hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adet Belirtileri Nelerdir, Adet Başlangıcı Nasıl Anlaşılır? Adetten Kaç Gün Önce Vücut Şişer?

    Adet Belirtileri Nelerdir, Adet Başlangıcı Nasıl Anlaşılır Adetten Kaç Gün Önce Vücut Şişer
    expand

    Adet kanamaları, doğurgan kadınlarda belirli aralıklarla tekrarlanan döllenemeyen yumurtanın kanama yoluyla dışarı atılması durumudur. Adet dönemi fiziksel değişikliklerin yanında pek çok ruhsal değişikliği de beraberinde getirir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adet, regl veya aybaşı olarak da adlandırılan kadınlarda rahim içi kasılmaların döllenmemiş yumurtayı ve pis kanı kanama yoluyla dışarı atma durumudur. Adet döneminde döllenmeyen yumurtayla birlikte bazı pis doku ve hücreler de vücuttan dışarı atılır. Adet döngüsü vücutta bir takım değişikliklerin oluşmasına yol açar. Bu değişiklikler hormonal ve fiziksel değişimler olarak temelde ikiye ayrılabilir. Adet dönemi belirtileri kişiden kişiye değişse de genel olarak görülen adet belirtileri bulunur.

    Adet döneminde ortaya çıkan en belirgin belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

    ● Karın ağrısı

    ● Karın bölgesinde şişlik

    ● Baş ağrısı

    ● Kabızlık

    ● İştahsızlık

    ● Cinsel isteksizlik

    ● Kasıklarda ağrı

    ● Göğüslerde şişme

    ● Aşırı susama hissi

    ● Tatlı yeme isteği

    ● Yorgunluk

    ● Ani ruhsal değişiklikler

    Adet Başlangıcı Nasıl Anlaşılır?

    Adet kanaması başlamadan önce adet belirtilerinden bazılarının görülmesi normaldir. Bu belirtiler yaklaşık 4-5 gün sonra gerçekleşecek olan adet kanamasının da habercisi şeklindedirler. Adet kanaması gerçekleşmeden 4-5 gün önce başlayan belirtiler adet sürecinde de devam eder. Adet kanaması sonlanana kadar azalarak kaybolan belirtilerin başlangıç anı kişiden kişiye değişebilir.

    Adet kanaması çoğunlukla şiddetli karın ağrısı ve tatlı ihtiyacında artma şeklinde kendini gösteren belirtilerin arkasından gerçekleşir. Yumurtanın kanama yoluyla dışarı atılması rahim içi kasılmaları ve dolayısıyla karın bölgesindeki ağrıları bazı durumlarda dayanılmaz hale getirebilir. Bazı kadınlar ise adet döneminde hiç ağrı hissetmezler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Göğüslerde şişkinlik, ruhsal değişiklikler ve yeme alışkanlıklarında tatlı dozunun arttırma ihtiyacı hissetme gibi belirtiler adet kanamasının yaklaştığını gösteren belirtiler arasında yer alır. Yine de bu belirtilerin oluşma sırası ve zamanı genetik yapıya bağlı olarak herkeste farklılaşabilir. Bazı kadınlar adet dönemlerini daha yoğun ruhsal ve fiziksel değişiklikler yaşayarak geçirirken bazı kadınlarda bu döngü daha hafif değişiklikler halinde tamamlanır.

    Adet Belirtileri Nelerdir, Adet Başlangıcı Nasıl Anlaşılır Adetten Kaç Gün Önce Vücut ŞişerAdetten Kaç Gün Önce Vücut Şişer

    Adet döngüsünün başlayacağının en belirgin ve yaygın belirtilerinden biri özellikle göğüslerde, karında ve vücutta şişliğin baş göstermesidir. Adet belirtileri genellikle adet kanaması başlamadan 4-5 gün önce yavaş yavaş kendini göstermeye başlar. Bu nedenle adet kanaması yaklaşan kadınlarda genellikle kanamadan 4 gün önce vücutta şişlikler oluşmaya başlar. Bu şişlik beraberinde bir takım farklı adet döngüsü belirtilerini de getirebilir. Adet kanamasının başlaması ve bitmesi sürecinde devam eder belirtiler adet döngüsü tamamlandıktan sonra tamamen ortadan kalkar. Adetin son günlerine doğru azalan belirtiler yavaş yavaş vücudun normale dönmesine izin verir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adet genetik ve kalıtsal özelliklere bağlı olarak kişiden kişiye değişen bir döngü olduğu için, adetten kaç gün önce vücudun şiştiğine dair net bir cevap da bulunmamaktadır. Kişiden kişiye değişen adet belirtileri ve şiddeti, her kadının adet döngüsünü daha farklı yaşamasına ve tamamlamasına neden olur. Ruhsal ve fiziksel çevrede edinilen alışkanlıklara bağlı olarak değişen adet döngülerinde belirtileri yoğun veya hafif hissetmede stres önemli bir rol oynar. Aşırı stresli dönemlerde adet döngüsünde dengesizlikler ve bozukluklar ortaya çıkabilir ve bu durum adet belirtilerinde de bir takım değişikliklere sebep olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PMS Sendromu

    PMS ya da premenstrüel sendrom denilen durum; adetten önce ortaya çıkan halsizlik, stres, gaz, şişkinlik, ağrı, duygusallık, gerginlik ve depresyon gibi farklı olayları kapsar. Halk arasında adet öncesi gerilim olarak da bilinen bu durum, kadınlarda adet öncesinde yaşanan duygu durum ve fiziksel değişikliklerin tamamını kapsayan genel bir olaydır. PMS sendromu kadınlarda adetten yaklaşık 4-5 gün önce başlar ve adetin başlamasıyla birlikte hafifleyerek sonlanır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow