hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunus Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Yunus Duası Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle)

    Yunus Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Yunus Duası Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle)
    expand

    Kuran-ı Kerim’in onuncu suresi olan Yunus Suresi, adını doksan sekizinci ayette geçen Yunus aleyhisselam’dan almaktadır. 109 ayet olan sure, Mekki olarak kabul edilmektedir. Sure Yunus peygamberi anlatmamaktadır sadece surenin adının belli olması için sembolik anlamda kullanılmıştır. Ancak buna rağmen sure baştan sona birbiriyle uyumlu özelliklere sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Surenin nüzul zamanı işkencenin ve baskının maksimum seviyeye çıktığı Mekke’nin son dönemine işaret etmektedir. Ayrıca surede hicret iması da bulunduğu açıktır. Bu durumda surenin Mekki olduğu kanaatine varılmıştır. Baskı ve zulm altında her türlü yaşam hakkının elinden alınması ile birlikte

     Yunus Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı

     Uyarı ile başlayan Yunus Suresi Rasulullah’ın (sav) çağrısı ile başlıyor. Bu çağrının insanlara tuhaf gelmesi eleştiriliyor. Halbuki o sizi hidayete ve kurtuluşa çağırıyor. İnsanlar ise bu çağrıya verdikleri cevap ‘mazeret ve iftira oluyor.’ Buradaki mazeret ise Peygamberi büyücülükle suçlamalarıdır. Yani ‘biz bu büyü olduğu için inanmıyoruz’, diyorlar. Halbuki bu büyü değil hakikatin ta kendisi.

     Öncelikle Alemlerin rabbi olan Allah’tan başkası ibadete layık değildir. Onun kanun ve kuralları ile yaşamak ve ona ibadet etmek her insanın görevidir. Yerde ve gökte tek ilahın Allah olduğu ve putların reddedilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

     Verilen ikinci mesajda ise ahiret gününden bahsedilmektedir. Ahiret gününde insanlar işledikleri günahları ve sevapları karşılarında görecekler. Yunus Suresi bu bölümde, ahiret inancı ve yapılan bütün amellerin karşılığının bir gün mutlaka verileceğini anlatmaktadır. Bütün yaptıklarının karşılığını ahirette alacaklar. Kötü sonucun iman etmeyenleri beklediği, iman edenlerin ise büyük bir mükafatla mükafatlandırılacağı buyruluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Yunus Duası Faziletleri ve Faydaları (Tefsir ve Diyanet Meali Dinle)

     Hz. Yunus aleyhisselam’ın hikayesi de bu sureden çıkarılmıştır. Yunus Bin Matta, Ninovalılara peygamber gönderilmiştir. Onların inkarından bıkan peygamber çareyi Allah’tan izin almadan kaçmakta bulmuştur. Kaçarken denizde fırtına çıkar ve bu fırtına sonunda denize düşer. Denizde Yunus balığı onu yutar. Balığın karnında tevbe eden Yunus aleyhisselam tevbe eder.

     Ahirette pişman olmak istemeyenler hayatlarını bu dünyada düzeltmelidir ve mutlu sona ahirette ulaşmalıdır. Daimi bir pişmanlık yaşamamak adına peygamberlik çağrısına kulak verilmelidir.

     Surenin devamında Hz. Nuh’un (as) kıssasına yer verilmiştir. Hz. Musa (as)’ın kıssası da burada rabbimiz bize anlatmaktadır. Bu kıssalardan ders alınması istenmektedir. Hz. Muhammed’in (aleyhisselam) arkasından gidenlerin Nuh ve Musa aleyhisselam’ın kavminin yaptığı hataları yapmaması istenmiştir. Mekkeli müşriklerin davranışları bu iki peygamberin kavminin davranışlarına benzetilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Müslümanların biçare olmaları veya zayıf olmaları inanmayanları inanmaktan alıkoymamalıdır. Eninde sonunda zafer inananların olacaktır. Durumlarının değişeceğini ve Allah’ın onlara zafer vereceğini müjdelemektedir.

     Musa kıssasının verilmesinin nedeni Firavun’un durumuna örnek göstermek içindir. O tevbe etmeme konusunda ısrar etti ve sonuç olarak kafir olarak öldü. İbret olsun diye Allah-u Teala cesedini günümüze kadar ulaştırmıştır.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA