ALS ne demek? ALS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
Kaslardaki zayıflık el ve ayakları düzgün kullanamama gibi sonuçları beraberinde getiren ALS hastalığı ilerlediği takdirde hastanın hareket kabiliyetini kısıtlıyor. Solunum yetersizliğine de neden olabilen ALS tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Pek, ALS ne demek, birçok kişinin mücadele ettiği ALS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
ALS hastalığı dünya genelinde görülen vücudun hareket kabiliyetini etkileyen bir hastalık olarak biliniyor.
ALS HASTALIĞI NEDİR?
Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır.
Hastalık, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronların) kaybından ileri gelir. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.
ALS HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kaslardaki zayıflık ellerde ya da bacaklarda, ağız-yutak bölgesinde ya da dilde başlayabilir ve sürekli ilerleyerek yayılır. Bu yayılma "bulber" alandaki kasları da tutabileceği için konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilir. İleri evrelerinde solunum yetersizliğine de yol açabilir. Genellikle erişkin yaşlarda (40-50) ve erkeklerde, kadınlara göre biraz daha sık görülür. Görülme sıklığı (prevalansı) 100.000 de 1-1,5 civarındadır. Daha genç ve daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir ve genellikle zayıf insanlarda görüldüğü dikkat çekmektedir.