Anne adayları dikkat!
Kadınların hayatında en önemli zaman dilimi olan gebelik döneminde, pek çok anne adayının korkulu rüyası olan bulantı ve aşırı gebelik kusmaları ciddi hastalıklara işaret olabiliyor.
Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Meltem Eğilmez Kalkavan, gebelikte bulantı şikayetleri ve aşırı gebelik kusması hakkında bilgi verdi.
Çoğul gebelikler, migren ve psikolojik etkenler hamilelikte bulantıya yol açarken; aşırı gebelik kusmaları ciddi hastalıklara işaret edebiliyor.
"Migreni olan anne adaylarında bulantı daha çok görülüyor"
Gebelerin yaklaşık % 80'inde görülen bulantı ve kusma şikayetleri, genellikle ilk adet döneminin birkaç gün sonrasında başlıyor.Artarak 8. haftadan sonra yavaşça azalan bulantı ve kusmalar 14. gebelik haftası civarında sona eriyor.
Çoğul gebelikler, önceden araç tutması rahatsızlığı olanlar, anne ve kız kardeşlerinde gebelik kusması olanlar ve migren hastalarında bulantı ve kusmalar daha yoğun olarak ortaya çıkıyor.
Psikolojik ve hormonal faktörler bulantıya yol açıyor
Kanda Beta hcg ve östrojen hormonlarının yüksek oranda bulunduğu ikiz gebeliklerde bulantı ve kusma çok daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkıyor.
Merkezi sinir sistemindeki bulantı merkezinin hassasiyeti artıyor.
Kokular, besin maddelerinin tatları, ağız ve boğaza değen fırça gibi yabancı cisimler de bulantıyı tetikliyor.
Aşırı gebelik kusması ciddi hastalıklara işaret edebilir
Her gebede görülmesi doğal olan bulantı ve kusmalar aşırı olduğunda, vücutta doku ve hücre içi suyunun azalmasına yol açacak bir boyuta erişebiliyor.
Tüm sistemleri ciddi şekilde olumsuz etkileyen, hastane koşullarında tedavi gerektiren ciddi bir gebelik komplikasyonu haline dönüşebiliyor.
Anne adayında aşırı kusma tespit edildiğinde, hemen hastaneye yatırılarak tedaviye başlanıyor.
Ağızdan beslenme tamamen kesilerek kan biyokimyası ve elektrolit düzeylerindeki dengesizlikler değişik serum kombinasyonları ile düzeltilmeye çalışılıyor.
Bu arada aşırı kusmaya yol açabilecek diğer sistemleri ilgilendiren hastalıkların da incelenmesi gerekiyor.
Hastanın şikayetleri tamamen ortadan kalkıp ağızdan beslenmeye başlanmadan ve kilo kaybı durmadan hastaneden taburcu olmaması gerekiyor.
Genellikle yoğun bir tedavi ile ortadan tamamen kalkabilen bulantı problemi bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yaratmıyor.
Aşırı gebelik kusması, nadiren anne hayatını kurtarmak için gebeliğin sonlandırılmasını gerektirecek kadar ciddi boyutlara varabiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ağız Kanseri Riski: Erkeklerde 2 Kat Fazla Görülüyor! Belirtileri Göz Ardı etmeyin...
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz
Bel Ağrılarınızın Nedeni Bu Olabilir: İltihaplı Romatizma Hastalığı! İltihaplı Romatizma Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Şiddetli Regl Ağrısı Hastalık Habercisi Olabilir! 'Çikolata Kisti'ni Hafife Almayın