Adet döneminde çıkan sivilcelere çözüm
Adet dönemlerinde yüzde sivilce çıkması sık görülen ve normal bir durum. Ancak yine de yüzdeki kızarıklıklar ve ağrılı sivilceler hoş değil! Peki adet döneminde ya da regl öncesinde çıkan sivilceler için neler yapabiliriz? Hormonal akne olarak adlandırılan bu durum için birkaç önerimiz var. (Posta)
Sivilce sadece ergenlik çağında değil, hayatımızın her döneminde karşımıza çıkabilir. Bunun esas suçlusu ise hormonal değişimlerdir. Adet döngüsü boyunca yaşanan hormonal değişimler nedeniyle birçok kadın sivilce problemiyle karşılaşabilir.
Akne, sebum üretimi, genetik, bakteri, diyet ve ilaç kullanımı gibi birçok nedenden dolayı oluşabilir.
Adet dönemlerinde, hormonlar yağ bezlerine zarar verir ve cildin daha fazla sebum üretmesine neden olarak sivilce çıkarmanıza sebep olur.
Hormonları kontrol etmek zor ancak adet dönemlerinizde çıkan sivilceleri önlemenin birkaç yolu var.
ADET DÖNEMLERİNDE NEDEN SİVİLCE ÇIKAR?
Kadınlardaki hormonlar bir ay boyunca değişir, çünkü vücut yumurtlama ve hamilelik için kendini hazırlar. Adet döngüsü foliküler faz, yumurtlama ve luteal fazdan oluşur.
Foliküler faz, adetin ilk günü ile başlar ve yumurtlamaya kadar sürer. İlk birkaç gün östrojen ve progesteron konsantrasyonları düşük olur.
Ardından, östrojen seviyeleri yükselmeye başlar ve östrojen, en yüksek değerine ulaşır. Bu olduğu zaman yumurta rahme doğru ilerlemeye başlar.
Tüm bu dönem, kadınların kendini en güzel hissettiği, cildinin parladığı ve vücudunun dolgunlaştığı dönemdir.
Yumurtlamadan sonra ise östrojen seviyesi anında düşer ve vücut hamile kalmak için kendini hazırlar.
Hamile kalmazsanız, progesteron seviyeniz düşer ve adet görmeye başlarsınız. Tam da burada cildinizde sorunlar çıkmaya başlar.
Östrojen sebumu azaltır. Bu nedenle adet döngüsünün ortasında cildiniz en iyi görünümünü kazanmış olur. Yumurtlamadan sonraki ani östrojen düşüşü adet kanaması öncesinde sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Östrojen aniden düşünce, testosteron gibi kadınların da vücudunda bulunan erkek hormonlarının konsantrasyonları değişir. Sebum üreten bezler, erkek hormonlarına sahiptir ve hormonlar sinyal verdiğinde daha çok sebum üretir.
Östrojen ve testosteron tamamen zıttır. Östrojen sebum üretimini azaltır, testosteron ise artırır.
Tüm bunların yanı sıra, kortizol ve diğer bazı hormonlar yağ bezlerini ve sebum üretimini ve cildinizin durumunu etkileyebilir. HORMONAL
AKNE NASIL KONTROL ALTINA ALINIR?
Hormonal akneyi tedavi etmek için hormonlarınızı kontrol altına almayı düşünebilirsiniz. Doğum kontrol hapı gibi hormon tedavisine gitmek istemiyorsanız, hormonlarınızı kontrol etmek için yapabileceğiniz çok az şey var.
Hormonal aknede Polikistik Over Sendromu gibi altta yatan bir sağlık sorunu yoksa ve hala cildinizle mücadele ediyorsanız, doktorunuz doğum kontrol hapı şeklinde bir tedavi önerebilir. Böylece hormonlarınız dengelenebilir. Doğum kontrol hapı öncesi mutlaka bir doktordan tedavi hakkında bilgi almalısınız. Doğum kontrol hapı haricinde yaşam tarzınızda birkaç değişiklik yaparak da hormonal akneyi kontrol altına alabilirsiniz.
Yağlı ve aşırı tuzlu veya tatlı yiyeceklerden, süt ürünlerinden, rafine şekerden ve basit karbonhidrat tüketmekten kaçınarak işe başlayabilirsiniz. Tüm bu gıdalar kan şekerinizi hızla yükseltir ve vücuttaki iltihaplanmanın artmasına neden olur.
Cildiniz de bu durumdan etkilenir.
Düzenli egzersiz de cilt için faydalı olabilir. Egzersiz cilde taze oksijen taşıyarak vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
Yeterince uyumak vücudunuzdaki stres hormonu (kortizol) seviyelerini düşürmeye ve sivilcelerin oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kilosu 30 TL! İçinde yok yok: Magnezyum, demir, K, C ve E vitamini… Bağışıklığı güçlendiriyor, cilt sağlığını destekliyor!
Kısa sürede 63 kilo verdi! 57 yaşındaki yaşındaki kadının zayıflama sırrı: 'Trafik ışığı sistemi kullandım!'
BEBEK GİBİ BİR CİLT! 10-15 dakika bekletmek yetiyor! Koyu cilt lekelerini silgi gibi siliyor, daha canlı bir görünüm sağlıyor
DOĞAL ANTİBİYOTİK! İbrahim Saraçoğlu uyardı: Grip ya da nezle olanlar dikkat! 1 kaşık tüketmek yetiyor! Öksürük ve balgamı söküp atıyor
Beyin Hastalıkları İle İlgili Yeni Araştırma: Depresyon, Bağımlılık Ve Epilepsi Tedavisinde Devrim Yaratacak!