Aşırı kilolarla sağlığınızı riske sokmayın
Obezite kişilerin hareket kabiliyetini ve yaşam kalitesini düşürürken çok sayıda hastalığı da yol açan ciddi bir sağlık problemidir. Son günlerde tüp mide ameliyatı ile zayıflayan birçok ünlü isimle karşılaşıyoruz. Tüp mide ameliyatı nedir, obezite tedavisinde ne zaman ameliyat gerekir, tüm bu soruları sizler için Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş’a sorduk.
Tüp mide ameliyatı yani 'sleeve gastrectomy' kapalı teknik ile yapılan bir ameliyatla midenin bir kenarının vertikal olarak alınması işlemidir. Bu ameliyatın amacı midenin hacmini yüzde 80 oranında küçülterek hastanın sağlıklı bir şekilde kilo vermesini sağlamaktır. Obezite tedavisinde uygulanan tüp mide ameliyatı iki şekilde kilo verilmesini sağlar. Bu ameliyatın birinci etkisi midenin hacmi küçülterek kişinin daha az yemekle doymasına yardımcı olmaktır. İkinci olarak ghrelin olarak isimlendirilen ve açlık hissine yol açan hormonların salgılandığı midenin fundus bölgesinin de ameliyat sırasında alınmasıdır. Bu şekilde açlık hormonun çalışması durdurulur ve kişinin açlık hissinin azalması sağlanarak daha az yemek yemesi sağlanır. Tüp mide ameliyatı sağlıklı bir şekilde kilo verme işlemi bu iki yöntemle gerçekleştirilmiş olur.
Tüp mide ameliyatının avantajları neler?
Tüp mide ameliyatı hastalarımızın kapalı teknik diye bildiği laparoskopik teknik ile yapılır.
Küçük bir kesi içerisinden içeriye sokulan kamera ile görüntü ekrana yansıtılarak operasyon gerçekleştirilir. Laparoskopik teknikte hastalarımız operasyon sonrasında dikiş sıkıntısı yaşamadığı için hem daha az ağrı hisseder hem de daha çabuk iyileşir. Hastanede yatış süresi daha kısadır, hastalarımızın normal yaşantılarına daha hızlı dönerler. En önemlisi operasyon küçültme esnasında midenin fonksiyonlarına zarar vermeyecek şekilde planlandığı için haslarımız için herhangi bir sağlık riski oluşmaz. Ayrıca ameliyattan sonra beslenmede de herhangi bir problem yaşanmaz, doktorunuzun ve beslenme uzmanınızın önerileri doğrultusunda her türlü gıdayı tüketmeye devam edebilirsiniz.
Kilo vermeye ne zaman başlanır?
Tüp mide ameliyatı geçiren hastalarımız ortalama iki yıl içinde fazla kilolarının yüzde 50’si ile yüzde 80’inden kurtulmuş olur. Bu oran hastanın operasyon sonrası beslenme, egzersiz ve sağlıklı yaşam şekline değişiklik gösterir. Bu ameliyat vücut kitle indeksi 35'ten fazla olan, ayrıca diyabet, yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması ya da uyku apnesi gibi rahatsızlıkları da olan hastalar için uygundur. Aşırı kilosu olan hastalarımız alanında uzman bir genel cerraha muayene olarak bu ameliyat için uygun olup olmadıklarını öğrenebilirler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?