Adaçayı Nasıl Demlenir, Nasıl Yapılır? Adaçayı Zayıflatır mı, Faydaları Nelerdir?
Bitkisel çay formunda adaçayı birçok küçük günlük rahatsızlığı tedavi edebilir: boğaz ağrısı, sindirim sorunları, menopoza bağlı sıcak basmalarına iyi gelir. Resmi adaçayı veya bahçe adaçayı, Akdeniz havzasına özgü bir bitkidir. Tıbbi özellikleri yüzyıllardır bilinmektedir. Eski Yunanlılar onu sindirim özellikleri veya mide ağrılarını hafifletmek için zaten kullanıyorlardı. Bu nedenle, adının kurtarmak anlamına gelen Latince kurtarmasından gelmesi tesadüf değildir.
Adaçayı Nasıl Demlenir?
Adaçayı bitki çayı hazırlamak için 200 ml suya 1 ila 1,5 gr kurutulmuş adaçayı yaprağı koyun. Bunlar eczanelerden, şifalı bitkilerden ve organik mağazalardan satın alınabilir. Suyu kaynatın ve adaçayı yapraklarının üzerine dökün. Etken maddelerin çıkmaması için üzerini örtün ve yaklaşık on dakika demlenmeye bırakın.
Belirtilerinize bağlı olarak, günde birkaç kez bu infüzyondan bir fincan içebilirsiniz. Adaçayı çayı, boğaz ağrısı için gargara olarak veya aşırı terleme için ayak banyosu olarak da kullanılabilir. Bu durumda 1 litre suya 5-8 gr adaçayı yaprağı sayın. Ayaklarınızı yaklaşık 20 dakika ılık suda bekletin.
Adaçayı Nasıl Yapılır?
Adaçayı çayı, hamile kadınlarda olduğu kadar emziren genç annelerde de kontrendikedir çünkü yumurtlama üzerinde uyarıcı bir etkiye sahiptir. Ayrıca epilepsili veya meme kanseri olan kişilerde de bulunur. Nörotoksik etkileri olabileceği için uzun süre alınmamalıdır. Bazı naturopatlar, adaçayı bitki çayının maksimum dokuz veya on gün ile sınırlandırılmasını ve yaklaşık üç hafta arayla bırakılmasını tavsiye ediyor.
Bu kürler sırasında olası yan etkilerden (mide bulantısı, kusma, sıcak basması, baş dönmesi vb.) kaçınmak için kendinizi günde en fazla üç fincanla sınırlayın. Son olarak, araba kullanırken dikkatli olun, çünkü adaçayı bitki çayı tüketimi uyanıklığı etkileyebilir, içtikten sonra araba kullanmaktan kaçının.
Adaçayı Zayıflatır mı?
Adaçayı, mükemmel bir K vitamini kaynağıdır. Bu vitamin, kanın pıhtılaşmasına (hem uyarılmasında hem de kanın pıhtılaşmasının engellenmesinde) katılan proteinlerin sentezi için gereklidir. Kemik oluşumunda da rol oynar. Diyette bulunmasının yanı sıra, K vitamini bağırsakta bulunan bakteriler tarafından üretilir, dolayısıyla bu vitamin eksiktir.
Adaçayı erkekler için bir demir kaynağıdır, ancak kadınlar için değil. Her vücut hücresi demir içerir. Bu mineral, oksijenin taşınması ve kanda kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir. Aynı zamanda yeni hücrelerin, hormonların ve nörotransmiterlerin üretiminde de rol oynar.
Adaçayı doğum sırasında yararlı olabilir, gebelikte kullanımı sınırlandırılmalıdır. Emzirme döneminde süt salgılanmasını azaltabileceğinden (anti-galaktojenik etki) ve hormona bağlı kanserden muzdarip kadınlar için tavsiye edilmez.
Adaçayının Faydaları Nelerdir?
Bitkisel çay olarak alınan adaçayı, antiseptik ve antiinflamatuar özellikleri sayesinde boğaz ağrısı ve farenjit kaynaklı ağrıları gidermek için idealdir. Bu durumda adaçayı bitki çayı gargara olarak da kullanılabilir. Aynı zamanda sindirim sistemi faydaları da vardır.
Yemekten sonra özellikle çok yemek yediğimizde sindirime yardımcı olur. Antispazmodik, aynı zamanda mide kramplarını ve mide ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda şişkinliği giderir ve bağırsak gazını azaltır. Özellikle menopoz sırasında sıcak basmaları hafifletmek için etkilidir çünkü yumurtalıkların işleyişinin durmasına bağlı östrojendeki düşüşü telafi edebilecek fitoöstrojenler üretir. Yumurtlamayı teşvik ettiği için döngülerin geri dönüşünü de teşvik eder. Adaçayı çayının aşırı terleme problemleriyle başa çıkmada da etkili olduğu bilinmektedir.
Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltan bileşiklerdir. Bunlar, kardiyovasküler hastalıkların, belirli kanserlerin ve yaşlanmayla bağlantılı diğer hastalıkların başlangıcında rol oynadığına inanılan çok reaktif moleküllerdir. Birkaç araştırmacı otlar antioksidan kapasitesini değerlendirdik ve tüm taze otlar da yüksek belli meyve ve sebzelere oranla daha bazen önemli antioksidan kapasitesini göstermek konusunda hemfikirdir. Adaçayında bolca vardır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çillibom'un bestecisi Kenan Küçüközcan hayatını kaybetti! Bu belirtilere dikkat! HASTALARIN YAKLAŞIK YÜZDE 40-50'Sİ...
Genel cerrahi uzmanı obezitenin çaresini açıkladı!
Şeker hastalığının şifası tespit edildi!
Dikkat bu takviye kalbi bile durdurabilir!
Öksürük 2 haftadan uzun sürüyorsa dikkat! Kalıcı hasara neden olabilir...