5-17 yaş arası çocuklar ve gençler için diş bakımı kılavuzu
Aileler dikkat! Çocuklarda ve gençlerde en sık bu diş sorunları görülüyor... Gençlerin, ebeveyn denetiminin daha az olması, ağız ve diş sağlığının önemine dair bilincin henüz yeterince gelişmemesi ve kendi yoğun programları nedeniyle düzenli olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıkları daha düşük oluyor. Özellikle çocukluk ve gençlikteki bazı yanlış beslenme alışkanlıklarına ek olarak diş bakımının zayıf olması bazı temel diş sorunlarına yol açabiliyor. Peki özellikle ergenlik döneminde ve çocukluk döneminde diş bakımında nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte 5-17 yaş çocuklar ve gençler için diş bakım kılavuzu! (Posta)
Gençlerde sık görülen diş problemleri hakkında bilgi veren Diş Hekimi Pertev Kökdemir, çocuklarda ve ilk gençlikte daha fazla yapılan temas sporlarının, şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme alışkanlıklarının, asitli içecek tüketiminin fazlalığının gençlerde ağız ve diş sağlığı sorunlarının oluşmasına etkili olduğunu belirtiyor.
Yapılan araştırmalar göre diş çürüğünün, 5 ile 17 yaş arasındaki çocuk ve gençlerde en sık görülen kronik hastalıklardan biri olduğunu gösteriyor.
Yine araştırma sonuçlarına göre yeme bozuklukları, sigara içme ve ağız piercingleri de ergenlik döneminde diş problemlerine neden olabilen diğer yaygın sorunlar arasında yer alıyor.
Gençler de dahil olmak üzere her yaşta diş bakımı önemli ancak gençlerin, ebeveyn denetiminin daha az olması ve kendi yoğun programları nedeniyle düzenli olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıklarının düşük olması diş sorunlarına sebep olabiliyor. Diş bakımı ve düzenli diş hekimi ziyaretleri sadece dişlerin sağlıklı olmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda küçük sorunların kötüleşmeden tespit edilmesine de yardımcı olur.
EBEVEYNLER DİŞ BAKIMINDA ROL MODEL OLMALI
Gençlerin sağlıklı dişlerin ve özgür gülümsemenin tadını çıkarabilmesi için çocukluktan itibaren iyi ağız alışkanlıklarını sürdürmesi gerektiğini belirten Dt. Kökdemir, ergenlikte uygun bir diş bakımı rutinini takip etmenin iyi ağız sağlığının önemli bir parçası olduğunu ifade ediyor. Keza ebeveynlerin de gençlerin diş bakımı alışkanlığı kazanmaları için rehberlik edecek bir öğretmen olması gerekiyor.
ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİN İDEAL DİŞ BAKIMI
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, gençlerin diş bakımı için kullanabileceği kısa bilgiler paylaştı.
Dişlerinizde oluşabilecek plakları engellemek için günde iki kez florürlü diş macunu ile fırçalayın. Çünkü plak oluşumu, diş çürümesi ve diş eti hastalıklarının ana nedenidir.
Dengeli beslenmek, gençlerin diş sağlığında önemli bir rol oynayabilir. Gençler günlük öğünlerinde meyve, sebzeler, tahıl, balık, yumurta, peynir ve baklagilleri bolca tüketmelidir.
Dişlerin arasındaki fırçanın ulaşamadığı alanlardaki yemek kalıntılarını çıkarmak için günlük olarak diş ipi kullanın. Dişlerin arası günlük olarak temizlenmezse, hoş olmayan, sert sarı bir oluşuma dönüşebilir veya çürük oluşumuna sebep olabilir.
Şekerli veya nişastalı yiyecekleri, özellikle yapışkan atıştırmalıkları azaltın.
Yemeklerden veya atıştırmalıklardan sonra bir miktar su içmek veya şekersiz sakız çiğnemek de ağzın temizlenmesine yardımcı olabilir.
Gün boyunca su içmek, dişleri fazla bakteri ve yiyecek artıklarından temizlemeye yardımcı olabilir. Su içmeyi ihmal etmeyin.
AYRICA...
Gençler, günde iki defa diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmeli ve sağlıklı dişleri korumak için yılda en az iki kez rutin diş hekimi kontrolüne gitmelidir.
İyi bir temizlik ve düzenli diş hekimi ziyareti alışkanlığını sürdürmek sadece dişleri sağlıklı tutmakla kalmaz, aynı zamanda dişlerin çürümesine ve diğer diş sağlığı sorunlarına sebep olabilecek problemleri önleyebilir.
Aynı zamanda bu ziyaretler ağız sağlığını etkileyen konular hakkında daha iyi bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BU HASTALIĞA DİKKAT: Bir anda başlıyor, günlerce sürüyor! Vakalar arttı, uzmanı uyardı: İyileştikten sonraki 48 saat dışarı çıkmayın
Geçmeyen ateş, öksürük ve balgam bu hastalığın habercisi! 65 yaş üstü kişiler ve 5 yaş altı çocuklar risk altında
En belirgin belirtisi öksürük! Prof. Dr. Tevfik Özlü'den 'akut bronşit' uyarısı
Uzmanı uyardı: Genel olarak 35 yaşında başlıyor, ölüme yol açabiliyor, önleminizi alın
Türkiye, diyabet sıklığında Avrupa’da ilk sırada! Sık idrara çıkma, istemsiz kilo kaybı hastalık belirtisi olabilir