Ağrılarınızın nedeni bu olabilir
Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, duygu durum bozukluklarının ağrı ve baş ağrısı üzerine etkilerini ve tedavisini sizler için anlattı.
Duygu durum bozuklukları, stres ya da depresyon vücutta ağrıya neden olan etmenlerin en başında yer alır. Ağrının kaynağı sadece fiziksel bir hastalık değil duygu durumundaki bozukluklar da olabilir. Özellikle omuz ve sırt bölgesinden kollara ve başa yayılan ağrıların psikolojik rahatsızlıklarla bağlantılı olabilir.
Özellikle stres ve sıkıntı; kişilerde bazen altta yatan fiziksel hastalıktan çok daha fazla ağrı hissedilmesine neden olabilmektedir. Ağrı, bedende belirli bir hasarı işaret etmekle birlikte, ağrının algılama durumu kişinin duygu durumuyla da bağlantılıdır. Genelde daha hassas yapıya sahip olan, yaşadığı sıkıntı ve kırgınlığı içine atarak dışarı vuramayan bireylerde ağrı oluşma riski çok daha fazladır. Hatta bazı durumlarda fizyolojik durum ortadan kaldırılsa dahi ağrısı hissedilmeye devam edilir. Bu tür ağrılara somatik yani psikolojik ağrı denir.
Bel, baş, omuz ve boyun ağrısı olarak ortaya çıkabilecek bu tarz duygu durum bozukluğu ağrılarının boyutuna ve şiddetine bağlı olarak kişide gerginlik, huzursuzluk, aşırı stres hali, uyku bozukluğu, toplumdan uzaklaşma, günlük işlerini yapamama gibi durumlar doğabilir.
Duygu durum bozukluğu ağrıları nasıl tedavi edilir?
Bu tarz ağrıları tedavi etmenin en yaygın yolları dinlenme ve ağrı kesici ilaçlardır. Bunun yanı sıra ağrı tedavilerinde kullanılan alternatif tedaviler de mümkündür.
Özellikle bir türlü iyileşmek bilmeyen, sık tekrarlayan bel, sırt ve boyun ağrılarının tedavisinde farklı ağrı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bunların en önemlisi, cerrahi tedavi olmaksızın ağrıların hızla ve en az yan etki ile tedavi edilmesidir. Modern girişimsel tedavi yöntemleri ile kronikleşen ağrıların yüzde 90’ına artık çare bulunmaktadır. Ağrılı bir hastaya ilaç, istirahat ve fizik tedavi yöntemleriyle yeterince yararlı olunamıyorsa, cerrahi girişim düşünülmüyor veya yapılamıyorsa; minimal girişimsel yöntemler ile radyofrekans uygulaması ideal bir çözüm olabilir. Bununla beraber, hastanın ağrısının nedenine göre birkaç yöntem bir arada uygulanabilir ve bu sayede de etkinlik artırılabilir.
Baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olmak için bilişsel davranış terapisi, akupunktur, bitkisel ve beslenme sağlığı ürünleri, hipnoz ve meditasyon gibi çeşitli alternatif tedavi yöntemleri de mevcuttur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın