15 Haftalık Gebelikte Neler Olur? Hamileliğin 15. Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?
15 haftalık gebelik ikinci tiremester dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemde bebek sesleri hissetmeye başlar.
15 Haftalık Gebelikte Neler Olur?
Gebelikte sıkça rastlanan semptomlardan biri de bacak krampları olarak karşımıza çıkar. Hamileliğim 15. haftasına gelindiğinde annelerde kaşıntılar başlaması mümkündür. Kaşıntıların geçmesi için nemlendirici sürmek ya da pamuklu kıyafetler giymek faydalı olabilir. İkinci trimester olarak da adlandıran bir dönemdir. Bu döneme gelindiği zaman rahim ve yumurtalıkların olduğu pelvik bölgeye kan akımı artmaktadır.
Hamilelikte vajinal enfeksiyon yaşayan annelerde en çok mantar enfeksiyonu ile karşılaşılmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonlarından da korunmak için mutlaka pamuklu iç çamaşırları giymek ve kokusuz sabun kullanmak gerekir. Parfümlü ve kimyasal olan kişisel bakım ürünlerinden de bu süreçte uzak durmak gerekir.
Hamileliğin 15. Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hamileliğin 15. haftasında anne adaylarında genelde susuzluk hissi artar ve baş dönmesi de yaşanabilir. Bu nedenle 15 haftalık gebelikte ani hareketlerden kaçınmak gerekir. Anne adayları için yorucu bir süreç 15 hafta itibari ile başlar. Bu nedenle hormonal dengelerde de değişimler olacağı için birçok şeye karşı hassasiyetin artması mümkündür.
Sık olmayan idrar hissi, göz ve ağızda kuruluk ya da baş ağrısı bu dönemde dikkat edilmesi gereken durumlardandır. Bol sıvı tüketmek ve metabolizmanın çalışmasını sağlamak oldukça önemlidir. Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunmak için beslenmeye de dikkat etmek gerekir. Bu sayede Gebeliğin 15. haftasını daha hafif ve sağlıklı bir şekilde atlatmak mümkündür.
15 Haftalık Bebeği Anne Hisseder Mi?
Bebekler anne karnında hareket etmeye başlarlar fakat annelerin bunu hissetmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Annenin bebeği hissetmesi için en az 16 haftalık olması gerekir. 16 ile 22 hafta arasında anne bebeğin hareketlerini ve varlığını hissetmeye başlar. Bazı anneler tarafından yakın bir süre olmasından dolayı 15.haftada da bebeğin hissedilmesi mümkündür. Yalnız 15.haftada bebeğini hissetmeyen annelerin bir korku yaşamaması gerekir. 15.haftada bebeğin hissedilmemesi normal kabul edilir.
15 Haftalık Bebekte Cinsiyet Belli Olur mu?
Hamileliğin genellikle 12. haftasından sonra bebeğin cinsiyetini öğrenmeye başlamak mümkündür. Fakat bu dönemde görülmemesi halinde en geç 14 ile 15 hafta arasında ultrason ile bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir. 15 haftalık hamilelikte bebeğin gelişmiş olan elini ve kolunu rahat bir şekilde görebilirsiniz. Genelde bebekler 15 haftada kıvrılmış bir şekildedir. 15 haftalık olan bebek yavaş yavaş sesleri fark etmeye başlar ve anne karnına gelen ışıklara karşı da farkındalığı artar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Geçmeyen öksürüğün nedeni bu hastalıklardan biri olabilir!
Annelere emzirme dönemi için beslenme önerileri
Bu belirtiler başladıysa depresyonda olabilirsiniz! Dr. Jan Klod Kayuka yazdı...
Çocuklarda uyku düzeninin oluşturulması hakkında uzman uyarısı
Bebeklerde ishal sorununa karşı alınabilecek önlemler