Ağızdaki acı tat neden olur, sebepleri nelerdir?
Ağızdaki acı tat genellikle ilaçların ya da vitaminlerin bir yan etkisi olarak açıklanır. Eğer böyle bir durum yoksa diş ya da diş eti hastalıklarından kaynaklanan bir durum da olabilir. Aşırı alkol ve sigara kullanımı da ağızdaki acı tada sebep olabilir. Ağızdaki acı tat neden olur ve sebepleri nelerdir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için araştırdık.
Ağızdaki acı ve kötü tat için dahiliye doktoruna gitmek gerekir. Evde karbonatlı su ya da dil temizleme aletiyle de bu acı tadı engelleyebilirsiniz. Ağzınızda acı ya da asidik bir tat ile uyanırsanız bunun birçok sebebi olabilir. Ağız acılığı yaşamanıza sebep olabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir İlaçların yan etkileri: Bazı psikiyatri ilaçları ile kalp ilaçları ağızda kötü bir acılığa sebep olabilir. Bu ilaçların yan etkisi arasında ağız kuruluğu ve acı bir tat olabilir. Enfeksiyonlar: Diş fırçalamamak ve diş sağlığına önem vermemek diş enfeksiyonlarına ya da diş hastalıklarına sebep olabilir. Bu da ağızda metalik ya da acımsı bir tada sebebiyet verebilir. Enfeksiyon geçerse ağızdaki acılık tadı da geçecektir. Vitamin ve takviye kullanımı: Multi vitaminlerin kullanımı ağızda acı tada yol açabilir. Çünkü genellikle vitaminlerin içinde bakır, krom ya da çinko gibi ağır metaller vardır ve bu da acı tada sebep olur. Vitaminler ya da takviyeler vücutta emildikten sonra bu acı tat da kaybolur. Fakat eğer yüksek dozda vitamin alırsanız acı tat devam edebilir. Ağızdaki acı tadın sebepleri arasında ağız kuruluğu ya da nezle, grip gibi soğuk algınlığı olabilir.
Hasta olan kişiler genelde hiç ağzımın tadı yok ya da ağzımda garip bir acılık var derler. Bu durum kişilerin tat kaybı yaşamasından ya da kullandığı ilaçlardan kaynaklanabilir. Ağızdaki acı tadın diğer sebepleri travma, yaralanma, çinko ya da B12 eksikliği, alerji, burun yaralanması ya da tükürük salgısı enfeksiyonu olabilir. Diş, boğaz ya da kulak, burun cerrahisi için kullanılan malzemeler de ağızda acı bir tat meydana gelmesine sebep olabilir. Ağzınızda acı bir tat varsa bunun için dahiliyeye gitmeniz ve gereken tahlilleri yaptırmanız gerekir. Acılığın ciddi bir sağlık sebebi yoksa bunu evde geçirmek mümkün olabilir. Karbonat kullanabilir ya da dil temizleme aparatı ile de ağız acılığını giderebilirsiniz. Dil aparatını dilinizin arkasında önüne olacak şekilde kullanarak dilinizi temizleyebilir ve bu sayede ağınızda acı tadı da yok edebilirsiniz. Gün içinde nane çiğneyebilir, mentollü sakız ya da şekerler kullanabilir, bol su tüketebilirsiniz. Ayrıca limonlu su ya da karanfil tüketerek de ağzınızdaki acılığı engelleyebilirsiniz.
Bazı sebeplerden dolayı ortaya çıkan ağız acılığı zamanla geçebildiği gibi zamanla daha rahatsız edici bir hale de gelebilir. Alışkanlıklardan ya da bazı hastalıklardan dolayı ağızda acılık hissi yaşanması mümkündür. Ağzınızda bir acılık varsa ve bu uzun süre geçmezse mutlaka bir dahiliye doktorunuza gitmeniz gerekir. Bu acılığın sebepleri arasında bazı alerjik reaksiyonlar, çinko ya da demir eksikliği, ağızda mantar olması ya da aşırı alkol tüketimi olabilir. Enfeksiyon çeşitleri, ilaçların yan etkisi, diş ya da diş etinden kaynaklanan problemler ve aşırı sigara kullanımı da ağızda acılığa sebep olabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
EGZAMA, KURULUK, KAŞINTI, KEPEKLENME VE DÖKÜNTÜ! Cildi Bebek Gibi Yapıyor, Ölü Derileri Resmen Kazıyor: '1 Parçası Yetiyor'
Hastalıkları taklit eden bakteri ABD'den sonra Türkiye'de de görüldü
Kemiklere faydalı ama aşırı tüketilince zarar veriyor: İştahsızlık, kansızlık ve kabızlık nedeni
Kadınlarda ihmale gelmez 6 sinyal! Hiçbir yakınmanız olmasa bile 21 yaşından itibaren mutlaka…
İnsülin direnci ve obezite kısır döngüsüne dikkat!