8 soruda romatizma ile ilgili merak edilenler! Riski neler artırır? İşte en sık görülen 6 belirti
Romatizma genellikle yaşlılık hastalığı olarak bilinse de durum hiç de öyle değil. Romatizma cinsiyet ayrımı yapmadan her yaşta görülebiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Vedat Hamuryudan merak edilenleri Posta'dan Özgür Gökmen Çelenk'e anlattı.
Haberin Devamı
ROMATİZMA NEDİR?
/

Aslında romatizma diye tek bir hastalık yok. 100’ün üstünde rahatsızlık romatizmal hastalıklar başlığı altında toplanıyor. Romatizmal hastalıklar, ana belirtilerini eklemlerde, eklem çevresindeki bağ dokularında ve kaslarda ağrı ile gösteriyor. Çoğu kronik seyirli yani bir kere geldi mi kolay kolay gitmiyor.
İLTİHAPLI VE İLTİHAPSIZ ROMATİZMA NE ANLAMA GELİYOR?
/

Genel olarak romatizmal hastalıkları 2 grupta toplayabiliriz: Eklem kıkırdağının bozulması sonucu gelişen osteoartrit (halk arasındaki ismiyle kireçlenme) ve iltihaplı romatizmalar. Osteoartrit sıklığı en fazla olan romatizma cinsidir.
Haberin Devamı
/

Eklem kıkırdağının bozulması o eklemde hareketle artan ağrıya neden olur. Diz, kalça gibi yük taşıyan eklemlerde daha sık görülür ve yaptığı ağrı yanında kişinin yaşam kalitesini de düşürür. Genellikle 40 yaşından sonra başlar ve yaş ilerledikçe artış gösterir. İltihaplı romatizmalar ise çocukluktan ileri yaşlara kadar her dönem ortaya çıkabilir. Bazı türleri kadınlarda daha sık görülür. Kabaca bağışıklık sisteminin eklem ve organlara saldırması şeklinde tanımlanabilir. Zaman içinde eklemlerde bozukluk ya da organlarda işlev kaybı yapabilir.
İLTİHAPLI ROMATİZMAYA YOL AÇAN NEDİR?
/

Bugün için iltihaplı romatizmal hastalıkların nedenini tam olarak bilemiyoruz. Bazılarında genetik bir eğilim olsa da bu tek başına hastalığın çıkması için yeterli olmuyor. Yaşam boyu karşılaştığımız ancak tam olarak bilemediğimiz çeşitli çevresel faktörlerin genetik eğilimi olan kişilerde hastalıkları başlattığı görüşü kabul görüyor. Çevresel faktörler olarak çeşitli mikroplar ve sigara en çok suçlananlardır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
ROMATİZMAL HASTALIKLAR İLERLEYİCİ MİDİR?
/

Genel olarak kronik seyirlidir ve yeterli şekilde tedavi edilmediğinde zaman içinde eklemlerde bozukluk yapabilirler. Kronik ağrı nedeniyle hastalar işinden gücünden uzaklaşır, bir süre sonra ya emekli olur ya malulen ayrılır ya da işveren tarafından çıkarılır. İşe gidemeyince ekonomik zorluklar başlar, çevreyle ilişkisi yavaş yavaş kopar. Her gün ağrı yapması dışında zaman içinde sakatlığın ilerlemesiyle hastayı eve bağımlı hale getirebilir. Ancak günümüzde tedavideki önemli gelişmeler sonucu bu gibi durumlar eskiye göre çok daha az görülüyor.
AİLEDE ROMATİZMAL HASTALIK OLMASI RİSK YARATIR MI?
/

Bire bir ilişki yok ama aynı ailede anne, baba, kardeşler gibi birinci derece akrabalarda romatizmal hastalık olması bir miktar risk artışı yapar. Bu da ailesinde hastalık olmayanlara göre 4-6 kat daha fazla olarak kabul edilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
YAĞMURLU, SOĞUK HAVA ŞİKAYETLERI ARTIRIR MI?
/

Bilimsel olarak kanıtlanmasa da bazı hastalar ‘Galiba yağmur yağacak, dizlerim, bacaklarım ağrıyor’ der. Yağışın bol olduğu ilkbahar, sonbahar, kış aylarında romatizmal hastalıklar daha fazla hissedilir, ağrı yapabilir. Yazın gelmesiyle ‘Yazı çok iyi geçiriyorum, yazın hastalık bana hiç uğramıyor’ diyen birçok hastamız var.
EN SIK GÖRÜLEN 6 BELİRTİ
/

Romatizmal hastalıkların farklı belirtileri var. En yaygın görülenleri şunlar: Uzun süreli eklem ağrısı. Bel, sırt ve boyun ağrıları. Eklemlerde hassasiyet, şişlik, ısı artışı. Eklemlerde özellikle sabahları belirgin olan tutukluk. Aşırı yorgunluk, halsizlik.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
RİSKİ NELER ARTIRIR?
/

Ailede romatizma hikayesi. Sigara. Şişmanlık. Artan yaş. Eklemlere fazla yüklenilen spor veya meslekler.