AIDS gittikçe kronikleşiyor
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, AIDS'in son yıllarda yeni keşfedilen ilaçlarla kronik bir hastalık olma noktasına geldiğini bildirdi.
Ergönül, yaptığı açıklamada, her yıl 220 bini çocuk 2 milyon kişinin HIV ile infekte olduğunu belirterek yine her yıl 150 bini çocuk yaklaşık 1,2 milyon kişinin ise AIDS nedeniyle öldüğünü anlattı.AIDS'in bir zamanlar çok sayıda ilaçla tedavi edilebilen ve beklenen yaşam süresi çok kısa bir hastalık olduğunu anımsatan Ergönül, "AIDS, son yıllarda yeni keşfedilen ilaçlarla kronik bir hastalık olma noktasına geldi" dedi.
"Sayımız hala düşük"
Ergönül, bu hastalığa yakalanmış kişilerin günde sadece bir kez ilaç kullandığını ve büyük bir kazanım sağlandığını vurgulayarak tıpta bunun kronik bir hastalıkmış gibi, Hepatit C, kronik Hepatit B gibi tedavilerinin yapılabildiğini anlattı.Buna karşın AIDS'in bir enfeksiyon hastalığı olduğunun unutulmaması ve başkalarına bulaştırılmaması gerektiğini vurgulayan Ergönül, "Ülkemizde ise son yıllarda AIDS'li hasta sayısında artış var. Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ise sayımız hala düşük ancak özellikle batı ülkelerinde sayı azalırken bizde bir artış seyri görmekteyiz" dedi.
"Hastalığın çözümü yokmuş gibi karamsarlığa düşmesinler"
Ergönül, AIDS hastalığına yakalandığı konusunda şüphe duyanların korkmadan, çekinmeden ve kaygı duymadan bir an evvel teşhis yaptırması ve tedavi yoluna gitmesi gerektiğine işaret ederek tedavi ne kadar erken ve doğru olursa ölüm riskinin de o kadar düşük olduğunu vurguladı.HIV virüsü taşıyan bir kişinin hastalığın son evresine gelmeden normal bir şekilde hayatını sürdürebileceğine dikkati çeken Ergönül, "Vatandaşlarımız, bu çağda hastalığın çözümü yokmuş gibi karamsarlığın içine düşmesinler" görüşünü kaydetti.