Adaçayının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Adaçayının Az Bilinen Faydaları
Binlerce yıl boyunca adaçayı geleneksel tıp alanında soğuk algınlığı, ağrı, ruhsal ve sindirim sorunların giderilmesi için kullanılmış olan bir şifalı bitkidir. Sinirli olma hali, sıcak basması gibi çeşitli menopoz belirtilerini ve aynı zamanda aşırı terlemeyi önleyebilen bir bitkidir. Çok sayıda faydası ev çok fazla kullanım alanı bulunur.
Adaçayı Nedir?
Adaçayı Savia officinalis ismi ile bilinen çok yıllık, odunsu ve yaprak dökmeyen çalılardan biridir. Biberiye, nane, lavanta ve kekik gibi otlarında üyesi olduğu ballıbabagiller familyasından olan şifalı bir bitkidir. Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde yetişen, ilkbahar aylarının sonunda ve yaz aylarının başında çiçek açan bir bitkidir.
Adaçayının İçerdiği Vitaminler
Adaçayı B9, B3, A, E, C, B6 ve K vitaminlerini içermektedir. Bunların yanınsa ise bakır, magnezyum, çinko, manganez, demir, kalsiyum ve potasyum gibi mineralleri de içerir. Az miktarlarda da lif, yağ, protein ve karbonhidrat içerir. İçerdiği bileşikler nedeni ile birçok faydası bulunan bir bitkidir.
Adaçayı Türleri
Dünya üzerinde 5600’ün üzerinde farklı türü bulunmaktadır. Anadolu’da ise 565 farklı tür adaçayı yetişmektedir.
Tıbbi Adaçayı: Sağlık problemlerinin tedavi edilmesinde ve ilaç sektöründe kullanılmaktadır. Aynı zamanda aromaterapi amacıyla yağıda yapılır.
Anadolu Adaçayı: Yaygın olarak Türkiye’de yetişen türüdür. Sağlık açısından tıbbi adaçayı kadar faydası olmasa da çay olarak tüketilen, kurutulmuş hali tütsü olarak kullanılır.
İspanyol Adaçayı: İspanya’da ve Fransa’nın güneyinde yetişir. Hafıza güçlendirici etkisi bulunur.
Adaçayının Faydaları Nelerdir?
Menopoz döneminde hormonal dengesizlikler oluşur. Bu dengesizliklerin nedeni ise östrojen eksikliğidir. Adaçayının içerisinde bulunan östrojene benzeyen özelliklere sahip maddeler nedeniyle menopoz döneminde meydana gelen aşırı terleme, sıcak basmaları ve sinirlilik gibi belirtileri önlemek açısından yardımcı bir bitkidir.
Adaçayı özü ve yaprakları bağırsak hareketlerini yatıştırır. Hazımsızlığı azaltarak gaz giderici olarak kullanılan bir bitkidir. Adaçayı aynı zamanda bağırsak ve mide da oluşan spazmları önleyerek gastrit ve ishal oluşumunu önleyebilir. Bağırsakta oluşabilecek olan enfeksiyonları ve spazm sebebiyle oluşacak olan kolik olarak adlandırılan ağrıların tedavisinde fayda sağlar.
Adaçayı içmek kanser tedavisi olan kemoterapinin sebep olduğu nöropatik ağrının kontrol edilmesine yardımcı olmaktadır.
Alzheimer hastalığın hafif ve orta dereceli olanlarında hastalığın belirtilerin giderilmesi içinde etkili olduğu ortaya konulmuştur. Bellekte kimyasal haberci şeklinde çalışan ACH’ın parçalanmasını durdurur ve böylece hafız, öğrenme, bilgi işleme yeteneklerinde iyileşmeye yardımcı olur.
Adaçayı Neye İyi Gelir?
Adaçayı depresyona iyi gelen bir bitkidir. İçeriğinde bulunan apigenin, luteolinin ve diosmetin isimli antioksidanlar bulunmaktadır. Bu sebeple hem stres hem de depresyon ile mücadelede fayda sağlamaktadır. Günlük olarak bir bardak adaçayının tüketilmesi depresyon ve strese iyi gelmektedir.
Ayrıca K vitamini birçok gıdada bulunmamaktadır. Adaçayı ise K vitamini içermektedir. K vitamini kemik yoğunluğunun ve kemik bütünlüğünün korunmasında oldukça etkilidir. Adaçayı kemik kırıkları ve kemiklerde incelme olmasını önlemektedir. Yani adaçayı kemik sağlığını geliştirmektedir.
Adaçayı aynı zamanda cilt sağlığına da iyi gelir. Antibakteriyel etkisi bulunan adaçayı akne, sedef ve egzama hastalıklarına bir savunma hattı oluşturur. Düzenli olarak lekeli ve iltihaplı bölgeye uygulanırsa zaman içerisinde cilt görünümü iyileşecektir. Ciltteki yaşlanmanın da belirtilerini gidermeye yardımcı olmaktadır.
Dişleri de beyazlatabilen adaçayı, aynı zamanda içerdiği antimikrobiyal etkisi ile boğazda oluşan enfeksiyonların, dişte oluşan apselerin, enfekte olmuş diş etlerinin ve ağızda meydana gelen ülserlerin hızlı şekilde iyileşmesine yardımcı olur.
Adaçayı aynı zamanda düz kaslarda gerginliğin oluştuğu durumlarda kas gerginliğini azaltır. Anti spazmodik etki gösteren adaçayı aynı zamanda astım atakları geçirildiğinde buhar şeklinde solunursa olumlu etkisi olacaktır. Hava yollarında meydana gelen tıkanıklıkların giderilmesinde, iltihabın kontrol edilmesi ve iltihabın önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Adaçayının Az Bilinen Faydaları
Adaçayı iki ya da üç hafta boyunca düzenli olarak günde iki defa çay şeklinde tüketildiği takdirde kötü kolesterolün oluşumunu engeller ve iyi kolesterolün kanda seviyesini yükseltir.
Adaçayının yapraklarındaki kimyasalların karaciğerde depolanmakta olan glikozun salınımını düzenler ve bu sayede kan şekerinde meydana gelecek olan dalgalanmaları önler. Tip 2 diyabetin oluşumunun önüne geçer.
Adaçayı içmek kalınbağırsak kanserinin başlangıç evresinde kanseri baskılayabilmektedir. Yapılan araştırmalarda görülen bu durum adaçayının özünde bulunan rosmarinik asit, kuersetin ve karnosol gibi oldukça güçlü antioksidanları içermesi ile kanser hücrelerinin büyümesini baskılamaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
10 yetişkinden biri KOAH hastası
Uzmanı korkunç gerçeği açıkladı: Antibiyotik direnci nedeniyle her 45 saniyede bir kişi ölüyor! Önlem alınmazsa tehlike büyük
Bel çevresi erkeklerde 94 CM, kadınlarda 80 CM'in üzerindeyse dikkat! Meğer bu hastalığın belirtisiymiş... '40 yaş uyarısı'
(1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı) “Öksürüktür, geçer” demeyin
Ağız sağlığına karşı uzmanı uyardı: "Kalp ve damar hastalıkları gibi sorunlara yol açabilir"