40 yaş üstü her beş kişiden biri KOAH hastası
Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, Türkiye'de 40 yaş üstü her beş kişiden birinin KOAH hastası olduğunu söyledi.
KOAH'ın, nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan, ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu ifade eden Dursunoğlu, dünyada önemli bir halk sağlığı problemi olmasına rağmen kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğini ifade etti. Doç. Dr. Dursunoğlu, "KOAH’ın görülme sıklığı, 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20’dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her beş kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri, doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda ülkemizde bulunan 35 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini, kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir" dedi.
KOAH gelişimi için dünyada en yaygın görülen risk faktörünün sigara dumanı olduğunu vurgulayan Dursunoğlu, "Sigara içenler, içmeyenlere göre daha fazla solunumsal şikayetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler. Pipo, puro, nargile gibi çevresel tütün dumanı da KOAH gelişimine katkıda bulunmaktadır.
KOAH gelişiminde genetik risk faktörlerinin rolü henüz çok iyi aydınlatılamamış olmasına rağmen sağlıkta eşitsizlik, odun, tezek, kök benzeri yakıt kullanımına ikincil iç ortam hava kirliliği ve tozlu dumanlı işyerlerinde çalışmanın en önemli çevresel risk faktörleri olduğu bilinmektedir" diye konuştu.
KOAH’ta en sık görülen yakınmaların nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma olduğunu belirten Neşe Dursunoğlu, "KOAH'ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan nefes ölçüm testiyle kolayca koyulabilmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde, kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp nefes ölçüm testini yaptırması gerekir. KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş, sigarayı bırakmasıdır" dedi.