hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antibiyotik kullanımına dikkat

    Antibiyotik kullanımına dikkat
    expand

    Antibiyotik doğru kullanıldığında bazı durumlarda hayat kurtaran çok önemli bir ilaç grubudur. Ama yanlış kullanımı sadece sizin için değil gelecek için de çok tehlikelidir. Sürekli antibiyotik kullanımı sonrası antibiyotiklere direnç kazanan bakterilerin varlığı gelecekte antibiyotiklerin işe yaramamasına sebep olabilir. Estetik Diş Hekimi Dr. Efe Kaya konu hakkında bilgiler verdi.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş hekimliğinde kullanılan bakteriler bakterisid özellikli, yani bakteriler üzerinde öldürücü etkisi olan antibiyotiklerdir. Vücudun yararlı bakterilerinide öldüreceğinden gerekmedikçe kullanımı büyük bir hatadır.

    Diş Çektirmeden Önce Antibiyotik Kullanmalı mıyım?

    Biz diş hekimlerinin en çok karşılaştığı tablo budur. Hastalarımız çekimden önce kendini güvende hissedebilmek adına ilaç kullanmak isterler. Sanılanın aksine diş hekimliğinde antibiyotik kullanımı çok kısıtlıdır.

    Çürük Oluşum Mekanizması

    Dişlerin üç katmanı bulunur en dış tabakası dişin koruyucu tabakası mine tabakasıdır. Çürüğün başladığı bu katmanda hasta hiçbir şey hissetmez. İkinci tabaka dentin tabakasıdır. Bu bölgede çürük kendini belli etmeye başlar ve hasta sıcak ve soğukta ağrı duymaya başlar. Dentin tabakası sonrası dişin sinirlerine yani pulpa (öz) tabakasına ilerleyen çürük artık dayanılmaz ağrılar vermeye başlar. Çürük bakterilerine vücudun verdiği yanıt sonrası sinirler diş duvarına çarpmaya başladığından şiddetli ağrılara sebep olur.

    Hasta çürük dişinin olduğu bölgede bu sebepten dolayı şişlik hisseder ve yüzünün şiştiğini düşünür ve ilaç kullanmak ister. Aslında bu durum sadece diş hekimine gitmelisin mesajı vermektedir.

    Ne Zaman Antibiyotik Kullanmalı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En önemli durumların başında profilaksi gelir. Profilaksi diş hekimliğinde cerrahi işlemler öncesi bakteriyemi tablosunu engellemek için ilaç kullanımını ifade eder. Hastanın kalp kapağı protezi var ise, kalıtsal kalp rahatsızlıkları var ise, geçirilmiş ateşli romatizma hastalığı var ise, kesinlikle işlemler öncesi antibiyotik kullanması gereklidir.

    Diş kaynaklı bir enfeksiyon büyüyerek vücudun sistemini etkiliyor hastada ateş halsizlik ve titreme belirtileri veriyor ise, hasta hekimine danışarak muhakkak antibiyotik kullanılmalıdır.

    İmplant Cerrahisi Sonrası Antibiyotik Kullanımı

    Ağız içerisindeki mukoza yarı geçirgen bir yapıdadır. Yararlı ve zararlı tüm bakteriler ile sürekli temas halindedir. Gerek implant cerrahisi sırasında gerek ise sonrasında yara bölgemizi bu patojenlerden korumak durumundayız. Aynı zaman da post op bakım kriterlerini yerine getiremeyen hastalarda ve vücutta bulunan bilinmeyen enfeksiyon odaklarının etkisini en aza indirmek için antibiyotik özellikle profilaktik amaçlı kullanılır.

    Hasta Ne Yapmalı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hastalar 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolünden geçerek olası sürpriz bir ağrı tablosundan korunmalıdır. Tüm geçirilmiş hastalıklarını diş hekimi ile paylaşmalıdır. Doktorunun önerilerini eksiksiz yerine getirmelidir

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow