Aspir Yağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Aspir Yağının Az Bilinen Faydaları
Aspir, otsu bir bitkidir. Kuraklığa dayanıklı ve yazı seven, 4-5 ayda yetişen bir yağ bitkisidir. Aspir yağı, bu bitkiden elde edilen insan üzerinde büyük etkileri olduğu bilinen bir bitkisel yağdır. Aspir yağı, özellikle de bağışıklık sistemine ve sindirim sistemine önemli etki eder.
Aspir Otu Yağı Neye İyi Gelir?
Aspir otu yağı, insan vücuduna olumlu etkisi ile bilinen bitkisel bir yağdır. E vitamini açısından zengin olan bu yağ, üst solunum yollarından kaynaklanan astım, bronşit, soğuk algınlığı, boğmaca, balgam ve öksürük gibi hastalıkların hafifletilmesinde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda aspir yağının kalp ve damar hastalıklarından koruyucu özelliği vardır ve kan dolaşımını düzenler.
İçerdiği Onega-6 yağ asitleri sayesinde kan şekerini ideal seviyede tutar ve bu nedenle diyabet kontrolünde kullanılır. Saç köklerine masaj yaparak uyguladığınız zaman saç köklerinin güçlenmesine ve kafa derisindeki kan dolaşımının artmasını sağlayarak saçların eski sağlığına kavuşmasını sağlar. Cildi nemlendirir, kurumayı önler ve cildin yaşlanmasını geciktirir. Adet kanamasını ve adet günlerini önemli ölçüde düzenler. Vücuttaki kas dokusunu ve kitlesini korumaya yardımcı olur.
Aspir Yağının Az Bilinen Faydaları
Aspir yağının az bilinen faydaları arasında, romatizmalara iyi gelmesi yer alır. Az miktarda aspir yağını avucunuza alıp bacaklarınıza masaj yaparak romatizmaya bağlı ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda temizlediğiniz cildinize bir iki damla aspir yağı masaj yaparak sürerek cildinizin daha sağlıklı, canlı ve parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Aspir Yağının Kilo Vermedeki Etkisi
Aspir yağı kilo kontrolünde de önemli bir etkiye sahiptir. Kilo vermek isteyen kişiler hazırladığı salatanın içine 1 tatlı kaşığı kadar aspir yağı damlatarak metabolizmasının hızlanmasına yardımcı olabilir ve daha rahat kilo verme şansı yakalayabilir. Aspir yağı soğuk tüketilmesi gereken bir bitkisel yağdır, ısıtılmaması gerekir. Metabolizmayı hızlandırır ve Tip 2 Diyabetin önlenmesine yardımcı olur. Hamilelik döneminde ciltte oluşan çatlakların en kısa süre içinde onarılmasında büyük bir rol oynar.
Aspir Yağı Ne Kadar Tüketilmelidir?
Aspir yağının da diğer bitkisel yağlar gibi dozunda tüketilmesi gerekir. Aspir yağının bir günde 1 tatlı kaşığından daha fazla tüketilmemesi çok önemlidir. Daha fazla tükettiğiniz taktirde olumsuz yan etkileri oluşabilir. Bu nedenle önerilen miktarda bu yağları tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Aspir Yağı Fiyatı Nedir?
Aspir yağı fiyatı, kapsül ve likit olmak üzere piyasada iki çeşit şekilde satışa sunulur. Aspir yağının fiyatı, 20-50 TL arasında, aspir yapı kapsülü ise, 30-70 TL arasında satışa sunulur.
Aspir Çayı Nasıl Kullanılır?
Ülkemizde aspir çayı, en çok tüketilen faydalı bitkisel çaylar içinde yer alır. Aspir çayı, aspir bitkisinin yaprakları ile hazırlanır. Her gün bir bardak aspir çay içerek sindirimi ve metabolizmayı hızlandırabilir, kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu çay, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Kalp ve damar hastalıklarının oluşum hızını önemli ölçüde azaltır. Şeker hastalığı olan kişilerin düzenli olarak bu çayı dozunda tüketmesi ile birlikte diyabet kontrolü sağlanır. Ciltte antioksidan görevi görür ve hücreleri yenileyerek cildin yaşlanmasını geciktirir.
Aspir Yağı Mucizesinin Kullanıldığı Alanlar
Aspir yağı, doğanın bize sunduğu mucizevi sağlık, güzellik ve şifa kaynakları arasında yer alır. Asıl vatanı Güneydoğu Asya olan Aspir yağının bilinen vücuda pek çok faydası bulunuyor. Dikenini bir bitki çeşidi olan Aspir Yağı Akdeniz ülkelerinin pek çoğunda yetişir.
Genellikle sarı, turuncu ve kırmızı renklerde çiçekleri olan aspir bitkisinden çok fazla yağ çıktığı için bazı bölgelerde “yağ bitkisi” olarak da bilinir. Bu nedenle bu bitki kimya, kozmetik ve ilaç sektöründe sıkça kullanılır. Ülkemizde aspir yetiştiriciliği ise, ıslahlı tarım çalışmaları şeklinde yürütülür. Oleik ve linoleik yağ bakımından zengin bir içeriğe sahip olan bu yağ cilde ve vücuda faydaları ile bilinir.
Aspir Bitkisinin İçeriği
Aspir bitkisinin içeriğinin %45’inden fazlası yağdan oluşur. Bu nedenle bu bitkinin büyük bir bölümünün yağdan oluştuğu söylenebilir. Bitki tohumun preslenmedi ile bitkisel yağ elde edilir. Bunun yanı sıra aspir yağının içeriğinde Omega 3 ve 6 yağ asitleri, kalsiyum, Demir, fosfor, B1, B2, B3, antiseptikler, antioksidanlar ve E vitamini içerir. Aynı zamanda aspir yağı, Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağına alternatif olarak kullanılabilir.