Ateş Nasıl Düşürülür? Evde Ateş Düşürme Yöntemleri Nelerdir?
İnsanların normal şartlar altında belirli oranda bir vücut sıcaklığı vardır. Yüksek ateş her yaştan insanın başına gelebilecek bir sağlık sorunudur. Ama bu durum özellikle de küçük çocuklar için daha tehlikelidir. Bu nedenle küçük çocuğu olan anne ve babaların en çok korktuğu şeylerden birisi de yüksek ateştir. Yüksek ateş evde bazı yöntemler kullanılarak düşürülebilir.
Yüksek ateş ile karşılaşıldığı zaman ebeveynler telaşa kapılarak bazı ateş düşürme yöntemlerini kullanabiliyor. Bu yöntemler, ateşi düşürmek yerine kimi zaman daha da arttırabiliyor. Vücut ısısının 38 derece ve üzeri olması yüksek ateş olarak tanımlanır. Yüksek ateşin olduğu zamanlarda ateşli havale ortaya çıkar. Bu durum ise en çok 6 ay ve 5 yaş arası çocuklarda sıkça görülür. Ateşli havalelerin görüldüğü vücut sıcaklığı genellikle 39-40 dereceye ulaşır.
Bu gibi durumlarda morarma ve çocukta bilinç kaybı yaşanabilir. Bu durumda panik yapmadan çocuğun bir yere düşmesini çarpmasını önlemeli, sırt üstü başı size dönük ve hava kanalları açık olacak şekilde yatırmalısınız. Ateşli olan kişi sıtmalanır ve üstünü örtmek isteyebilir. Ateşli kişinin üstünü örtmemeli ve ılık bir duş almasını sağlamalısınız. Ilık bir duş vücut ısısının aniden düşmesini sağlar.
Evde Ateş Düşürme Yöntemleri Nelerdir?
Evde ateş düşürmenin pek çok farklı yolu vardır. Ateş düşürmek için ateşlenen kişinin yaşına uygun bir yöntem belirlemek gerekir. Yüksek ateşin en tehlikeli olduğu yaş grubu ise, bebekler ve çocuklardır. Bebeklerin ve çocukların evde ateşini düşürmek için kullanılabilecek yöntemler;
● Bebekler hasta olmasın diye genellikle kat kat giydirilir ve bulundukları odanın sıcak tutulmasına özen gösterilir. Yüksek ateş durumunda bebeğin üzerindeki fazla kıyafetleri çıkartmak gerekir. Bebeğin bulunduğu odanın sıcaklığı ise, 20 dereceye kadar düşürülür.
● Anne sütü bu aşamada çok önemlidir. Eğer bebeğiniz emiyorsa onu ateşliyken emzirmeye devam etmeniz gerekir. Eğer çocuğunuz emmiyorsa bol sıvı vermeye dikkat etmeniz gerekir. Yüksek ateş ile birlikte sıvı kaybı olacağı için bol sıvı alınması gerekir.
● Evinizde ateş düşürücü ya da fitil varsa kullanım şekline uygun olarak gerekli dozda bebeğinize verebilirsiniz.
● Ilık bir su hazırlayarak bebeğinize güzel bir duş aldırabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin vücut ısısı ani bir şekilde düşmeye başlar.
● Çocuklarınızın alnına ıslak bez ya da sirkeli su gibi maddeler sürmemeli ve doktorunuz önermedikçe çocuğunuza antibiyotik vermemelisiniz.
Yetişkinlerde Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?
Bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateşi düşürürken daha tedbirli olmak gerekir. Fakat yetişkinlerde yüksek ateş düşürmek daha kolaydır. En etkili ve en hızlı ateş düşürme yöntemleri arasında ılık su ile duş almak olduğunu unutmamanız gerekir. Ateşliyken üşümeniz ve sıtmalanmanız durumunda üstünüzü örtmemeli, oda sıcaklığını düşürerek ılık bir duş almalısınız. Yetişkinlerde ateş düşürmek için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz;
● Ilık su ile duş almak,
● Bol bol su içmek,
● Ateş düşürücü ilaç içmek,
● Kolay nefes alabilmek için burnunuzu açık tutun.
● Soğuk bez ile koltuk altlarına kompleks uygulayın.
● Oda sıcaklığını düşürün.
● Rahat ve bol giysiler giyin ve üzerinizdeki fazla giysileri çıkarın.
● Bolca dinlenin.
● Kahve, alkol ve sigaradan uzak durun.
Ateş Düşürmeye Yardımcı Besinler
Bazı yiyecek ve içecekler de ateş düşürmeye yardımcı olur. Vücut ısısını düşürmeye yardımcı olan besinler,
● Kuru yemişler
● Mor ve koyu kırmızı gıdalar
● Yeşil çay
● Çilek, ahududu ve mandalina
● Yeşil gıdalar
● Zerdeçal ve zencefil
● Enginar, Ceviz, acı biber tozu
● Kiraz, lahana, elma püresi
● Kızılcık, kekik, pancar
● Bol bol su içmek vücut ısınızın kısa sürede dengelenmesini sağlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DEPRESYON TEDAVİSİNDE UMUT IŞIĞI OLDU! Mutsuz hissetme, uyku sorunları, konsantrasyon eksikliği! Yüzde 58 başarı gösterdi
APANDİSİT NEDİR? Apandisit nerede olur? İşte apandisit belirtileri!
Gripten kış boyu korunmanın yöntemi! Ekim - kasım ayında...
Meme kanserinin en büyük nedeni! Özellikle bu yaş aralığında...
Bu belirtiler varsa dikkat! Uzman uyardı: "Kalıcı panik bozukluğu meydana gelebilir..."