hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aort damarı yırtılması nedir, neden olur, belirtileri neler?

    Aort damarı yırtılması nedir, neden olur, belirtileri neler
    expand

    Geçtiğimiz yıllarda Oya Aydoğan, Doğan Cüceloglu ve İYİ Parti Konya İl Başkanı Gökhan Tozoğlu'nun aort damarı yırtılması nedeniyle hayatını kaybetti. Ünlü isimlerin ölümüne neden olan aort damarı yırtılmasına dair detaylar merak ediliyor. Peki, aort damarı yırtılması nedir, neden olur, belirtileri neler? İşte detaylar..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pek çok kişinin ölüm nedeni olan aort damarı yırtılmasıyla ilgili detaylar gündemde yer alıyor. Her gün belki yüksek tansiyon hastalarının ¼ ünde ölüm nedeni arasında olan aort damarı yırtılması (diseksiyon) ani ölüm nedeni olabileceği gibi habersiz yaşanabilir ve genel tarama testlerinde ortaya çıkabiliyor. Son olarak İYİ Parti Konya İl Başkanı Gökhan Tozoğlu (35), aort damarının yırtılması sonucu tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

    AORT DAMARI YIRTILMASI NEDİR?

    Aort damarı, kalpten direkt olarak çıkan ana atar damardır. Aort yırtılması, aort damarının iç duvarının herhangi bir bölgesinde yırtılma meydana gelmesi olarak tanımlanabilmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülme oranına sahip olan aort yırtılması, ortaya çıkması durumunda acil ve oldukça hızlı müdahale gerektirmektedir.

    AORT YIRTILMASI BELİRTİLERİ NEDİR?

    Aort yırtılmasının en önemli belirtisi ani gelişen göğüs ağrısıdır. Ağrı öylesine şiddetlidir ki hastalar, iç organlarının yırtıldığı hissine kapıldıklarını ifade ederler. Ağrı ilk olarak yırtığın başladığı yerde hissedilir ve yırtık ilerledikçe aynı doğrultuda yayılır.

    AORT DAMARI YIRTILMASI NASIL OLUR?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aort yırtılması iki şekilde olur. Aort denen ve kalpten çıkıp tüm vücuda kan taşıyan damarın duvarları arasında oluşan fakat damar dışına patlamayan yırtık ki bu durum acil ameliyat gerektirir. Bir diğeri şekli ise aort ana damarının duvarının tamamen patlayarak, kanın dışarı(göğüs içine, karın içine) çıkmasıdır. Bu durumda hastaneye dahi yetişilemez, ölüm ani olur. Bu nedenle çoğu zaman ölüm nedeni de bilinmez ve kalp krizi gibi değerlendirilir. Bunu ancak ön tetkiklerle fark edilir ve patlamadan ameliyata alınır.

    Aniden gelişen sırt ağrısı veya göğüs bölgesinde ağrı ile karakterize olan aort diseksiyonu; kalp krizi, çoklu organ yetmezliği ve hatta ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Aort diseksiyonu, aort damarının farklı sebeplerle yırtılması ve duvar içine kan dolmasıyla oluşur. Aort yırtılması olarak tanımlanan sendromda ise yaşanan durum şu şekilde özetlenebilir :kanın akmakta olduğu ilk katmandan kendisine bir başka yol bularak ikinci katmana sızması ve akış ile birlikte katmanları birbirinden ayırmasıdır. Kanın bulduğu yeni yolda hızlı bir şekilde akmasıyla, damar yırtılır.

    Aort damarı yırtılması nedir, neden olur, belirtileri nelerAORT DAMARI TAM OLARAK NEREDE?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aort, insan vücudundaki en büyük arterdir. Sol ventrikülden çıkar ve karnın aşağısına doğru uzanır ve sonra daha küçük damarlara dallanır. Aort oksijenlenmiş kanı tüm vücut parçalarına sistemik dolaşımla ulaştırır. Aort damarı kalpten çıkan, vücudun en büyük atar damarıdır. Atardamardır çünkü içinde temiz kan taşır. Temiz kan demek içinde oksijeni en fazla olan kan taşıyan damar demektir. Aort damarı kalbin sol karıncığından yani sol ventrikülünden çıkar. Aortun ana görevi, akciğerlerde temizlenip kalbe dönen temiz kanı vücuda taşımaktır.

    AORT DAMARI YIRTILMASI AMELİYATI KAÇ SAAT SÜRER?

    Üç farklı seansta yapılması gereken ağır cerrahi müdahale aynı hasta üzerinde ve tek seansta yapılması zorunluluğu doğuyor. Dolayısıyla son derece uzun bir ameliyattır. Çoğu zaman 5-6 saat bazen de daha uzun sürebiliyor. Tedavi konusunda tek seçenek cerrahi yöntemlerdir; fakat cerrahi tedavi, oluşan yırtılmanın hastayı ani yüksek volümde kan kaybı ile şok tablosuna sokmasından, hayati organları da etkilemesinden dolayı yine çok yüksek risk içermektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow