Astigmat Testi Nedir? Nasıl Ve Nerede Yapılır? Astigmat Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Astigmat kişilerde bulanık görmeye yol açan, kornea ya da göz merceği kavisi kısmının normal şekilde olmamasının genel olarak yaygın bir göz kusurudur. Tedavide gözlük ya da kontakt lens kullanımı tercih edilebilir.
Astigmat Nedir?
Astigmat, kornea adlı göz yüzeyinin ve ya göz içinde bulunmakta olan göz merceğinin düzensiz kavislenmesine bağlı olarak ortaya çıkan göz kusurudur. Kornea ve ya lenste anormal bir kavislenme, ışığın retinada net olarak odaklanamaması ve de tam olmayan bir görüntü vermesiyle sonuçlanmaktadır. Astigmatta orantısız bir kavis bulunur.
Astigmat Neden Olur?
Gözde gelen ışıkları kırarak retinada odaklamakta olan ve görüntünün elde edilmesini sağlamakta olan kornea ve ya lens adlı iki eğimli yüzey bulunur. Bunlardan kornea, gözlerin ön yüzeyini kaplamakta olan şeffaf bir tabakadır. Lenste gözün içinde yer alan, dışarıdan görünmeyen ve incelip kalınlaşarak yakın ve uzaktaki nesnelere iyi odaklanmayı sağlayan şeffaf yapıdır.
Göz kusuru olmayan gözde, lens ve de kornea pürüzsüz top yüzeyi gibi eşit olan çapa sahip, yuvarlak olan eğriliğe sahiptir. Kornea ve ya lensin bir tarafında diğerinden fazla eğriliğe sahip olması durumuna astigmat denir. Astigmat doğumdan itibaren olabilecceği gibi gözlerde yaralanma, hastalık ya da ameliyat sonrası da gelişebilir. Erken doğmuş ya da prematüre bebeklerde astigmat daha sıktır.
Astigmat Belirtileri Nelerdir?
Astigmatta en yaygın görülen belirtiler şunlardır. Bulanık ve ya bozuk görme, baş ağrısı, geceleri araba sürüş zorluğu, gözlerde aşırı kayma, göz yorgunluğu, ciddi vakalarda çift görme gibi olup bu belirtilere sahip kşilerin mutlaka göz testi yaptırmasında yarar vardır.
Astigmat Testi
Astigmat testi genel olarak dünyaya gelen çocuklarda görme testi yapılana dek fark edilmez. Bu sebep ile göz kusurlarının erken dönemde tanı, teşhis ve tedavisi amacı ile düzenli göz testleri önemlidir. Astigmat genel olarak kapsamlı göz muayenesi ile teşhis edilir. Astigmat testi, kişilerin gözlerinin ışığa nasıl odaklandığını ölçebilmek ve görüşü iyileştirmek amacı ile gereken optik lenslerin de numarasını belirlemek için yapılır.
Görme keskinliği testi: Bu test astigmatı tanımlayacak görme testidir. Görme keskinliği adlı testte kişinin belirli bir mesafeden bir tabloda yer alan harfleri ve de şekilleri okuması istenir. Bu harfler ya da şekiller her satırda aşamalı olacak şekilde küçülür. Teste göre de normal bir göz yaklaşık olarak 20/20 bir görme keskinliğine sahiptir. Paydada yer alan değer arttıkça kişinin görme keskinliği de azalır.
Phoropter: Bu testte göz doktoru, phoropter adlı bir alet kullanarak kişinin gözünün önüne lens yerleştirir ve de gözlerin ışığa nasıl bir şekilde odaklandığını ölçer. Bu ölçüm retinoskop adı verilmekte olan ışıklı bir el aleti ya da gözün yaklaşık olarak odaklanma gücünü değerlendiren bir otomatik alet kullanılarak gerçekleştirilir. Ayrıca buna ek olarak kişinin tepkilerine dayanarakta, en net görüşü sağlayan lensler belirlenir.
Astigmat Testi Nerede Yapılır?
Astigmat testi günümüzde ilgili göz hastanelerinde ya da sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır.
Astigmat Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Astigmat testi kişinin görme bozuklukları sorunu başladığı zaman doktora gitmesi ile yapılması gereken bir testtir. Kişi göz doktoruna gittiğinde yaşadığı sorunları dile getirir ve doktor bulanık görme sorunları yaşadığını anlarsa astigmat testine başvurur.
Astigmat tedavisi nasıl yapılır?
Astigmat tedavisi yapılırken genelde hafif olgularda tedaviye herhangi bir gereksinim duyulmayabilir. Astigmat daha şiddetli olduğu zaman tedavide gözlük, kontakt lens ya da bazen lazer ameliyatı önerilmektedir. Astigmat olan kişilere görüşü düzeltmek amaçlı öncelikle gözlük verilir. Gözlük, özel silindirik bir lens içerir. Genel olarak, her mesafeden de net görüş sağlamak amaçlı tek görüşlü lens önerilir.
Bazı kişiler gözlükten ziyade daha sık olarak kontakt lenslerle daha iyi görüş elde ederler. Kontakt lensler daha net görüş ve de daha geniş görüş alanı sağlayabilirler. Ancak doğrudan göze temas etmeleri nedeni ile göz sağlığını korumak için de düzenli temizlik ve de bakım gerektirir. Standart olan yumuşak kontakt lensler bazı durumlarda astigmatın düzeltilmesinde etkili olmayabilir. Sert gaz geçirgen olan kontakt lensler korneadayken normal şekillerini korudukları nedeni ile, korneanın düzensiz halini telafi edebilir ve de astigmat olan kişiler için görüşü iyileştirebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kalbimizin beyni var mı? Yeni araştırma sonuçları şaşırttı! Kalp hastalıklarına çare olacak
Baş ağrılarınızın nedeni bu olabilir! Migrenle karıştırmayın
Ülserden korunmak için bu besinleri tüketin! Ülsere yol açan hatalar
Avuç Avuç Tüketiyor Olabilirsiniz! Sonuçları Çok Ağır: Organlarınızı İflas Ettiriyor, Ölüme Böyle Sürüklüyor
Faydası 1 tatlı kaşığında saklı! Boğaz ağrısına doğal çözüm...