21 Aylık Bebek Gelişimi: 21 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bebekler her geçen gün daha çok gelişerek hayata kendilerini hazırlar. Bu süreçte ailelerde bebeklerin yanında olarak bebeklerin daha sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesini sağlar. Doğduğu günden itibaren bebeklerle daha çok anneleri yakından ilgilenir.
Anne ve babalar bebeklerin gelişimi için her şeyi yapmaya çalışır. Her bebeğin gelişim süreçleri ve serüveni farklıdır. Ancak genel anlamda bebeklerde ortak olan gelişim kriterlerine bakmak önemlidir. 21 aylık bebeklerde gelişim farklıdır.
21 Aylık Bebek Gelişimi
21 aylık olan bebeklerin kaba motor becerileri gelişmiş ince motor becerileri de oldukça gelişmeye devam etmektedir. Bu dönemde bebek öz bakım becerilerini de hızla kazanır. Bebeklerin bu dönemde zaman kavramı daha tam oturmamıştır. Zaman kavramı yalnızca şimdiden ibarettir. Bu dönemde bebekler genel anlamda daha özgür bireysel hareket eden bebekler haline gelir.
11 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalıdır?
21 aylık her bebeğin boy ve kilosu farklılık gösterebilmektedir. Ancak ortalama olarak bu dönemde bebeklerin boy ve kiloları gelişim için önemli olmaktadır. Bu dönemde erkek ve kız bebeklerde kilo farklı gelişim göstermektedir.
21 aylık kız bebek kilosu 10.9 kilogram olurken; 21 aylık erkek bebek kilosu 11.5 kilogram olarak belirlenmiştir.
21 Aylık Bebek Boyu
Erkek ve kız bebekler için 21 aylık bebek gelişiminde de boy önemli bir kriterdir. Ancak 21 aylık bebeklerde de erkek ve kız bebeklerde farklı gelişim durumları görünür. 21 aylık kız bebek ortalama boyu 83.7 santimetre olarak ölçülürken 21 aylık erkek bebek boyu 85.1 santimetre olarak ölçülmektedir.
21 Aylık Bebek Motor Becerileri
- 21 aylık bebeklerin motor becerileri de hızla gelişmeye devam eder. Bu dönemde birçok işi kendisi yapma eğiliminde olan, özellikle 6 küpe kadar olan küplerden kule yapabilir.
- Önünde duran topa tekme vurulabilir.
- Elbiselerinden berini çıkabilme özelliklerine sahip olan bebek daha bireysel hareket edebilir.
- Bir giysisini giyme özelliğine de sahiptir.
- Yine yardım alarak dişlerini fırçalayabilir.
21 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi
-21 aylık bebeklerde zaman kavramı yalnızca şimdiden ibarettir. Bu dönem bebeklerde ileri ve geri zaman kavramı yoktur. Zaman kavramı olmayan bebeklerde ancak şimdi ile durumlar anlatılabilir.
- Bu dönem bebeklerinin gözlemleme yetenekleri oldukça gelişmiştir.
- Bazı bebekler girişken ve sosyal davranırken bazı bebekler yalnızlıktan hoşlanabilir.
21 Aylık Bebekte Dil Gelişimi
- 21 aylık bebekler artık çevreleri ile daha fazla iç içe oldukları için sosyal beceriler de bu dönemde gelişerek dil becerilerini etkiler.
- Bu dönemdeki bebekler 1 ila 4 resmi isimlendirerek tanımlayabilme özelliğine sahiptir.
- Vücudunda 1 ila 6 kısmın bütün söyleyebilir.
- Birçok kelimeyi de kullanmaya başlayan 21 aylık bebekler genel anlamda daha sosyal ve dil gelişimi açısından daha aktif bebekler olarak karşımıza çıkar.
21 Aylık Bebek Beslenmesi
- 21 aylık bebeklerde beslenme konusu oldukça önemlidir.
- Bu ayda genel olarak emzirmeye devam edilirken; bazı anneler ve bebekler karar vererek emzirmeyi sonlandırabilir.
- Bu dönemde bebekler 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün beslenmelidir.
- Bu dönemde bebeklerin yemek miktarı sağlıklı ve kalori açısından zengin olması gerekir.
- Ortalama bu dönemde olan bir bebek 1000 kaloriye ihtiyaç duyar.
- Bu dönemde bebeklerde yemek seçme durumu ortaya çıkabilir.
- Bebeğin kendi kendine beslenmesi bu dönemde oldukça önemlidir. Bu sürecin desteklenmesi gerekir. Bebeğin çatal kaşık kullanılmasına izin verilerek yemeği bebeğin kendi kendini yemesini destek olmak gerekir.
- Genel anlamda bebeklerde; ebeveynlerle birlikte aynı sofraya oturarak birlikte yemek yeme alışkanlığı kazandırmak da bu dönemde oldukça önemlidir.
21 Aylık Bebek Uyku Düzeni
21 aylık bebeklerde uyku süresi 13 saat kadar olmaktadır. Bu dönemde bebeklerde uykuda korku oluşabilir. Gece ağlamaları ortaya çıkarak bebeklerin uykuları bozulabilir. Bu süreçte ailenin bebeğin yanında olması oldukça önemlidir. Bebek bu dönemlerde masaj yapılarak da sadeleştirilebilir. Bu dönemde bebekler 1 gündüz uykusu uyumaktadır.
Aylık Bebek Aşı Takvimi
21 aylık bebeklerin aşısı bulunmamaktadır geçmiş herhangi bir aşıları yoksa 21 aylık bebeklerin aşısı 24. Aya kadar yoktur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kanserde umut veren iki yeni alan: Alfa radyasyonu ve yapay zeka
Kahve nasıl tüketilmeli? Günde 3 fincan kahve vücutta mineral kaybına yol açar mı?
Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerde alerji ve enfeksiyon daha sık görülüyor
Soğuk algınlığı ile karıştırılıyor! Baharda uçuşan polenler kabusunuz olmasın! Polen alerjisine karşı 7 etkili önlem
Hemofili hastalarına uyarı: "Doktor kontrolleri aksatılmamalı"