hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mastit nedir, neden olur? Mastit nasıl geçer, evde tedavisi nasıl yapılır?

    Mastit nedir, neden olur Mastit nasıl geçer, evde tedavisi nasıl yapılır
    expand

    Emziren annelerde daha sık rastlanılan bir durum olan mastit kısaca meme bölgesinde iltihaplanma olarak adlandırılabilir. Peki, tam manasıyla mastit nedir, neden olur? Evde mastit tedavisi yapılır mı? Ağrı ve acıya neden olabilen mastit nasıl geçer?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle emziren annelerde mikrop kapan memede görülen mastit emzirme durumunu zorlaştırdığı için anne ve bebek açısından tedavi edilmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Peki, mastite neden olan şeyler neler, tedavi yöntemleri nasıl?

    MASTİT NEDİR, NEDEN OLUR?

    Ciltte varolan bakterilerin meme altına geçmesiyle meme dokusunun iltihaplanması kısaca mastit olarak adlandırılır. Emzirme dönemi nedeniyle hassas hale gelen meme dokusu mikrop kapmaya daha uygun hale gelir. Bu nedenle meme temizliğine önem gösterilmesi gerekiyor.

    Mastit meme kanalının tıkanması ya da bakterilerin meme ucundan içeriye girerek enfeksiyona neden olmasıyla ortaya çıkar. Genellikle tek bir memeyi etkileyen mastitte semptomlar memede ağrı, ateş, kızarıklık ve apseleşme ile ortaya çıkar.

    Obezite, sigara kullanımı, dar ve sıkı giyinme, sağlıksız beslenme, doğumun son haftalarına yaklaşma, pamuklu olmayan sütyen kullanımı ve temizlikte yaşanan problemler mastitin risk faktörlerini artırır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MASTİT NASIL GEÇER, EVDE TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

    Emziren annelerde emzirme öncesinde ve sonrasında memenin dikkatlice temizlenmesi gerekir. Bölgenin temizlenmesiyle birlikte yeni mikrop girişi önlenir ve tedaviye yardımcı ortam hazırlanır. Nemlendirici ürünler kullanılması, pamuklu sütyenin tercih edilmesi, fazla kilo varsa tüketilen besinlere dikkat edilerek şeker dengesinin sağlanması evde uygulanabilecek bazı yöntemler olarak söylenebilir.

    Ancak mastit iltihaplı ve apseli bir duruma dönüştüyse bu aşamada apseyi kurutmak için iğne veya hap tüketimi gerekebilir. Bu aşamada doktor mastitin ileriliği durumuna göre uygun tedaviyi belirtir. Oluşan iltihabın dışarıya çıkarılması durumunda bölge mikrop kapmaya müsait bir durumda olacağı için temizliğine muhakkak önem vermek gerekiyor.

    Apse kurutucu antibiyotik tedavisi genellikle 1 hafta ile 10 gün arasında tamamlanır ve bölgede tam iyileşme sağlanabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow