaşayan kişilerin sıklıkla parmak arasına makara koyarak tedavi yolunu seçtiklerini, ancak bunun geçici bir çözüm olduğunu ifade etti.
Sorunun temelinden düzeltilmesi gerektiğine işaret eden Öğüt, şöyle konuştu:
''Çünkü buradaki sorun, kemiğin kaymış olması. Düz duran bir kemiğin ucundan bir çıkıntı oluyor, kemiğin aksı kayıyor. Biz bu kayan aksı düzeltmezsek tekrarlar. Halk arasında ameliyat yapılsa da tekrarlar diye bilinir. Nedeni de bunun bir çıkıntı olarak algılanıp traşlanması gibi işlemlerden kaynaklanıyor. Bunun traşlanıp geçmesi gibi bir tedavisi yok. Kesin tedavi için mutlaka kemiğin düzeltilmesi lazım. Kesilen kemiğin yerine oturtulması gerek.
Eğer hastanın hiçbir ağrısı yoksa ameliyat önermiyoruz. Eğer deformiteyle birlikte hastanın ağrısı ya da zonklama gibi şikayetleri varsa, makara koymak gibi ameliyat dışı yöntemlerin hiçbiri işe yaramaz. Mutlaka ameliyat edilmesi lazım. Ameliyatın başarı şansı yüksek. Tabii her ameliyatta olan yüzde 1-2 gibi komplikasyon riskleri var, o kadar.''
Prof. Dr. Tahir Öğüt, dizdeki kireçlenme, ayak bileğinde kıkırdak problemlerinin de sıklıkla görülen rahatsızlıklardan olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin dünya genelinde başarılı ortopedik operasyonlara imza attığına dikkati çeken Prof. Dr. Öğüt, ''Ayaktaki ağrıları ciddiye almak, ayak sağlığına önem vermek gerekiyor. Ayak problemlerinin tedavisinin yapılmaması ileride büyük sağlık sorunlarına yol açabilir'' diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın
Uzmanından sağlıklı dişler için altın tavsiyeler