hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adet Sancısı Neden Olur? Regl Sancısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

    Adet Sancısı Neden Olur Regl Sancısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer
    expand

    Adet sancısı diğer bir tabiriyle adet krampları, kadınlarda adet olayının gerçekleşmesinin günlük yaşamı en fazla etki eden tarafı olmaktadır. Kadınların yarısından fazlası adet görme esnasında bu ağrılarla karşı karşıya kalmaktadır. Ağrılar kimi zaman kendini hafif bir şekilde, kimi zamanda son derece şiddetli bir şekilde hissedilebilmektedir. Şiddetli regl ağrısı tıp dilinde dismenore olarak adlandırılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adet Sancısı Neden Olur?

    Adet görme olarak ifade edilen kanama, normalde anne karnında bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenme olmaması neticesinde, vücut tarafından atılması sebebiyle meydana gelir. Rahim diğer bir tabir ile uterus, esasında bir kas dokusudur. İşte, bahsi geçen bu kas dokusunun iç kısmını çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak amacıyla kasılmaya başlar.

    Prostaglandin olarak adlandırılan hormon, rahmin bu kasılmalarını tetikleyici bir etki yaratır. Prostoglandin, adet kanaması başlamadan bir-iki gün öncesindeki sürede kanda yüksek seviyelere ulaşır ve adet görme olayının ilk iki gününden sonra azalmaya başlamaktadır. Mevcut durumdaki prostaglandin seviyesi ne kadar yüksek seviyede olursa, ortaya çıkan adet krampları da o kadar şiddetli bir şekilde yaşanır.

    Ortaya çıkan adet sancılarının, menstrüasyonun en başında hissedilmesinin nedeni de bu olmaktadır. Adet döngüsü sebebiyle hissedilir nitelik kazanan adet sancılarına primer dismenore adı verilir. Bunun dışında aşağıda sıralanan tıbbi durumlar sebebiyle hissedilen adet sancıları ise sekonder dismenore olarak tanımlanır.

    - Endometriozis: Rahmi kaplar durumda olan dokunun uterusun dışına çıkarması ve fallop tüpleri, yumurtalıklar yahut pelvisi kaplayan diğer dokular üzerine doğru gelişme gösterim yerleşmesine denir. Çikolata kistlerinin meydana gelmesine sebep olabilir, ağrılı adet görmenin yanı sıra, cinsel ilişki esnasında da ağrı hissedilebilir.

    - Servikal darlık: Kimi kadınlarda, rahim ağzının açıklığı, adet akışının gerçekleşmesini engelleyecek kadar küçük olmakatdır. Bu küçük açıklık rahim içinde oluşan basıncın artmasına sebep olarak daha şiddetli bir ağrı oluşmasına yol açabilir.

    - Pelvik inflamatuar hastalık: Dişi üreme organlarının ortaya çıkan bu enfeksiyonuna çoğunlukla cinsel yolla bulaşan bakteriler sebep olmaktadır.

    - Uterin fibroidleri: Rahim duvarında bulunan kas ve fibroz dokudan ana gelen meyd uterin fibroidleri, kanserli olmayan lakin sert ve büyük ebatlı olabilen tümörlerdir. Rahim fibroidleri bulunanlar, adet görme sırasında daha şiddetli ağrı hissedebilmektedirler.

    - Adenomyozis: Bu sağlık probleminde rahmi kaplayan doku olan uterusun kas duvarlarına doğru büyümeye başlar.

    Regl Sancısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

    Adet sancısı bazı kadınlarda çoğu zaman katlanılamaz ölçüde bir ağrı hissi uyandırabilmektedir. Adet gören kadınların her ay karşılaştığı bu olumsuz duruma çözüm olacak bazı yöntemler mevcuttur. Peki, adet sancısı ne iyi gelir? Nasıl geçer? İşte, adet sancısına iyi gelecek 8 farklı yöntem mevcuttur.

    Regl yahut adet olarak isimlendirilen perdiyodik dönem, kadın vücudu için son derece normal bir dönem olsa da hissedilen ağrılar bu süreci kabusa dönüştürebilmektedir. Bazı kadınlar bu ağırları hafif atlatırken, bazı kadınlar bu sancıları ise çok şiddetli bir şekilde hissedebilmektedir. Evde başvurabileceğiniz basit yöntemlerle şiddetli bir şekilde hissedilen adet sancılarının hafifletilebilmesi mümkün olabilmektedir. Adet sancısına iyi gelecek yöntemler ise şunlardır:

    - Karın bölgesinin alt tarafına konabilecek bir sıcak su torbası ile ısı uygulaması yapmak.
    - Ilık duş yapmak
    - Bolca su içmek,
    - Zencefil tüketmek,
    - Dinlenmek,
    - Haftada 3 gün en az yarım saat düzenli olarak yapılan egzersiz,
    - Stresi azaltmak,
    - Omega-3 yağ asitleri, E vitamini, B-1 vitamini (tiamin), Magnezyum ve B-6 vitamini takviyeleri adet kramplarını azaltıcı bir etki gösterir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow