hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aile Hekimi Nasıl Olunur? Aile Hekimi Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Aile Hekimi Olma Şartları Nelerdir?

    Aile Hekimi Nasıl Olunur Aile Hekimi Olmak İçin Gerekenler Nelerdir Aile Hekimi Olma Şartları Nelerdir
    expand

    Aile hekimleri, görevleri gereği hem hastaları tedavi eder hem de bireylerin hastalık öncesi korunmalarına yardımcı olur. Bu kapsamda onlara kapsamlı bir hizmet sunar. Söz konusu hizmetler çerçevesinde gerekli yaşam tarzı değişiklikleri hakkında bilgi verir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aile hekimliği hizmetlerine bebek ve çocukların büyüme süreçlerini izleme, gebe kalma veya aile planlaması durumları örnek verilebilir. Bunun yanında aile hekimi olmak için takip edilmesi gereken prosedürler vardır. Tıbbi eğitim ve diğer şartlar sonrasında doktorlar bu konuda yetkinlik kazanıp aile hekimi olarak görev yapabilir.

    Aile Hekimi Nasıl Olunur?

    Aile hekimi olmak için tıp fakültesi mezuniyetinden sonra ilave eğitimler almak gerekir. Bu süreçte öncelikle Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminin tamamlanması gerekir. Söz konusu program 3 yıllık bir dönemi kapsamakta olup hekimlerin bu alanda uzmanlaşması hedeflenir. Ayrıca Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak bilen TUS'tan yeterli puanı alıp aile hekimliğini düzenleyen kanun ve yönetmeliklere de hâkim olunması gerekir.

    Söz konusu tıbbi bilgi ve donanımlar yanında aile hekimi adaylarının insan ilişkileri, takım çalışmasına yatkınlığı, liderlik özelliği, iletişim becerisi ayrıca önem taşır. İlgili şartları sağlayan hekimler aile hekimliği alanında pozisyon açılması halinde başvuru yaparak çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışmaya başlayabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aile Hekimi Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

    Aile hekimi olmak için gerekli şartların başında tıp eğitimi almış olmak yani tıp fakültesi mezuniyeti gelmektedir. Tıp fakültesi sonrasında doktor adaylarını bekleyen ilk ciddi sınav TUS olarak kabul edilir. Sonrasında ise Aile Hekimliği Uzmanlığı için gerekli ve 3 yıl sürecek uzmanlık eğitimine başvurarak başarıyla tamamlamak gereklidir. Eğitim sonrasında ise adayları Aile Hekimliği Uzmanlık sınavı beklemektedir. Sağlık bakanlığının aile hekimleri için bir dizi eğitim ve sertifika programı bulunmaktadır.

    Aile Hekimi Nasıl Olunur Aile Hekimi Olmak İçin Gerekenler Nelerdir Aile Hekimi Olma Şartları NelerdirAile Hekimi Olma Şartları Nelerdir?

    Aile hekimliği şartları tıp fakültesi mezuniyeti, TUS'tan yeterli puan, Aile hekimliği için gerekli eğitimi alıp sınavından geçmiş olmak, ilgili kanuni mevzuata hâkimiyet şeklinde sıralanabilir. Sonrasında hekimlikte geçerli bir disiplin cezası bulunmayan adaylar aile hekimliğine başvurabilirler.

    Başvuru sürecini de başarıyla tamamlayan adaylar aile hekimi olmaya hak kazanır. Öte yandan gerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gerek Türkiye'de çalışma izni olan yabancılar aile hekimliğine başvurabilir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aile Hekimliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

    Aile hekimliği klinik bir branş olup dahili tıp bilimleri bünyesinde değerlendirilebilir. Ayrıca çocuk, genç, yaşlı tüm yaş grupları için koruyucu tedbirler alan tedavi hizmetleri sunmaktadır. Aile hekimliği Türkiye'de 2000'li yıllardan itibaren sağlık reformu kapsamında oluşturan bir konsepttir. Bu kapsamda sahada çalışan doktorların aile hekimine dönüştürülmesi için intibak eğimleri verilmektedir.

    Aile hekimliğinde hasta bir birey öncelikle ilk basamak olarak kabul edilen aile hekimiyle görüşür. Sevk zincirinin sıkı bir şekilde uygulandığı sistemlerde birinci basamak sonrasında hasta ikinci ya da üçüncü basamakta yer alan branş uzmanlarına sevk edilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow