3. doz koronavirüs aşısını kimler yaptıracak? İnaktif(Sinovac) aşı ve mRNA(Biontech) aşısı için 3.doz kararı..
Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından İnaktif aşı ve mRNA aşısıyla ilgili detaylar gündem oldu. Sağlık Bakanı Koca, 2 doz mRNA aşısı olmuş kişilerin 3'üncü doz aşı olacaklar mı sorusuna açıklık getirdi. Peki, 3. doz koronavirüs aşısını kimler yaptıracak? İşte İnaktif aşı ve mRNA aşısı için 3.doz kararı..
Sağlık Bakanı Koca, yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yazılı açıklama bulundu. Gündemde olan aşılama dozuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Koca, aşı olanların en çok merak ettiği 3.dozla ilgili kararı açıkladı.
3. DOZ KORONAVİRÜS AŞISINI KİMLER YAPTIRACAK?
Kimler 3. doz koronavirüs aşısı yaptıracak, sorusunun yanıtı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklaması ile yanıt buldu. Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Bakan Koca, "İnaktif aşı olmuş vatandaşlarımızın vakit kaybetmeden 3. doz aşılarını ister mRNA ister inaktif aşı ile olmalarını bir kez daha şiddetle öneriyorum." dedi. Koca, 2 doz mRNA aşısı yaptırmış olanların ise 3. doza ihtiyaç duyulmadığını belirtti.
İNAKTİF AŞI NEDİR?
Fiziksel veya kimyasal yöntemlerle öldürülmüş m.o.ları içeren aşılardır. Hangi tip m.o. olursa olsun ekzojen antijen şeklinde algılanırlar. Antijen sunan hücreler tarafından işlenip yardımcı T lenfositlerine sunulurlar ve humoral immun yanıt oluştururlar. Hücredışı bakterilerin neden olduğu infeksiyonlarda etkilidirler. Canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi kısadır.
Alt birim aşıları mikroorganizmanın tümünü değil yalnızca belli antijenik kısımlarını içerir. Alt birim aşılarını da subunit aşı ve toksoid aşı şeklinde iki temel gruba bölmek mümkündür. Ülkemizde kullanılan Hepatit B, pnömokok, Hib, aselüler boğmaca ve risk gruplarına önerilen meningokok ve grip aşıları subunit aşılarıdır. Sinovac aşısı inaktif bir aşıdır.
mRNA NE DEMEK?
Mesajcı RNA, sentezlenecek bir proteinin amino asit dizisine karşılık gelen kimyasal şifreyi taşıyan bir moleküldür. mRNA, bir DNA kalıptan transkripsiyon yoluyla sentezlenir ve protein sentez yeri olan ribozomlara, protein kodlayıcı bilgiyi taşır. Tıpta yaklaşık 30 yıldır kullanımda yer alan mRNA aşısı da canlı aşı olarak biliniyor. Biontech aşısı mRNA aşısına örnektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ateş düşürücü olarak kullanmayın! Yan etkileri korkunç: Böbrek ve karaciğeri bitiriyor
Dubai çikolatası yerken sağlığınızdan olmayın! Bu hastalıkları tetikleyebilir
Kardiyoloji Uzmanı uyardı: Her 15 saniyede bir insan kalp krizi geçiriyor
Çoğu kişi bilmiyor! Kış aylarında saç dökülmesinin en önemli nedeniymiş! Önlemek mümkün...
Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır! Biyolojik yaşınızı biliyor musunuz? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı