2 Ay Aşısı Nedir? En Geç Ne Zaman Yapılmalı? Yan Etkileri Var Mı?
Bebekleri olan annelerin en fazla dikkat ettikleri konuların başında bebeklerin aşı takvimi geliyor. Bebeklerin aylık durumlarına göre olmaları gereken aşılar arasında 2. ay aşıları oldukça önemli.
2. ay aşıları bebekler için zor geçen bir süreç olabilmektedir. Bu aylarda anne ve babalar aşı sonrasında bebekte ateşlenme görüleceği için birtakım endişeler taşırlar. Bununla birlikte bazı bebeklerde bu aşılardan sonra ateş görülmemektedir. Bazı bebeklerde ise aşı sonrasında kısa bir süre içerisinde ateşlenme görülebilmektedir. Yüksek derecede ateş ise nadiren rastlanılan bir haldir.
2 Ay Aşısı Nedir?
Bebeğin 2.ay aşıları diğer aylar ile kıyaslandığı zaman daha yoğun olmaktadır. 2. ay aşıları kapsamında verem, rotavirüs, pnömokok ile karma aşı yapılmaktadır. Karma aşı difteri, tetanoz, boğmaca ve hib gibi hastalıklara karşı bebeklerin bağışıklık kazanması amacı ile yapılan bir aşı türüdür. Bebeklere yaptırılacak karma aşı, Sağlık Bakanlığı'nın aşı takviminde bulunmaktadır. Bebeklerin uyku düzenleri özellikle ilk aylarda son derece önemlidir.
En Geç Ne Zaman Yapılmalı?
Bebeklerin ikinci ayda gerçekleştirilen rutin kontrol esnasında verem aşısı, KPA ile karma aşıyı olmaları gerekmektedir. Verem aşısı sonrasında ufak bir iz oluşabilmesi durumu olabilmektedir. Bebekler, yapılan bu aşılar sonrasında menenjitten tetanoza; orta kulak iltihabından zatürreye kadar pek çok hastalık için bağımsızlık kazanabilmektedir. Aşılar konusunda Sağlık Bakanlığı aşı takvimi aileler tarafından takip edilebilir.
2 Ay Aşısının Yan Etkileri Var mı?
2. ay aşılarının ateş gibi bazı ufak yan etkileri olabilmektedir. Ateş yüksekliği görülmesi halinde doktora başvurulması hususuna dikkat edilmesi halinde bu aşılar, son derece güvenilir aşılardır. Genel olarak 2. ay aşılarının etkileri geçici olduğundan ve bu aşılar bebeklere herhangi bir zarar vermediğinden dolayı mutlaka yaptırılması gereken aşılardır. Bebeklere yaptırılan bu aşıların koruyucu etkileri bulunmaktadır. Bu aşılardan sonra hiç ateşi çıkmama durumu da rastlanan haller arasında yer almaktadır.
Ateş dışında baş ağrısı, kas ağrısı ve iştahsızlık aşılardan sonra görülebilen sistemik belirtiler arasında yer almaktadır. Kendilerini ifade edemeyen küçük bebekler, bu şikayetlerini huzursuzluk ile dışa vururlar. Bebekler bu sırada yaşlarına ve kilolarına uygun olan dozda analjezik, antipiretikler ile rahatlatılabilirler. Bu belirtilen 48-72 saat aralığında kendiliğinden düzelmektedir. Böylelikle bu aşıların, eklere herhangi bir kalıcı zararları olmamaktadır.
Uygulanan aşı sonrasında aşı bölgesinde, örneğin bacakta kızarıklık ve şişlik görülebilmektedir. Bu şişliğin takibi ve müdahalesinin nasıl olması gerektiği hususu da uzmanlara sıklıkla danışılmaktadır. Uzmanların genel görüşlerine göre şişlik, kendiliğinden çoğu kez geçmektedir. Bu sebeple herhangi bir masaj, soğuk uygulama, ilaç uygulama tavsiye edilmemekte, bu uygulamalara gerek görülmemektedir.
2 Ay Aşısı Sonrası Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıldır?
Bebeklerin uyku düzenleri özellikle ilk aylarda son derece önemlidir. Bebeklerin 2. ay aşıları sonrasında uyku düzenleri değişmemekle birlikte bazı bebeklerde aşı sonrasında bir süre huzursuzluk ve uyku sorunları görülebilmektedir.
2 Ay Aşısı Sonrası Ateş Yüksekliği Görülmesi Halinde Yapılması Gerekenler
Bebeklerde ikinci ay aşılarından sonra geceleri daha fazla ateş görülebilmektedir. Bu aşamada ateş düşürücü veya şurup verilerek ateş kontrol altına alınabilmektedir. Bebeğin ikinci ay aşılarından sonra ateşinin 38 derecenin üzerine çıkması durumunda ise vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır. Bu tarz bir ateş yüksekliği durumu kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Aşıların Koruyuculuğu Nedir?
Bebeklere yapılan aşıların koruyuculukları ve ne oranda bağışıklık sağladıkları merak edilen konuların başında gelmektedir. Belirtmek gerekir ki her aşının kendi özelliği ya da üretim teknolojisinden kaynaklanan bir koruyuculuk yüzdesi bulunmaktadır. Bazı aşılarda 0'e yakın bir koruyuculuk oranı gözlemlenirken bazı aşılarda ise bu oran %60 civarlarında olabilmektedir.
Maksimum seviyede sonuç alabilmek için aşıların uygun doz, uygun teknik ile saklama koşullarında uygulanması gereklidir. Aşılar, üretim aşamasından uygulamaya kadar geçen süre zarfında soğuk zincir sistemi korunarak muhafaza edilmelidir. Ayrıca bunlara ek olarak aşıların istenilen etkinliği sağlaması için belirli bir program doğrultusunda yapılması şarttır.
Aşı, mikropların zayıflatılmış ya da ölü hallerinin bebeğin vücuduna verilerek o mikrobu tanımasına ve onunla mücadele edecek yöntemleri geliştirmesine yarayan bir yöntemdir. Bu aşılara dair bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri ise hastalığa karşı 0 bir koruma sağlanamasa da her koşulda hastalığın ağır geçirilmesi riskini ortadan kaldırmasıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı