Adet (Regl) Gecikmesi Neden Olur? Regl Gecikmesi En Fazla Ne Kadar Sürer?
Günümüzde kadın sağlığı oldukça önem taşıyor. Kadınların sağlıklı ve düzenli bir adet döngülerinin olması doğurganlık ile doğrudan ilgili oluyor. Özellikle adet gecikmelerinin birbirinden farklı nedenleri olabiliyor. Kimi zaman hamilelik nedeni ile adet gecikmeleri olsa da bazı durumlarda çeşitli rahatsızlıklar da adet gecikmelerine yol açabiliyor.
Adet (regl) Gecikmesi Neden Olur?
Kadınlarda normal bir adet döngüsü en az 21 gün en fazla ise 35 günde bir olmalıdır. Özellikle hormonal dengesizlikler ve ya fiziksel, ruhsal psikoloji nedeni ile adet döngülerinde etkilenmeler ortaya çıkabiliyor. Bu adet gecikmeleri de kadınlarda stres yaratabiliyor. Adeti geciktiren pek çok faktör olabilir. O nedenle adet gecikmesi yaşandığında mutlaka iyi bir doktora görünmek gerekir.
Gereken testler ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra adet gecikmelerinin nedeni de araştırılır. Günümüzde stres, hastalıklar, ilaç kullanımı, aşırı kilo alımı, yaşa bağlı nedenler ve polikistik over sendromu nedeni ile adet gecikmeleri oluşabilir. Hamilelik nedeni ile de adet düzensizliği ortaya çıkabilir. Adet gecikmelerinin nedenleri belirlendikten sonra bunlara uygun tedavi yöntemleri belirlenmelidir.
Regl Gecikmesi En Fazla Ne Kadar Sürer?
Kadınlarda normal bir adet düzeni 21 gün ile 35 günde bir gerçekleşmelidir. Yaklaşık bir haftalık sarkmalarda mutlaka dikkatle incelenmesi gerekir. Özellikle 35 günü aşan adet gecikmesi durumunda mutlaka bir doktora danışmak gerekir. Mevsimsel ve hormonal olarak da adet gecikmeleri ortaya çıkabilir. Bu süreçler de mutlaka ciddi bir şekilde takip edilmelidir. Adet gecikmesi yaşanan durumda gecikme tarihleri de not alınmalıdır.
Regl Gecikmeleri İle İlgili Merak Edilenler
Kadınlarda adet (regl) gecikmeleri çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle yılda bir ve ya iki kez karşılaşılan bu adet gecikmeleri normal karşılanabiliyor. Ancak yılda ikiden fazla yaşanan adet gecikmelerinde mutlaka bir uzman hekime danışmak gerekir. Hormonal faktörler, üreme organları hastalıkları ve ya stres gibi koşullarda adet gecikmeleri oluşabilir. Özellikle ağır egzersizler ve aşırı kilo alıp verilmesinden kaynaklanan adet gecikmeleri de olabilir. Günümüzde polikistik over sendromunun da yoğun olarak görülmesi gibi durumlarda da adet gecikmeleri ortaya çıkabilir.
Adet Gecikmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Adet gecikmelerinde pek çok neden olabilir. Bu nedenler de kişiden kişiye değişir. Hamilelik nedeni ile olan adet gecikmelerinden ziyade bazı adet gecikmeleri çeşitli rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Özellikle bu adet gecikmelerinde doğru tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Özellikle tedavi şekli patolojiye göre değişiklik gösterir. Tiroit hormonu yetersizliğine bağlı durumlarda tiroit hormonu takviyesi yapılır.
Prolaktin hormonunun yüksek düzeyde salgılandığı durumlarda da salgılama kesici ilaç takviyesi yapılabilir. Polikistik over sendromu durumlarında kilo vermeye bağlı olarak adetler de düzene girebilir. Ayrıca progesteron hormonu ve ya doğum kontrol hapları ile adetler de düzene girebilir. Kadınlarda adet gecikmeleri erken tedavi edilmez ise gebelik oluşumu gecikir ve ya gerçekleşemez.
Kadınlarda ve özellikle genç kızlarda adet gecikmeleri yaşandığında mutlaka bir doktora görünmek gerekir. Uzman tarafından yapılan testler ve değerlendirmeler sonrasında ise tedavi yöntemi belirlenir. Bu şekilde adet gecikmesinin nedeni tespit edilir. Buna göre de uygun tedavi yöntemleri belirlenir. Kadınların adet düzensizliğinin giderilmesi için de özellikle beslenme tercihlerine dikkat edilmesi gerekir. Çünkü sağlıksız beslenme ve hazır gıdaları tüketmek adet gecikmelerine neden olabilir. Bunun yanı sıra hareketsiz yaşam tarzı nedeni ile de adet gecikmeleri ortaya çıkabilir. Düzenli bir regl döngüsü olması için sağlıklı beslenmek ve bol bol su tüketmek gerekir. Ağır olmayan düzenli egzersizler ile adet döngüsü de düzene girebilir.