Etkili bir egzersiz programı uygulamak istiyorsanız aşağıdaki bilgileri dikkatle okuyunuz ve uygulamaya geçiriniz. Zira egzersiz meselesinde de düşündüğünüzden çok daha farklı ve önemli, bir o kadar da çok daha değerli basit ama mühim ayrıntılar var.
Bilelim ki prensip olarak 3 ayrı egzersiz var: Aerobik egzersiz, direnç egzersizi ve germe-esneme çalışmaları. Ayrıntılara gelince...
VARAN 1 VAZGEÇİLMEZ/AEROBİK EGZERSİZİ: Büyük kas gruplarının dahil olduğu, kalp hızını güçlü bir şekilde arttıran yani kan dolaşımını destekleyen ve oksijen kullanarak yaptığımız -düzenli solunum yaparak sürdürmemiz gereken- egzersizlere aerobik egzersizler diyoruz. Tempolu yürüme, bisiklet sürme, kayak yapma, yüzme, zaman zaman kısa aralıklı koşular yapma bu grupta yer alan egzersizlerdir. Prensip olarak bu egzersizlerin ritmik olması en az 20-30 dakika sürdürülmesi ve yine en az haftada 3-4 defa tekrarlanması tavsiye edilir. Egzersiz süresi ve tekrar sayısı arttıkça fayda daha da artacaktır.
VARAN 2 ÖNEMLİ/DİRENÇ EGZERSİZİ: Evinizde ya da bir spor merkezinde serbest ağırlık kaldırarak ya da şınav çekerek yaptığınız egzersizler bu grupta yer alır. Evde ya da balkonda bile 2-5 kiloluk ağırlıklarla, plastik/kauçuk bantlarla kaslarınızı zorlayarak ve onlara direnç uygulayarak yaptığınız egzersizler bu grupta yer alır.
VARAN 3 OLMAZSA OLMAZ/GERME ÇALIŞMALARI: Eğer düzenli ve hakkını vererek bir egzersiz çalışması yapmışsanız onu mutlaka egzersiz sürecinde gerginleşen, kısalan ve katılaşan kaslarınızı uzatmak ve gevşetmek için germe egzersizleri ile tamamlamalısınız. Basitçe ve ağrılı olmayacak şekilde o kasları en az 10 saniye en fazla 30 saniye gergin pozisyonda tutup bırakmanız ve bu işi ortalama 10 kez tekrarlamanız mükemmel bir germe egzersizi, harika bir egzersiz finali olacaktır.