hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    23 Aylık Bebek Gelişimi: 23 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    23 Aylık Bebek Gelişimi: 23 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı Beslenmesi Nasıl Olmalı
    expand

    23 aylık bebeklerde hem boy hem de kilo unsurları hızlı bir şekilde artış gösterir. Bu aylarda çocuk artık 2 yaşına geldiği için pek çok olayı kavrar, öğrenme yetileri hızla gelişir. Sürekli gelişen bebeklerde boy ve kilo unsurları da giderek artmaya başlar. Özellikle boy ve kilo unsuru bebeklerin gelişiminin ne kadar sağlıklı olduğunun bir göstergesidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    23 aylık olan bebeklerde beslenme ve yaşam standartlarına göre kilo ve boy unsurları bazen değişiklik gösterebilir. Fakat genel olarak 23 aylık olan tüm bebeklerde belirli bir boy aralığı ve kilo aralığı bulunmaktadır.

    23 Aylık Bebek Gelişimi: 23 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı?

    23 aylık olan bebekler neredeyse 2 yaşına gelen bebeklerdir. Genellikle 23 aylık olan bebeklerde iyi kilo ve boy unsurları cinsiyete göre az da olsa farklılık gösterebilir. 23 aylık olan kız çocuklarında ortalama kilo 11.3 olurken, erkek bebeklerde ortalama kilo 12 kilogramdır.

    Boy ise kız çocuklarında ortalama olarak 85.5 cm olurken, erkek çocuklarda 87 cm olur. Bu dönemlerde çocuğun gelişimini diğer belirleyen unsur baş çevresinin büyüklüğüdür. Kız çocuklarında baş çevresinin büyüklüğü ortalama olarak 48 cm olurken, erkek bebeklerde baş çevresi büyüklüğü ortalama olarak 48 cm hesaplanır.

    Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    23 aylık olan bebekler bazen anne sütüne devam edebilir. Fakat hekimlerin önerisine göre 2 yaşına gelen çocukların artık normal 3 öğün yeme durumlarına başlaması gerekir. Normal yeme durumuna başlayan bebek, günlük miktar olarak her gün farklı büyüklükte öğün tüketebilir. Bu durum ebeveynler için endişe edecek bir durum değildir. Çünkü büyümesi devam eden çocuk kendisine yetecek düzeyde tüketim sağlar.

    23 aylık olan bebeklere günlük olarak yaklaşık 1000 kalorilik bir beslenme programı oluşturabilirsiniz. Bu dönemlerde çocuğunuz yemeklerde seçicilik yapabilir. Çocuğunuz domatesi sevmiyorsa bir sos haline getirerek çocuğunuza yedirebilirsiniz. Ayrıca bu dönemde çocuğunuzun kendi kendine yemesine de izin vermeniz gerekir.

    Bu yaş aralığında çocuklar bağımsızlığını ilan ettiği için kendilerinin yedikleri besinleri daha hızlı ve daha düzenli şekilde tüketebilirler. Beslenme konusunda mutlaka çocuklarınıza süt ve süt ürünlerini, çeşitli sebze ve meyveleri özellikle tahıllardan yapılan çorbaları sunmalısınız. Bu şekilde çocuğunuzun dengeli mi düzenli beslenmesine de yardımcı olabilirsiniz.

    23 Aylık Bebeklerde Süt Tüketimi

    23 aylık bebeklerin pek çoğu artık anne sütünü bırakmıştır. Fakat bebeğinizi mutlaka 23 aylık dahi olsa inek sütüyle beslemeye özen göstermelisiniz. Bebeğinize özellikle yatmadan önce bir çay bardağı ya da bir su bardağı şeklinde süt verebilirsiniz. 23 aylık olan çocuklara artık gece beslemesi gerekmez. Bu nedenle gece beslemesi yerine çocuğunuza bir bardak süt gerekli proteinin alınmasında da yardımcı olacaktır.

    23 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

    23 aylık bebeklerde artık gündüz uykusu azalırken gece uykuları daha uzun olmaya başlar. Özellikle bu aylarda çocukların günlük ortalama 12 ya da 14 saat uykuya ihtiyacı vardır. Bazen bu saatlerde bir düzensizlik söz konusu olabilir. Özellikle bebeğiniz gece uyuma konusunda sorun çıkartıyorsa mutlaka gündüz uykularını azaltmanız gerekir. Eğer çocuğunuz düzenli bir şekilde gündüz uykusuna yatıyorsa gece uyku süresi 11 ya da 12 saat arasında değişiklik gösterir.

    23 Aylık Bebek Gelişimi İçin Neler Yapılmalıdır?

    Bebeğiniz ile beraber sürekli hareket halinde olmak Bebeğinize motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Özellikle çocuğunuzun hem fiziksel hem de zihinsel gelişimine yardımcı olacak oyuncaklar seçimi sizin en büyük destekçiniz olacaktır. Bu durumlarla beraber bebeklerin gelişimi için ebeveynler şunlara dikkat edebilir.

    1- Hareket etmeyi seven çocuklar için özellikle fiziksel gelişimini desteklemek amacıyla yürüyüşler çıkabilirsiniz. Eğer çocuğunuz hareket etmeyi pek sevmezse yakın mesafelerde puset içerisinde götürerek, çocuğunuzun gelişimini destek olabilirsiniz.

    2- 23 aylık olan çocuklarda özellikle motor becerilerin gelişmesi için çeşitli oyuncaklar bulunur. Merak duyguları da artan 23 aylık bebekler artık iki eliyle oyuncakları kavrama ve onları anlama gibi durumlara daha fazla yaklaşır. Bu dönemde çocuğumuz el becerileri de sürekli artmaya başlar. Özellikle eline bir kalem aldığında karalama gibi el becerisini geliştirir aktiviteler yapabilirsiniz.

    3- Çocuğunuzun kendi başına yaptığı aktiviteleri kesinlikle engellememelisiniz aksi halde bu durum çocuğunuzun özgüvenini kaybolmasına neden olabilir.

    4- Çocuğunuzun bu dönemde özgüven kazanması çok önemlidir. Bu nedenle çocuğunuza tek başına yapabilecek işler verebilirsiniz. Oyuncak toplama, kendi başına yürüme, karalamaya ya da bir defter vererek sayfalarını çevirmesi bile çocuğun kendine olan öz güvenin yerine gelmesine yardımcı olacaktır.

    5- Çocuğunuzun hızlı gelişimi için mutlaka sabırlı davranmanız gerekir. Çünkü bu aylarda pek çok bebek sürekli tekrarlama ve sürekli soru sorma gibi durumlara düşer. Ebeveynler olarak sıkılmadan gerekli tekrarları yapmalı ve çocuğunuzun sorduğu sorulara sabırlı bir şekilde cevap vermelisiniz.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow