1- Mide koruyucu ilaçlar gerçekten mideyi koruyor mu?
"Mide koruyucu ilaçlar" dendiğinde en sık akla gelen, en çok kullanılan grup proton pompa inhibitörleri yani engelleyicileri (PPİ) olan ilaçlardır. Bu ilaçların etken maddesi meprazol, pantoprazol, rabeprazol, esomeprazol, lansoprazol gibi kimyasallardır. Haberin Devamı Boğa, bu ilaçların asit pompası engelleyici olduğunu, kullanıldığı gün ve kısa dönemde mideyi tahriş edecek asidi azalttığından dolayı midenin mukozasının ve ülserlerin daha hızlı iyileşmesini sağladığını belirterek, "Yani halk arasında kullanılan mide koruyucu tabiri doğru, proton pompa inhibitörü ilaçlar mide koruyucu ilaçlardır" dedi.
2- Mide sorunu yaşayan pek çok insan "İlacım var nasıl olsa" deyip yediğine içtiğine dikkat etmiyor. Mide ilacının uzun vadede kullanımı mideye zarar verir mi?
Mide koruyucu ilaçların özellikle Reflü, özofajit, Barrett özofagusu, mide ülseri gibi hastalıkların tedavisinde kısa dönem kullanımda çok etkili olmakla birlikte uzun dönemde kesinlikle birçok organ sisteminde olumsuz etkiye neden olabileceğini belirten Boğa, bu etkileri şöyle sıraladı:
“Zarar gören organların başında başında midenin kendisi geliyor. Uzun dönem kullanımdan sonra mide koruyucular birden kesildiğinde 'acid rebound' denen bir etkiyle asit salgısı normalden çok fazla artıyor ve hastaların neredeyse yarıya yakınında (yüzde 44) şikayetler tekrar başlayabiliyor. Bu nedenle, biz bu ilaçları kademeli olarak kesmeyi öneriyoruz. Ayrıca, yapılan birçok meta analizde de gösterilmiş ki uzun süreli mide koruyucu kullanımı maalesef mide kanserinin dahi ortaya çıkmasını artırıyor. Prof. Dr. Boğa, 1 milyona yakın hastanın incelendiği bir meta analizde mide kanseri riskinin uzun süreli proton pompa inhibitörlerinin kullanımıyla beraber yaklaşık iki kat arttığının bilimsel olarak ispatlanmış olduğunu, bu sonucun gereksiz yere uzun süre, hekimin önermediği bir mide koruyucu kullanımının ne kadar ciddi risklere sebep olabileceğini gösterdiğini belirtti.