Anne adayları, gribi sakın hafife almayın!
Mevsim geçişlerinde, özellikle sıklığında artış gördüğümüz gribal enfeksiyonlar, günlük hayatımızı zora sokan hastalıkların başında geliyor. Hemen hemen herkes senede en az bir kez bu bulaşıcı hastalığa yakalanıyor.
Genellikle ayakta atlatılan ve klasik tabiri ile ‘ilaç ile 1 haftada ilaçsız 7 günde geçer’ denilen bu hastalığın sebebi ise bir virüs: İnfluenza virüsü. Temas ve solunum yolu ile kolayca bulaşabilen bu virüs 1- 4 gün içinde hastalığa dönüşebiliyor.
Özellikle mevsim geçişlerinde risk oluşturan bu hastalığın, gebeler için risklerini ve alınması gereken önlemleri Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Emre Pabuçcu özetleyerek önemli önerilerde bulundu.
Basit bir grip deyip geçmeyin
Her sene dünya üzerinde yaklaşık 3 ila 5 milyon kadar ciddi grip vakası bildiriliyor ve bunların 500 ila 600 bin kadarında da solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölümler meydana geliyor.
Özellikle riskli gruplarda -ki bunlar bağışıklık sisteminde sorun olanlar-, gebeler, kronik ilaç kullanan kişiler, çocuklar, sağlık çalışanları olarak sayılabilir, oldukça dikkatli olmak ve önlem almak gerekiyor.
“Kanserlerin yüzde 30’unun nedeni diyabet”
Gebelerde durum çok daha ciddi
Gebelik, başlı başına özel bir durumdur. Her şeyden önce iki can söz konusu. Ayrıca gebeliğin getirdiği birtakım bağışıklık sorunları da var. O nedenle gebelere özel olarak dikkat etmek gerekiyor. Gebelikteki gribal enfeksiyonların, zatürre başta olmak üzere ciddi solunum yolu hastalıklarına neden olma riskleri, gebe olmayanlara göre çok daha fazla. Geçtiğimiz yıllarda özellikle 2009 salgınında ciddi sayıda ölümlerin olduğunu biliyoruz. İlerleyen gebelik haftası ile de riskin arttığını bilmek önemli.Gebelerin kişisel hijyene dikkat etmeleri gerekiyor. Bunların başında el yıkamak ve diğer kişiler ile yakın temasta bulunmamak geliyor. Temel önlemlerin yanında, günlük sıvı tüketimi ve beslenme alışkanlıkları da bağışıklığı destekleyen unsurlar. En az 2 lt. su tüketmek ve elleri sıkça yıkamak hep akılda tutulmalı.
İşte hafta hafta hamilelik döneminde yaşananlar
Bu belirtiler varsa hemen hastaneye başvurun
Bazı durumlarda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini belirterek sözlerine devam eden Doç. Dr. Emre G. Pabuçcu, gebelerde özellikle uzamış öksürüğe eşlik eden yüksek ateş, nefes darlığı, ciddi halsizlik varsa vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmasını ve gereken tetkiklerin hızlıca yapılıp önlemlerin alınmasını öneriyor. Gebelerin %80’i grip aşısından korkuyor Gebelikte grip aşısı güvenle uygulanabiliyor ve bebeğe herhangi bir zarar da vermiyor ancak gebelerin %80’i bu aşıyı olmayı kabul etmiyor. Bu konuda hekimlere çok iş düşüyor. Gebelerin aşı hakkında bilgilendirilmeleri ve gebelere hastalığın risklerinin dikkatlice anlatılması gerekiyor. Gebelikte olunan aşının en önemli etkisi, grip enfeksiyonunun daha hafif atlatılması ve gebelerin ciddi solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastaneye yatışların azaltması. İnaktif grip aşılarının, gebeliğin her döneminde uygulanabilmesi de bir avantaj. Aşı, doğmamış bebeği bile koruyor Gebe iken olunan grip aşılarının bir diğer faydası da doğumdan sonra ki ilk 6 aylık dönemde bebekleri de koruması. Bunun nedeni, anneden bebeğine geçen doğal antikorlar. Özellikle ilk 6 aylık dönemde, bebeklere grip aşısı yapılamadığı için, gebe iken aşı olunmuş ise bu dönemde bebek de korunmuş oluyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'Halsizim' diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Sahte Olmayan Ne Kaldı? Peynirde, Kıymada Hatta Ekmekte İnanılmaz Hileler! Kaşar Peynirine Patates Püresi, Kıymaya Et Aroması, Una Beyazlatıcı...
Alzheimer 20 Yıl Önceden Geliyorum Diyor! İşte O Belirti...
Sabah Kahve İçmeden Güne Başlayamayanlara İyi Haber! Vücuda Etkisi Araştırıldı! Öyle Bir Faydası Ortaya Çıktı ki.. Dilara Koçak Yazdı
Kilosu 30 TL! İçinde yok yok: Magnezyum, demir, K, C ve E vitamini… Bağışıklığı güçlendiriyor, cilt sağlığını destekliyor!