Adenomyozis kadınlarda hangi problemlere neden olur?
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, adenomyozis hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Adenomyozis, rahmi döşeyen endometriyal dokunun rahmin kaslarına doğru yayılmasını veya hareketini içeren bir durumdur. Bu rahim duvarlarının kalınlaşmasına neden olur. Adet döngüsü veya cinsel ilişki sırasında ağrının yanı sıra ağır veya normalden daha uzun adet kanamasına neden olabilir.
Adenomyozisin kesin nedeni bilinmemektedir
Adenomyozis, artan östrojen seviyeleri ile ilişkilidir. Adenomyozis genellikle menopozdan sonra (bir kadının son adet döneminden 12 ay sonra) azalır. Bu, östrojen seviyelerinin düştüğü zamandır.
Adenomyozise neyin neden olduğu hakkında birkaç teori vardır. Bunlar, rahim duvarında doğumdan önce mevcut olan ve yetişkinlik döneminde büyüyen ekstra dokular ile endometriyal hücrelerden kendilerini rahim kasına iten anormal dokuların istilacı büyümesidir. Bunun nedeni, ameliyat sırasında (örneğin sezaryen sırasında) veya normal rahim işlevi sırasında rahimde yapılan bir kesi olabilir. Doğumdan sonra meydana gelen rahim iltihabı da rahmi kaplayan hücrelerin olağan sınırlarını değiştirebilir.
Adenomyozis için risk faktörleri
Adenomyozisin kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, riskin artmasına neden olan bazı faktörler bulunmaktadır. 40'lı veya 50'li yaşlarınızda olmak (menopozdan önce), çocuk sahibi olmak, sezaryen doğum veya miyomların çıkarılması gibi rahim ameliyatı geçirmiş olmayı içerir.
Adenomyozis belirtileri
Bu durumun belirtileri hafif veya şiddetli olabilir. Bazı kadınlar hiç sorun yaşamayabilir. En yaygın semptomlar arasında uzun süreli adet krampları, dönemler arasında lekelenme, ağır adet kanaması, normalden daha uzun adet döngüsü, adet kanaması sırasında kan pıhtıları, cinsel ilişki sırasında ağrı ve karın bölgesinde hassasiyet yer almaktadır.
Adenomyozis tanısı
Tam bir tıbbi değerlendirme, en iyi tedavi yolunu belirlemeye yardımcı olabilir. Önce fizik muayene yapılır. Adenomyozisli birçok kadın, normal boyutunun iki veya üç katı olan bir rahme sahip olur.
Başka testler de kullanılabilir. Ultrason, doktorun durumu teşhis etmesine yardımcı olurken, aynı zamanda rahimde tümör olasılığını da ortadan kaldırabilir. Ultrason, iç organların hareketli görüntülerini üretmek için ses dalgalarını kullanır. Rahmin yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde etmek için bir MRI taraması da istenebilir.
Adenomyozis için tedavi seçenekleri
Bu durumun hafif formları olan kadınlar tıbbi tedavi gerektirmeyebilir. Belirtileriniz günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa doktorunuz tedavi seçenekleri önerebilir. Adenomyozis semptomlarını azaltmayı amaçlayan tedaviler şunları içerir:
-Anti-inflamatuar ilaç tedavisi, hormonal tedaviler uygulanabilir.
-Endometriyal ablasyon ile endometriyumu (rahim boşluğunun astarını) çıkarma veya yok etme yöntemleri uygulanabilir. Bu, kısa bir iyileşme süresi olan bir ayakta tedavi prosedürüdür. Bununla birlikte, adenomyozis sıklıkla kası daha derinden işgal ettiğinden, bu prosedür herkes için uygun olmayabilir.
-Bu durumu tamamen iyileştirmenin tek yolu histerektomi yaptırmaktır. Bu, rahmin tamamen cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Büyük bir cerrahi müdahale olarak kabul edilir ve yalnızca ciddi vakalarda ve daha fazla çocuk sahibi olmayı planlamayan kadınlarda kullanılır. Yumurtalıklarınız adenomiyozisi etkilemez ve yerinde kalabilir.
Adenomyozisin olası komplikasyonları
Adenomyozis mutlaka zararlı değildir. Bununla birlikte, semptomlar yaşam tarzınızı olumsuz etkileyebilir. Bazı insanlar, cinsel ilişki gibi normal aktivitelerden zevk almalarını engelleyebilecek aşırı kanama ve pelvik ağrıya sahiptir.
Adenomyozisli kadınlarda anemi riski yüksektir. Anemi, genellikle demir eksikliğinden kaynaklanan bir durumdur. Yeterli demir olmadan vücut, vücudun dokularına oksijen taşımak için yeterli kırmızı kan hücresi üretemez. Bu; halsizliğe, baş dönmesine ve karamsarlığa neden olabilir. Adenomyozis ile ilişkili kan kaybı vücuttaki demir seviyelerini azaltabilir ve anemiye yol açabilir. Bu durum ayrıca kaygı, depresyon ve sinirlilik ile de ilişkilendirilmiştir.
Adenomyozis hayati tehlike oluşturmaz. Belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olacak birçok tedavi mevcuttur. Histerektomi (rahmin alınması), onları tamamen ortadan kaldırabilecek tek tedavidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
45 dakika süren öksürük hayatını kararttı!
Hamilelikte mide bulantısına iyi gelecek öneriler
Her 100 kişiden 5’inde var! Nedeni fazla tüketilen kahve de olabilir stres de... Bu belirtilerle sinyal veriyor
Kansere karşı güçlü kalkan: HPV aşısı
Her yıl 500 hasta karaciğer nakli beklerken hayatını kaybediyor