hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    13 Aylık Bebek Gelişimi: 13 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    13 Aylık Bebek Gelişimi: 13 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı Beslenmesi Nasıl Olmalı
    expand

    13 aylık bebekler, artık kendi bağımsızlığını kazanmaya başlarlar. Bununla birlikte kendi güçlerinin farkında olurlar. 13 aylık bebekler, ilk kez bir koltuğun ucuna tutunarak ayağa kalkabilirler. Bunun yanı sıra birinin elinden tutup, ilk adımlarını atmaya çalışırlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    13 aylık bebeklerin sosyal anlamda da oldukça iyi bir gelişim gösterdiğini belirtmek önemli olacaktır. Bu gruptaki bebekler yapılanları ve söylenenleri çok iyi kavrar. Kişiyi taklit eder ve konuşmasa bile hareketleri ile kişiye yanıt verebilir. Anlama güçleri çok yüksektir.

    13 Aylık Bebek Gelişimi

    13 aylık bebekleri, etrafındaki kişilere, nesnelere veya kitabın resimlerine eli ile işaret edebilir. Alkışlar tutabilir. El sallayabilir. Bunların yanı sıra 13 yaşındaki bebekler ellerini kullanarak bir nesneyi tutabilirler. Boya kalemleri ile bazı karalamalar gerçekleştirebilmekte olan bu grup, çoraplarını da kendi çıkarabilir.

    13 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı?

    13 aylık bebeklerin kilosu, bazı durumlara göre farklılık göstermektedir. Bunlara örnek olarak;

    - Kızların minimum olması gereken kilo sınırı 7.2 kilogram, en fazla olması gereken kilo sınırı ise 12.2 kilogramdır.
    - Erkeklerin minimum olması gereken kilo sınırı 7.6 kilogram, en fazla olması gereken kilo sınırı ise 12.9 kilogramdır.

    Kısaca bu gruptaki bebeklerin kilosu yaklaşık olarak 10 ile 12 arasında olması önemlidir.

    13 Aylık Bebeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    Bebeklerin aydan aya beslenme konusunda bazı farklılıklar yaşadığını belirtmek mümkün olacaktır. 13 aylık bebeklerin beslenme düzeninde bazı farklılıklar söz konusu olacaktır. 13 aylık bebekler, çoğu zaman anne sütü ve ek gıda ile beslendikleri bir dönemde yer alırlar. Yeni yeni yürümeye başlamaları, hareket aralığının artması gibi durumlar yüzünden yemeğe karşı bir ilgisizliğin varlığı söz konusu olacaktır. Bunun dışında ilk zamanlara bedenin ihtiyaç duyduğu kalori oranı da bir miktar azalır. Bu yüzden, eskisi gibi sık sık acıkmaz ya da karnının doyurulması için belirtilerde bulunmaz. Bu dönemde en çok karşı karşıya gelinen durumlar ise;

    - Gündüz vakti emmeyi istemeyebilir.
    - Anlık iştahsızlık söz konusudur. 13 aylık bebekler yemek yemek istemeyebilir.
    - Almış olduğu ek besinler bebeğin gereksinimini karşılamada yeterli geliyordur.
    - Sabah uyanınca kahvaltıya olan istek, az olabilir.
    - Gece vakti emmeye olan gereksinimde azalma söz konusudur.
    - Başkası tarafından yemek yedirilme yerine kendi kendine yemek yemek isteyebilir.

    Beslenme ile alakalı problemler yaşamaya başlandığı zaman sakinlik korunmalıdır. Bununla birlikte ısrarcı olmamak gerekir. Bunun nedeni bebeğin yemekten uzaklaşacağıdır. Bebek yemek yemek isteyince anneden yemek talebinde bulunacaktır. Fakat bu etapta günlük alması gereken gıda değerlerini kaçırmamak oldukça önemlidir. Her öğünde farklı ve sağlıklı besinler menüye eklenmeli, işlenmiş ürünler ve abur cuburlardan mümkün olduğunca uzaklaşmak gerekmektedir. 13. aya gelindiği zaman bir bebeğin beslenme programında mutlaka olarak, tahıl, protein, demir, C vitamini, kalsiyum, yeşil yapraklı meyve ve sebze bulunmasına özen gösterilmesi önemlidir.

    13 Aylık Bebeğin Olması Gereken Aşılar

    Bebek dünyaya gelir gelmez bazı aşılar uygulanır. Yaşını doldurmuş olduğu ayda, yapılması gereken bazı aşılar henüz yapılmamışsa bu dönem içerisinde o aşıların uygulanması gerekmektedir. Bu aşılar ise;

    - Su çiçeği aşısı,
    - Konjuge pnömokok yani KPA aşısı,
    - Kızamıkçık, kabakulak, kızamık aşısının pekiştirme dozu.

    Bu aşıların 12. ayda yapılmasıyla beraber yapılacak başka aşı bulunmaz.

    13 Aylık Bebeklerin Zeka Gelişimi

    13 aylık bebeklerin zeka gelişimi aşağıdaki gibi sıralanabilir;

    - Bebeğe söylenen direktifler çoğu zaman anlaşılır.
    - Gözlem yeteneği çok gelişmiştir. Yapılan ve söylenen her şeyi hafızalarına kaydeder ve bunları taklit etmeye başlar. Bu nedenle, anne ve babalar hem davranış hem de sözel anlamda örnek olmalıdır.
    - Sözcükler söylenmese dahi belirli sözcüklerin ne anlama geldiğini anlarlar ve sözcükler söylendiği zaman tepki verirler.

    13 Aylık Bebeklerin Dil Gelişimi

    13 aylık bebekler, kimi sözcüklerin ilk hecelerini söyleyebilmektedir. Örnek olarak; baba için ba, mama için ma şeklindeki heceleri söyleyebilirler. 13 aylık bebeğin, gerçek anlama sahip olan sözcüklerden 1 ya da 2 tanesini de duymak mümkündür. Bebeğin dil gelişimi adına bebekle sık sık konuşarak, ona kısa hikayeleri de anlatmak önemlidir. Evdeki, dışarıdaki, etraftaki nesnelerin adının söylenmesi dil gelişimine katkı sağlayacaktır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow