hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2 Yaş Sendromu Nedir? 2 Yaş Sendromunu Atlatmanın Yolları Nelerdir?

    2 Yaş Sendromu Nedir 2 Yaş Sendromunu Atlatmanın Yolları Nelerdir
    expand

    2 yaş sendromu; çocukların bebeklik evresinden çıkıp, kendilerini tanımaya başladıkları ve çevresine bir birey olduğunu kabul ettirmeye çabaladıkları dönemdir. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, kendi başlarına bir şeyler yaptıklarının farkına varırlar. Özgürlüğün ilk adımları olan bu farkına varış, beraberinde öfke nöbetlerini, bağırıp haykırma isteklerini, olur olmaz şeylere ağlayarak tepki vermeyi getirir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ailelerin bir takım zorluklarla karşılaştığı bu dönem, geçici bir süreçtir. Benlik duygusunun geliştiği 18. Ay ile 36. Aylar arasında görülen 2 yaş sendromu, çocukların istediklerini elde etmek için gösterdikleri çaba ve öfke nöbetleri ile geçer.

    2 Yaş Sendromu Nedir?

    1,5 yaş ile 3 yaş arasında görülen 2 yaş sendromu, sağlıklı her çocukta görülmesi beklenen bir süreçtir. Bu dönem, çocukların psikolojik gelişimlerinin en doğal parçasıdır. Doğduğundan beri anneye bağımlı olan bir çocuk, birden bire konuşabilen, yürüyebilen ve isteklerini ifade etmeye çalışan bir çocuk olduğunu keşfeder. Artık tek başına bir şeyler yapabilen bir birey olduğunun farkına varır ve ben merkezli bir döneme girer.

    2 Yaş Sendromunu Atlatmanın Yolları Nelerdir?

    Çocuğun bu dönemde gösterdiği tepkiler, kendini etrafına ispatlama çabasıdır. Kendi düşüncelerinin doğru olduğunu ispatlamaya çalışırken, inatlaşması ve agresif tavırlar sergilemesi gelişiminin bir parçasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2 yaş sendromunun sağlıklı bir şekilde atlatılması için; ebeveynlerin bu durumun farkına varıp, bu konuda bilinçlenmeleri gerekir. Bir şey için çocuğa “hayır” dedikten sonra ardından ağladığını görünce “evet” denmemelidir. Ayrıca anne ve babanın davranışlarının da tutarlı olması, biri “evet” derken diğerinin “hayır” dememesi gerekir. Çocuğu tamamen özgür bırakmak veya tamamen sınırlandırmak yanlış bir tutumdur. Çocukla doğru iletişim kurmalı, ona net ifadelerde bulunulmalıdır. Çocuklarla kaliteli zaman geçirmek, onların sağlıklı gelişimleri bakımından çok değerlidir. Çocuklar oyunlar oynanmalı, sevdiği ve aynı zamanda eğitici aktiviteler yapılmalıdır. Fiziksel oyunlar, açık hava gezileri ve parklar, çocukların enerjilerini boşaltabilecekleri, koşup oynayacakları yerlerdir.

    Bu aktiviteler, çocuğun öfke kontrolünü yönetmesini kolaylaştıracaktır. Bir kıyafeti giymek istemeyen bir çocuğa, kendi isteğinizi kabul ettirmek yerine, ona iki seçenek verip, seçimi kendisinin yapmasını istemek daha doğru olacaktır. Öfke nöbeti geçiren çocuğun, aslında amacının dikkat çekmek olduğunun farkına varılması gerekir. Böyle bir durumda çocuğa müdahale etmeden bir kenara geçilip, sessizce çocuğun sevdiği kitabı okumaya başlanabilir veya onun sevdiği bir oyun oynanmaya başlanabilir. Kendiyle ilgilenilmediğinin farkına varan çocuk, bir anda annesinin ne yaptığını merak edip yanına gidecek ve onu sevdiği bir şeyi yaparken bulacaktır. Bu durumda dikkati dağılarak neden öfkelendiğini unutacak ve annesiyle oyun oynamaya başlayacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

    Öfke nöbetleri Kendini yere atıp ağlama İnatlaşma Etrafındakilere vurma Bağırma Etrafına tekmeler atma Eşyaları fırlatma

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow