hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    13 Haftalık Gebelikte Neler Olur? Hamileliğin 13. Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?

    13 Haftalık Gebelikte Neler Olur Hamileliğin 13. Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir
    expand

    Gebeliğin 13. haftası, hamilelik sürecinin en zor günlerinin bittiği hafta olarak bilinmektedir. 13. hafta hamileliğin ilk 3. ayının biteceği haftadır. 13. haftada fetüs, ultrason görüntülerinde daha net bir şekilde görülmeye başlamaktadır. Bu haftadan itibaren fetüs insana daha çok benzemeye başlayacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    13 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Gebeliğin 13. haftasında fetüsün parmak izleri oluşmaya başlar.

    Emme becerisi gelişir ve fetüsün ultrason görüntülerinde parmağını emdiği gözlemlenebilir.

    Fetüs 7.4 cm boyuna ulaşır.

    Toplamda 23 gram ağırlığa sahiptir.

    Büyüklüğü bir limon kadardır. 

    Bu hafta itibari ile fetüsün kafası vücudunun 1/3'ü kadar olur. 

    Bağırsak kıvrımları ise karın içine yerleşir.

    Fetüsün içinde bulunduğu amniyon sıvısını yutmaya başlar. Amniyon sıvısı ile fetüs su, karbonhidrat, yağ, protein gibi organik bileşikleri vücut içerisine alır. Geriye kalan amniyon sıvısı böbreklerine gider ve oradan idrara dönüşerek tekrar amniyon sıvısına katılır. 

    Eğer fetüs erkek ise testisler oluşur ve penis büyür. Fetüs kız ise yumurtalık gelişmiş ve yumurta üretimi başlamıştır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğer fetüs uygun pozisyonda ise cinsiyeti gözlemlenebilir. 

    Hamileliğin 13. Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Gebelikte bebeğe zarar verebilecek olan kafein tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu süreçte tüketilen kafein fetüsün doğum kilosunu düşürmektedir. Bunun sebebi ise kafeinin plasenta aracılığı ile bebeğe geçmesidir. Bu nedenle kafein çok tüketilmemeli, onun yerine bol bol su içilmelidir. 

    Gebelik sürecinde hamile kadınların vücutları ödem tutmaktadır. Bu nedenle şişkinlik hissi oluşur. Bunu önlemek için bol su tüketilmelidir. 

    Hamileliğin bu erken dönemlerinde anne adayı bol bol dinlenmeli ve çok fazla yorulmamalıdır. Çünkü bu süreçte fetüs büyüdükçe rahim genişlemeye başlar ve etrafını sarmakta olan zar da gerilir. Bu nedenle anne adayı kasık ağrıları yaşayabilir. Tehlikeli bir durum değildir fakat bu süreçte dinlenmek önemlidir. Ana rahminin büyümesi ile idrar kesesine baskılar artar. Bu nedenle anne adayının sık sık tuvalet çıkma ihtiyacı olur. Bu durumlarda tuvaletin tutulmaması da bebeğin alanı ve gelişimi açısından oldukça önemlidir. 

    Gebelik süresince bazı bitki çaylarının miktarı fazla olmamakla birlikte bir zararı yoktur. Fakat adaçayı, keten tohumu, fesleğen, ahududu ve sinameki çayları sıklıkla tüketilmesi halinde düşük yapma riskini artırdığını, rahim kaslarının kasılmasını sağlayarak erken doğumu veya gebelik sırasında kanama riskini artırabilmektedir. Lavanta, karahindiba, fesleğen, biberiye, melisa yaprağı, oğul otu, kediotu, aloe vera, sarı kantaron, yaban mersini gibi çaylar da bu tehlikeli durumlara sebep olabilmektedir. Bu nedenle kullanılmaması tavsiye edilmektedir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow