6 yaşındaki Sude'ye göğüs kafesinden kulak yapıldı
Gaziantep'te, doğuştan sağ kulağı olmayan 6 yaşındaki Sude Aslanoğlu'na, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mutaf tarafından göğüs kafesinden elde edilen kıkırdaklarla yeni kulak yapıldı.
Gaziantep'te doktor baba ve öğretmen annenin tek çocuğu Sude Aslanoğlu, dünyaya sağ kulağı olmadan geldi. Dünyada 6 bin kişiden birinde görülen bu durumun ardından doktor baba kızının bu eksikliğini gidermek için araştırmalar yaptı. Dünyanın değişik ülkelerindeki araştırmaları takip eden Kalp Damar Cerrahı baba Yavuz Arslanoğlu son olarak daha önce insanın kendi dokularını kullanarak yaptığı nakilsiz yüz ameliyatları ile gündeme gelen ünlü Plastik Cerrah Prof. Dr. Mehmet Mutaf'a başvurdu.
Plastik cerrahi alanında geliştirdiği yöntemlerle dünya çapında tanınan Prof. Dr. Mehmet Mutaf, küçük hastasının göğüs kafesinden alınan kıkırdak dokusu ile kulak kepçesi oluşturdu. Sude Aslanoğlu, 5 saat süren ameliyatın ardından yeni kulağına kavuştu ve tedavisinin tamamlanmasının ardından taburcu edildi.
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Mutaf, yeni kulak yapılan Sude ve yanında bulunan anne ve babası ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Kulak yapımının diğer organlara göre daha zor olduğunu ifade eden Mutaf, dünyada 6 bin bebekten birinin mikrokulak hastalığı olarak bilinen bir kulak eksikliği ile dünyaya geldiğini belirterek, "Protez kulakların yarattığı sorunlar nedeniyle insanın kendi dokularından yeniden kulak yapımı için bir arayış söz konusu ve hali hazırda birçok yöntem denenmiş durumda. Ancak varılan son noktada dünyada bu alanda iyi sonuçlar alabilen cerrah sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor ve kulaklarımızın taklit edilmesi neredeyse imkansız, karmaşık üç boyutlu yapıları itibarıyla vücudumuzdaki yapımı en zor organlar grubunda yer almaya devam ediyor. Kulak özellikle kadınlar için aksesuar ve ciddi bir estetik problem olarak görüldüğü için okula başlamadan önce yapılması gerekiyor" dedi.
Çocuklar dişlerini ne kadar süre fırçalamalıdır?
Kaburgadan kıkırdak alınıyor
Kulak ameliyatının 2 aşamalı olduğunu ve ilk olarak kaburgadan alınan kıkırdakların şekillendirilerek kulak çatısı oluşturulduğunu belirten Mutaf şöyle konuştu:
"Daha sonra kulağın ayrılması, kulak deliği açılması ve yedek olarak ayırdığımız kıkırdak parçaları kullanılarak bazı kısımlara ek yapılması gibi işlemler gerçekleştirilir. Eğer hastalık iki taraflı değil ise sağlam kulağı model olarak alıyoruz, iki kulağı olmayan çocuklarda ise kulağı güzel olan anne, baba veya kardeşin kulakları modelleniyor. Uyguladığım bu yöntemle model olarak aldığımız kulağa çok benzer kulaklar yapabilmekteyiz. Önce model alınan sağlam kulağın bire bir aynı boyutlarda çekilen fotoğrafları kullanılarak bir şablon çıkarılmakta ve bu şablon kafa üzerinde hassas ölçümlerle yapılacak olan kulağın yeri ve açısı belirlenmekte, sonrasında karşı taraf göğüs kafesinden alınan 6, 7 ve 8'inci kaburga kıkırdakları yontularak bir kulak kepçesi iskeleti hazırlanmaktadır. Daha sonra hazırlanmış olan bu kulak iskeleti deri altına yerleştirilmektedir. Uygulanan vakum cihazı ile deri ve kıkırdak çatı birbirine yapışması sağlanarak o şekilde iyileşmeleri beklenmektedir. Bu ameliyatta önemli olan cerrahın 3 boyutlu çatıyı oluşturma aşamasındaki ustalığı ve sabrıdır. Teorik bilgiden çok yeteneğin ön plana çıktığı ameliyat başarılı olur ve doku kabul edilirse, altı ay sonra ikinci bir ameliyatla kulak kepçesinin üst bölümünü baştan ayırarak kulak arkası kıvrımı yapıyor, kulağın herkeste olduğu gibi dışarıya doğru çıkıntılı durmasını sağlıyoruz."
Ailesi çok mutlu
Sağ kulağına kavuşan Sude'nin doktor babası Yavuz ile öğretmen annesi Ayşen Aslanoğlu, başarılı ameliyatıyla büyük mutluluk yaşadı. Doktor baba Yavuz Arslanoğlu, bir kulağı eksik doğan kızı için dünyada araştırma yaptığını ve meslektaşı Mutaf'a ulaştığını belirterek, "Kızım için muhteşem bir sonuç alındı çok şükür. Bir baba olarak çok mutluyum elbette ancak bir cerrah olarak en büyük mutluluğum, yurt dışına gitmeye gerek kalmadan ülkemizde böyle bir başarılı sonucun alınmış olmasıdır" dedi.
Anne Ayşen Arslanoğlu ise kızının sağ kulağının yerinde şekilsiz bir çıkıntı olduğunu ve bu eksikliğin ameliyatla giderilmesini sağladığı için Mehmet Mutaf'a teşekkür ederek, "Sude'nin saçlarını uzatarak gelişmemiş olan sağ kulağını gizlemeye çalışıyorduk. Başkalarından farklı göründüğü için onunla alay edilmesinden çok korkuyordum. Çok şükür hepsi geçti, şimdi kızımın da herkes gibi normal görünen kulakları var. Sude artık saçlarını toplayarak yeni kulağını gururla sergiliyor" dedi.
Ameliyatla sağ kulağına kavuşan ve konuşmaktan çekinen Sude ise çok mutlu olduğunu söyledi ve ardından doktor Mutaf ile anne ve babasını sarılarak öptü.