Anestezi hakkında bilinmesi gerekenler!
Prof. Dr. Serdar Epözdemir, anestezi hakkında akıllarda soru işareti kalan tüm soruları yanıtladı.
Kişinin yapılacak işlemler esnasında ağrı duymaması ve cerrahın da rahat çalışabilmesi için, tıbbi ilaçlar kullanarak hastanın vücudunun uyuşturulması anestezi olarak tanımlanıyor. Prof. Dr. Serdar Epözdemir, Anestezi hakkında merak edilenleri tek tek anlattı.
Anestezi uzmanlarının, hastaların cerrahi işlemler veya diğer tıbbi müdahaleler sırasında ağrısını kontrol etmek, bilincini değiştirmek ve vücut fonksiyonlarını sürdürmekle görevli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Serdar Epözdemir, "Anestezi uzmanlarının farklı yaklaşımları, hastanın durumu, cerrahi işlem türü, hasta tercihleri ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir." dedi.
Prof. Dr. Serdar Epözdemir, seçilecek anestezi yönteminin hastanın genel sağlık durumuna, eşlik eden hastalıkların varlığına, ameliyat yerine göre belirlendiğinin altını çizdi ve anestezi yöntemlerini şöyle sıraladı.
Genel Anestezi: Hastayı tamamen bilinçsiz hale getirip, ağrıyı kontrol ettiğimiz bu yöntem genellikle intravenöz ilaçlar ve/veya solunum yolu gazları kullanılarak hastanın bilincini sonlandırır.
Regional Anestezi: Bölgesel Anestezi yöntemidir. Belirli bir vücut bölgesini uyuşturarak ağrı kontrolü sağlanır. Omurilik yapısının kullanıldığı Spinal, Epidural, Kombine Spinal Epidural ve İzole Sinir blokları veya sinir içi enjeksiyonlarının kullanıldığı yöntemdir. Cerrahi işlem yapılacak bölge bu yöntemlerle ağrısız duruma getirilmektedir.
Sedasyon-Analjezi: İntravenöz ilaçlar kullanılarak sedasyon ve analjezi sağlanır, hastanın solunumu ve diğer vital bulgular sürekli olarak izlenmektedir. Hastalara sedasyon işlemi açıklanırken, evinizde koltuğun üzerinde uyukluyormuş gibi hissedeceksiniz şeklinde benzetmeler kullanılır. Genellikle bazı cerrahi işlemler, endoskopik muayeneler, ameliyathane dışı minimal invaziv prosedürler de kullanılmaktadır.
Lokal Anestezi: Küçük cerrahi işlemlerde, lokal anesteziklerin doğrudan uygulanarak ağrı kontrolünü sağlayarak belirli bir bölgenin uyuşturulup cerrahi işlemin yapılabildiği bir yöntemdir, hasta bilinçlidir.
Anestezi uzmanlarının, her hasta ve durum için en uygun yöntemi seçerken bir dizi faktörü değerlendirmeye aldığını belirten Prof. Dr. Serdar Epözdemir, "Bu faktörler arasında hastanın genel sağlık durumu, cerrahi işlemin türü, hastanın tercihleri ve geçmiş anestezi deneyimleri bulunabilir.
Ayrıca, teknolojideki gelişmeler ve tıp literatüründeki yeni bulgular da anestezi pratiğini etkileyebilir. Her hasta kendi içinde öznel bir dünya barındırdığından anestezi yöntemi, prosedürün tipine, hastanın genel sağlık durumuna ve cerrahi müdahaleye bağlı olarak seçilmektedir. Bizler hastanın güvenliği ve rahatlığı için uygun olan en iyi yaklaşımı belirlemek için özenle “önce güven sonra konfor ve en sonunda estetik” gözeterek çalışırız." dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...