12 Haftalık Gebelikte Neler Olur? Hamileliğin 12. Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?
12 Haftalık gebelikte anne adaylarında baş dönmesi ve mide bulantısı şikayetlerinde azalma olur. 12 haftalık bebeklerin de boyu 5-6 cm kilosu ise 12-14 gram olur.
12 Haftalık Gebelikte Neler Olur?
Annede 12 haftadan sonra olumlu gelişmeler yaşanmaya başlamaktadır. Özellikle baş dönmesi ve mide bulantısı yaşayan annelerin 12 hafta itibari ile bu şikayetlerinde azalma olur. Bunun yerine anne adaylarında yorgunluk ve halsizlik hissinin artması mümkündür. Kimi hamilelerde henüz erken olsa da bel ve sırt ağrılarının da başlaması mümkündür. Bu şikayetlerin başlamasına sebep olan şey hamilelik ile beraber salgılanmaya başlayan relaxin hormonu olarak bilinir.
Relaxin hormonunun salgılanması ile annelerin kemik yapılarında değişiklikler meydana gelir ve bu da kas ve kemik ağrılarına sebep olur. Bebeğin gelişimi için oksijene ihtiyaç olduğundan anne adaylarında oksijene duyulan ihtiyaç daha da artabilir. Bu da kısa sürede yorulmalara ve hemen nefes nefese kalma durumlarına sebep olur.
Hamileliğin 12. Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hamileliğin 12 haftasında anne adayları daha fazla yorulmaya ve kendilerini yorgun hissetmeye başlarlar. Bu nedenle hareketleri kısıtlanmaya başlar ve ağır kaldırmamak gerekir. Bulantı ve kusma azalacağı için anne adaylarının 12 haftadan sonra daha fazla yemek yemek istemeleri mümkündür. Bu nedenle beslenmeye dikkat etmek ve sağlığı bozacak besinleri çok fazla tüketmemeye özen göstermek gerekir. Bununla beraber mide yanması ya da ekşimesine sebep olacak besinlerden de mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
12 Haftalık Gebelikte Bebeğin Boyu ve Kilosu Nasıl Olur?
12 haftalık gebelikte bebeğin bir erik büyüklüğünde olması beklenmektedir. Bebekler 12 hafta itibari ile yaklaşık 5-6 cm uzunluğuna ulaşmış olurlar. Bebeklerin ağırlıkları ise 12 ile 14 gram arasında olur. 12 haftadan itibaren anne adayları bebeklerinin kalp atışlarını duyabilmektedir. Bebeklerin 12. haftada kalpleri dakikada 120 - 160 kez atar.
12 Haftalık Bebeklerin Hareketleri Nasıldır?
Bebeklerin reflekslerinde 12 hafta itibari ile hızlı bir gelişim gözlemlenir. Göz kapaklarını açıp kapatmaya başlayan bebekler aynı zamanda ağızlarını da açıp kapatmaya başlarlar. El ve ayak parmakları da gelişmeye başladığından bunların hareketlerini de gözlemlemek mümkündür.
Dışarıdan gelen seslere ve anne karnından yansıyan ışıklara karşı bebeklerin 12 hafta itibari ile hassaslaştığını gözlemlemek mümkün olur. Bebeğin hareketlerinin 12. haftada anne tarafından fark edilmesi pek mümkün değildir. Bunun için bebeğin biraz daha büyümesi ve en az 16 haftalık olması gerekir. Bu nedenle bebeğin hareketlerini hissetmeyen anne adayların tereddüt etmemesi ve bunun zamanını beklemesi gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Geçmeyen öksürüğün nedeni bu hastalıklardan biri olabilir!
Annelere emzirme dönemi için beslenme önerileri
Bu belirtiler başladıysa depresyonda olabilirsiniz! Dr. Jan Klod Kayuka yazdı...
Çocuklarda uyku düzeninin oluşturulması hakkında uzman uyarısı
Bebeklerde ishal sorununa karşı alınabilecek önlemler