Ateşlenen çocukların beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?
Nezle, grip, boğaz ya da kulak enfeksiyonu gibi nedenlerle ateşi çıkan çocukların iştahsız olmaları son derece normal. Hatta iyileşmelerinin ardından iştahsızlık bir süre daha devam ediyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Uğraş, “Yemek yemiyor diye telaşlanmayın. Hastalığı tamamen atlatınca kaybettiği enerjiyi yerine koyacaktır” diyor. Prof. Dr. Meltem Uğraş ateşlenen çocukların nasıl beslenmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. (Özgür Gökmen Çelenk / Posta)
Haberin Devamı
ATEŞLİ ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?
/

Çocuklar ateşlendikleri zaman genelde iştahları kısmen ya da tamamen kapanabilir. Özellikle de üst solunum enfeksiyonu geçiriyorlarsa... Üstelik sadece hastalık sırasında değil, enfeksiyon geçtikten bir süre sonra daha iştahsızlık devam eder. Bu nedenle çocuğun her zamanki kadar yemek yiyemeyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Yumuşak, sulu, muhallebi kıvamında gıdalar verin. Çocuk, hastalığı tamamen atlattıktan sonra kaybettiği enerjiyi yerine koyar, bu nedenle az yemesi konusunda paniklemeyin. Fakat sık sık uzun süre devam eden ateşli hastalıklar geçiren çocuklarda kalıcı kilo ve boy eksiklikleri görülebileceğini de aklınızda tutun.
ANNE SÜTÜ ALAN BEBEKLERDE NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
/

Bebek normale göre daha az beslense de mümkün olduğunca emzirilmeli. Hastalığı geçirdikten sonra bebek eksik enerjisini alır. Annesinin memesini ememeyecek kadar ağır hastalığı olan bebeklere gerekirse hastanede damar yolu açılıp damardan sıvı beslenme uygulanabilir.
Haberin Devamı
BİBERON KULLANAN BEBEKLERDE NELER YAPILMALI?
/

Eğer anne emziriyorsa mamanın yanı sıra bebeğini mümkün olduğunca emzirmeli. Anne sütü yoksa mamaya devam etmeli. Bebek sık aralıklarla azar azar beslenmeli. Bunların dışında bebeğin beslenmesinde büyük bir değişiklik yapılmasına gerek yok.
ATEŞLE BİRLİKTE İSHAL VARSA ÖZEL BİR BESLENME OLMALI MI?
/

İshal olan çocuklarda sıvı kaybı söz konusudur. Aynı zamanda ateş çıktığı için daha fazla enerjiye ve sıvıya ihtiyaç duyulur. Bu nedenle çocuğun mümkün olduğu kadar sıvı alımı artırılmalı. Genel durumu kötüyse mutlaka hastayı hastaneye yatırarak damardan sıvı tedavisi başlanmalı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı