Ayak Bileği Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Ayak Bileği Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ayak eklem, kemik, ligament, tendon, kas, kan damarları, sinirler, yumuşak doku ve deri gibi yapıları içerir. Ayakta bulunan bu yapılardan herhangi birinde meydana gelen hastalık ayakların ağrımasına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda ayak ağrıları, yaralanmalar ya da ayaklardaki herhangi bir kemiğim bağa dokunun veya tendonun iltihap kapması sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Ayak Bileği Ağrısı Neden Olur?
Yaralanmalar, aşırı kullanım ya da ayaklarda meydana gelen herhangi bir bağ, tendon, ya da kemik iltihaplanmalarında ayaklarda ağrılar oluşabilmektedir. Artritler ayak ağrılarının en temel sebeplerindendir. Ayak sinirlerinde meydana gelen yaralanmalar sonucunda uyuşma, karıncalanma ya da yanmalar ile sonuçlanabilmektedir. Ayak ağrılarının bazı sebepleri şunlardır;
● Aşil tendonu rüptürü
● Aşil tendiniti
● Kemik çıkıntıları
● Avülsiyon kırığı
● Kırık ayak
● Bursit yani eklem iltihabı
● Kırık ayak bileği
● Bunyonlar
● Diyabetik nöropati (diyabet hastalığı sebebi ile meydana gelen sinir hasarları)
● Nasır
● Düz tabanlık
● Aşırı derecede ürik asit ile ilişkili olan artrit (gut)
● Hammertoe ve de çekiç ayak parmağı
● Haglund'un deformasyonu
● Metatarsalji
● Uygun olmayan ya da yüksek topuklu ayakkabılar
● Morton'un nöroma
● Batık ayak tırnakları
● Osteomiyelit (Kemik enfeksiyonu)
● Osteoartrit (eklemlerde parçalanmaya sebep olan hastalık)
● Periferik nöropati
● Paget kemik hastalığı
● Plantar siğiller
● Plantar fasiit
● Raynaud hastalığı
● Psoriatik aertrit
● Reaktif artrit
● Romatoid artrit
● Stress kırıkları
● Septik artrit
● Tendinit
● Kireçlenme
● Ödem
● Tümörler
● Tarsal tünel sendromu
Ayak eklemlerinde meydana gelen ağrılar kızarıklık, şişlik ve ısı artışı ile gözlemlenmektedir.
Ayak Bileği Ağrısı Nasıl Geçer?
Ilık ve Tuzlu Suda Dinlendirme: Uzun süre ayakta duran kişiler, eve döndüklerinde ayaklarını ılık bir suda 10 dakika bekletmeleri tavsiye edilmektedir. Şiddetli olan ağrılarda su içerisine tuz ilave edilmelidir. Bu uygulama ayakların ağrılarını azalttığı gibi ödem oluşmasının önüne geçmektedir. Düzenli aralıklarla ılık su uygulaması yapan kişilerin ağrıları düzenli olarak azalmaktadır.
Ayak Ağrıları İçin Egzersizler ve Sporlar: Günlük olarak 45 dakika ya da 1 saatlik yürüyüşlerin yapılması sadece ayaklar için değil, birçok sağlık problemlerine iyi gelmektedir. Spor salonlarında yapılan egzersizlerde bacak kaslarını çalıştıran hareketler dolaylı olarak ayak ağrılarına da iyi gelmektedir. Haftada beş gün bu spor ve yürüyüşleri yapan kişilerin ayaklarının sağlığı iyi bir yönde gelişmektedir. Ayakların yukarıya kaldırılarak 5 ile 10 dakika aralığında bekletilmesi de ayak sağlığı için faydalıdır. Ayakların kaldırılması hareketi ayaklardaki ağrıların azaltılmasının yanı sıra kişilerin tansiyonlarını da dengelemektedir.
Ortopedik Ayakkabılar Giyilmeli: Ayak sağlığının korunmasında en önemli etkenlerden bir tanesi ise ortopedik ayakkabı giyilmesidir. Uygun fiyat aralıklarında satılan ortopedik ayakkabılar sırt ve bel ağrılarına olduğu kadar ayaklardaki ağrılara da iyi gelmektedir.
Ayak Bileği Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ayak bileği ağrılarının tedavileri genellikle ağrının altında yatan sebeplere göre değişmektedir. Ayak bileğinde meydana gelen problemlerde buz kompresyonu, istirahat ve fiziksel tedavi yöntemleri ile giderilebilmektedir. Eğer ağrı semptomlarının durumuna göre kapalı ve açık cerrahi yöntemlerine kadar gidebilmektedir. Cerrahi tedaviler en son tercih edilen tedavi yöntemleridir. Kapalı cerrahi yöntemi açık cerrahi yöntemine göre daha kısa sürede iyileşme olanağı sağlamaktadır.
Kemik sıkışmaları gibi problemlerde kapalı cerrahi yöntemi ile 2 ile 3 yerden delikler açılarak hastaların tedavileri yapılabilmektedir. Bu operasyonun sonrasında hasta ertesi gün taburcu edilebilmektedir. Ağrının sebebine bağlı olarak kök hücre tedavileri de uygulanabilmektedir. Kök hücre tedavileri, hücrelerin kendi kendisini onarmaları şeklinde tanımlanabilmektedir. Kök hücre tedavileri, hastaların kendi kanlarından alınan trombosit adı verilen hücrelerin içinde bulunan bazı faktörler kullanılarak kemik, kıkırdak gibi dokuların onarımları sağlanabilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çillibom'un bestecisi Kenan Küçüközcan hayatını kaybetti! Bu belirtilere dikkat! HASTALARIN YAKLAŞIK YÜZDE 40-50'Sİ...
Genel cerrahi uzmanı obezitenin çaresini açıkladı!
Şeker hastalığının şifası tespit edildi!
Dikkat bu takviye kalbi bile durdurabilir!
Öksürük 2 haftadan uzun sürüyorsa dikkat! Kalıcı hasara neden olabilir...