15 Aylık Bebek Gelişimi: 15 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bebekler yeni doğdukları andan itibaren hızla büyürler. Bu büyüme sırasında gelişim aşamaları da çok önem taşımaktadır. Anne ve babalar ise bebeklerinin gelişim dönemlerini çok yakından takip ederler. 15 Aylık bebeklerin gelişimi de özenli bir şekilde takip edilmelidir.
15 Aylık bebeklerde yürümeleri ve konuşmaları gelişir. 15 Aylık bebekler yavaş yavaş yürümeye başlarlar. Bu yürüme aşaması da sonraki aylarda iyice gelişme gösterir. Aynı zamanda bebeklerin konuşmaları da bu aylarda daha çok gelişmektedir.
15 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeklerin gelişim süreci çok hızlı ilerler. Özellikle büyüme aşamalarında gerek fiziksel gerek ise zihinsel gelişim yakından takip edilmelidir. 15. aylarda bebeklerin konuşmaları sırasında daha fazla kelime bildikleri görülür. Bu aylarda bebeklerin kelime sayısı hızla artar. Aynı zamanda bebekler kendilerini daha rahat ifade ederler. Bu süreçte onlar daha iyi anlaşılır. 15 Aylık bebeklerde fiziksel gelişim de ön plana çıkar. Buna göre bebeklerin el ve tutma becerileri çok daha hızlı şekilde gelişebilir.
15 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre bebeklerin dünya genelinde ortalama bir gelişim standardı vardır. Bu standartlara göre de bebeklerin kilosu ve boyu belli standartlarda olmalıdır. Buna göre 15 aylık kız bebeklerin kilosu 7.7 ve 12.2 kg arasında olmalıdır.
Bu yaş grubundaki bebeklerin boyu ise 72.4 cm ve ya 82.7 cm arasında olabilir. 15 Aylık erkek bebeklerin kilosunun ise 8.4 ve en çok da 12.7 kg arasında olması beklenir. Bu yaş grubundaki bebeklerde boy oranı 74.4 cm ile 82.7 cm arasında değişmektedir. Çocuklardaki bu gelişim düzeyini belirleyen bazı faktörler vardır. Bu faktörler beslenme ve uyku düzeni olabilir.
Beslenmesi Nasıl Olmalı?
15 aylık bebeklerde beslenme düzeni oldukça önemlidir. Bu yaş grubundaki bebeklerde beslenme düzeni genel olarak 12 aylık bebeklerin beslenmesi ile aynıdır. Bu aylarda beslenme düzenine farklı bir besin ilave edilmez. Bebeklerde anne sütü temel besin olur. Buna ilave olarak da yenilen besinlerden küçük küçük bebeğe de verilebilir.
Bazı anneler bebeği kendileri uyanmadan besleyebilirler. Bu şekilde daha fazla uyuyacaklarını düşünürler. Ama bu yapılan hatalardan bir tanesidir. O nedenle bebekler bir yaşından itibaren akşam yemeklerini yedikten sonra neredeyse sabaha kadar deliksiz uyuyabilirler.
15 Aylık Bebekler Hangi Besinleri Tüketmeli?
Bebekler için en kaliteli besin anne sütüdür. Anne sütüne ilave olarak ek gıda da tüketilebilir. Ek gıdaya geçildiği andan itibaren ise bebeklere besinler organik ürünler arasından seçilmelidir. Bu dönemde hazır mama kullanılması çok fazla önerilmez.
Bebeklerin günlük öğünlerinde protein, yağ, karbonhidrat ve meyve-sebze dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Bu aylar sırasında iki kez buğulama ya da ızgara balık tüketilebilir. Aynı zamanda günde bir defa meyve tüketilmelidir. Bebeklerin yemekleri ise margarin yerine zeytinyağı ile yapılmalıdır.
15 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
15 aylık bebeklerde uyku düzeni çok önemlidir. Çünkü doğru uyku düzeni bebeklerin gelişiminde doğrudan etkilidir. Bebekler bu aylarda günde ortalama 13 ve ya 14 saat uyurlar. 15 aylık bebekler gün içerisinde 2 defa kısa sürelerde uyuyabilirler.
Bebeklerin herhangi bir sorunu olmaz ise gece deliksiz uyuyabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken bebeklerin aynı saatler arasında uyumasıdır. Bebeklerin belli bir uyku düzeni olmalıdır. Bebeklerde uykudan önce iyi bir rutin olmalıdır. Genellikle ılık bir banyonun ardından yumuşak masaj ve sonrasında deliksiz bir uyku olabilir. Bebeklerin çoğu ninni dinleyerek de uyuyabilirler.
15 Aylık Bebeklerde Sosyal ve Bilişsel Gelişim
15 Aylık bebeklerin büyüme sürecinde pek çok detay dikkat çekmektedir. Özellikle de bebekler bu yaşlarda anne ve babalarını taklit etmeye başlarlar. Dil ve konuşma becerileri ise hızla ilerler. Ortalama 4 ve ya 6 kelime söyleyebilen bebekler bu dönem öğrenmeye çok açıklardır. Bebekler ise bu süreçte duygularını daha net bir şekilde gösterebilirler.
Bebeklerin ise bu süreçte sosyal ve bilişsel gelişimleri çok önemlidir. Bu süreçte bebekler kolay sinirlenebilirler. Aynı zamanda arkadaşları ile de kavgalar ve tartışmalar da yaşayabilirler. 15 Aylık bebekler aynı zamanda kolay sinirlenip agresif tavırlar sergileyebilirler. Anne ve babalar bu süreçte sakin bir şekilde davranmalı ve bebekleri ile rahat iletişim kurmalılar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Belirti vermeden ilerliyor! Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden biri... Akciğer kanserinde risk faktörleri
Tavuk, kırmızı et, yumurta ve süt ürünlerini tüketirken dikkat! Bahar ve yaz aylarında risk artıyor
A,B,C,D,E ve K vitaminleri zarar verebilir! Bu vitaminleri aynı anda kullanmayın! Böbrek taşı riskini, kemik ağrılarını, kanda pıhtılaşmayı arttırıyor! İşte doz aşıldığında vitaminlerin zararları
Yoğurda ve bala katıp 'doğal protein' olarak tüketiyorlar! Sayısız faydası var... Şifa deposunun hasadı başladı! Kilosu bin 300 TL
Bu hastalıkları konuşmak utandırıyor! Ülkemizde her 4 kadından 1’inin sorunu... En sık görülen 5 kadın hastalığı