24 Haftalık Gebelikte Neler Olur? Hamileliğin 24. Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hamilelik süreci anne ve baba adaylarının heyecanla beklediği bir süreçtir. Bu süreçte anne ve baba adayları oldukça endişeli olabilir. Özellikle anne adaylarındaki bazı değişimler neyin normal neyin anormal olduğunun sorgulanmasına neden olmaktadır. Bu dönemlerden olan 24. hafta döneminde olan değişikliklerin bilinmesi bu anlamda oldukça önemlidir.
24 Haftalık Gebelikte Neler Olur?
24. hafta gebeliğin 6. ayına denk gelmektedir. Gruplamaya göre ise 24. hafta ikinci trimesterin sonu olmaktadır. İkinci trimester dönemi hamileliğin en kolay geçen dönemlerinden birisidir. Bu dönemde ilk zamanlardaki gibi mide bulantısı, koku hassasiyeti gibi şikayetler görülmektedir.
İkinci trimesterde bebeğin organları iyice gelişmektedir. Ultrasonda organları görülmeye başlanmaktadır. Anne adaylarında ise belirli farklılıklar oluşmaya başlayabilmektedir. 2. haftada anne adaylarındaki değişimler şunlardır:
- Hormonal değişimlerden dolayı yüzde ve vücutta deri üzerinde koyu lekeler oluşabilmektedir. Bu durum deriye rengini veren melanin pigmenti üretiminin hormonal değişimler nedeniyle artmasıdır.
- Vücudun genişlemesi ile beraber cildin gerildiği bölgelerde çatlaklar oluşabilir.
- 24. haftada karın ve kalça kısmında bıçak saplanır şekilde bir ağrı görülebilir. Bu durum gebelikte oldukça sık görülen round ligament ağrısı olmaktadır.
- Bunlar dışında baş dönmeleri ve bacaklarda kramp ağrıları da görülmektedir.
24 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi Nasıldır?
24 haftalık gebelikte bebeklerin hareketleri anne adayları tarafından hissedilebilir. Özellikle hareketlenmeler belirgin bir hale gelmektedir. 24. haftada kas kütlesinin gelişmesi ile beraber hareketlerinde şiddeti artmaya başlar. Bu dönemde bebeklerin akciğerleri oluşmuştur. Fakat oluşan akciğer dış ortamda işlevsel hale gelebilmesi için akciğerlerde sürfaktan adı verilen maddenin üretilmesi gerekmektedir. Bu sentez hamileliğin 26. haftasında başlamaktadır.
Bu dönemde bebeklerin yüz gelişimi tam olarak tamamlanır. Yüzdeki yapıları çok küçük olsa da bebeklerin kaşları, kirpikleri ve saçları gelişmiştir. Ayrıca bu dönemde bebeklerin derideki pigmentleri tam olarak oluşmadığı için ve deri altı yağ depoları henüz tam gelişmediği için bebeklerin cildi transparandır.
Hamileliğin 24. Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hamileliğin her dönemi gibi 24. haftası da çok önemlidir. Özellikle doğum zamanında yaklaşması nedeniyle pek çok noktaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Hamileliğin 24. haftasına ulaşan anne adayları genel olarak beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Bunun dışında kendisini zorlamayacak ölçüde egzersizler yapmalıdır.
Hamileliğin bu döneminde anne adaylarının doktoru ile doğumu planlamaya başlaması gerekir. Normal ya da sezaryen doğum mu olup olmayacağı bu dönemden sonra konuşulabilir. Bu sayede anne adayları da kendisini doğuma hazırlayabilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Geçmeyen öksürüğün nedeni bu hastalıklardan biri olabilir!
-
Annelere emzirme dönemi için beslenme önerileri
Bu belirtiler başladıysa depresyonda olabilirsiniz! Dr. Jan Klod Kayuka yazdı...
Çocuklarda uyku düzeninin oluşturulması hakkında uzman uyarısı
Bebeklerde ishal sorununa karşı alınabilecek önlemler