90 dakika sonra hayata yeniden döndü
İzmir'de, görev yaptığı ameliyathanede geçirdiği kriz sonucu kalbi duran 43 yaşındaki anestezi teknisyeni Hüseyin Çapur,7 elektroşok ve 1,5 saatlik mücadele sonrası iş arkadaşları tarafından hayata döndürüldü.
Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Karşıyaka Devlet Hastanesinde anestezi teknisyeni olarak çalışan Hüseyin Çapur, ameliyathanede görevi başında kalp krizi geçirdi. Kasılmalar yaşayan ve solunumu duran Çapur'un, yoğun bakım odasına alınmasının ardından kalbi de durdu.
Karşıyaka Devlet Hastanesi Anestezi Birimi Sorumlusu Dr. Semih Koşanoğlu ve iş arkadaşlarının hayata döndürmek için çalıştığı bir çocuk babası Hüseyin Çapur, yaşamla ölüm arasında 90 dakika mücadele etti.
Çalışma arkadaşlarının yaşam desteği sağlayarak kalp masajı yaptığı ve 7 kez elektroşok uyguladığı Hüseyin Çapur, beyni oksijensiz kalmadan yaşama son anda tutundu.
"Başarı oranı çok az"
Karşıyaka Devlet Hastanesi Anestezi Birimi Sorumlusu Dr. Semih Koşanoğlu, 30 Kasım'da Hüseyin Çapur'un ameliyathanede fenalaştığını söyledi. Çapur'u acil bir şekilde sedyeyle yoğun bakım odasına aldıklarını
ifade eden Koşanoğlu, şunları anlattı:
"Tüm çabalarımıza rağmen teknisyen Çapur'un kasılmaları arttı ve solunumu durdu. Solunumunu tekrar başlatabilmek için anestezi uzmanı Dr. Ayşegül Özöner ve ekip arkadaşlarımızla entübe ettik ancak kısa bir süre sonra arrest (kalbin durması) oldu. Kardiyolog Uzm. Dr. Nurullah Çetin'in de desteğiyle beraber yaklaşık 1,5 saat yaşam desteği uyguladık."
Umutlarını hiç kaybetmediklerini, hastaya kalp masajı uyguladıklarını ve 7 kez elektroşok verdiklerini belirten Dr. Koşanoğlu, "Uzun bir süre kalp atışı olmamasına rağmen beyni oksijensiz bırakmayarak (hipoksi) çok nadir bir anestezi başarısını elde ettik" dedi. Semih Koşanoğlu, yaşamla ölüm arasında zamana karşı mükemmel
organizasyon, doğru zamanda doğru karar, azim, sabır ve müdahale sayesinde arkadaşlarını hayata döndürdüklerini söyledi.
Klinik çalışma arkadaşı Dr. Gamze Kızıldağ ise Hüseyin Çapur'un kardiyak problemlere genetik bir yatkınlığı bulunduğunu, babasının kalp krizi geçirdiğini, erkek kardeşinin de top oynarken kalbinin durması sonucu beyninin oksijensiz kaldığını ve hayatını kaybettiğini söyledi. Arkadaşlarının şu anda istirahat ettiğini de dile getiren Kızıldağ, "Onu hayata döndürmek için uğraştığımız yatağı gördüğümüzde hepimiz çok
etkileniyoruz" diye konuştu.
Çapur: "Çok şanslıyım"
Yaşama tutunmak için uzun süre mücadele eden Hüseyin Çapur ise "Hayatta olduğuma inanamıyorum, şoktayım. Allah'a şükür arkadaşlarım sayesinde ikinci hayatımı yaşıyorum, çok şanslıyım. Herkese teşekkür ederim" dedi. Mersin'de ailesi ve yakınlarının yanında dinlendiğini, bir süre sonra işine döneceğini de ifade eden Çapur, şimdi hayat kurtarmanın önemini daha iyi anladığını da dile getirdi.
Karşıyaka Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Ahmet Murat Işıl ise anestezi teknisyeni arkadaşlarına uzun bir ömür dileğinde bulundu ve arkadaşlarına da özverili çalışmaları dolayısıyla teşekkür etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kötü anıları sildirmek artık mümkün
Yenidoğan Gelişiminde Gizli Risk: B12 Eksikliği
Acil Servislere Başvurular Arttı! Ardında Bu Hastalık Var... Uzman İsimden Salgın Uyarısı
Elleriniz Sürekli Üşüyorsa Dikkat! Bu Hastalığın Habercisi Olabilir
Bu Diyetler Ölüme Götürüyor! Yanlış Bitki Çayları, Karışımlar... Kilo Vereyim Derken Canınızdan Olmayın