Diyanet Nazar Duası Nasıl Okunur? Türkçe Ve Arapça Tefsiri... Nazara Karşı Okunan Dua Hangisidir?
Nazar duası Türkçe ve Arapça okunuşu nazara karşı dua etmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Aynı zamanda Nazar duası Türkçe ve Arapça tefsiri duanın anlamına ilişkin detayları da gösteriyor. Peki, nazara karşı okunan dua hangisidir? Nazar duası nasıl okunur?
İnsanların birçoğu nazar duasını her olguya karşılık okumaktadır. Tam olarak nazarın ne olduğu da bilinmemektedir. Bazı kişilerin bakışlarıyla diğer kişileri olumsuz etkilediği İslamiyet’te kabul edilmiştir. Bunun adına da nazar denmiştir.
Nazar Duası Nasıl Okunur?
Nazar duasının Türkçe okunuşu şöyledir:
Ve in yekâdullezîne keferû le yuzlikûneke bi ebsârihim lemmâ semiûz zikra ve yekûlûne innehu le mecnû. Ve mâ huve illâ zikrun lil âlemîn.
Nazar duasının Türkçe anlamı şöyledir:
Şüphesiz inkar edenler Kuranı duydukları zaman neredeyse seni gözleriyle devirecekler. Senin için hiç şüphe yok o bir delidir diyorlar. Halbuki Kuran alemler için ancak bir öğüttür.
Nazar Duası Türkçe Ve Arapça Tefsiri
Diyanet ve İslamiyette yer alan Kuranı Kerimde nazar duasının ayetleri kalem suresinde yer almaktadır. Kalem suresi nazar duası olarak geçmektedir. Bu yüzden de kurumlarda nazar duasının tefsiri kalem suresinde yer almaktadır.
Kalem suresi toplamda 52 ayetten oluşmaktadır. Mekke döneminde inmiş olan bu sure adını birinci ayetinden almaktadır. Elkalem kelimesi birinci ayette geçmektedir.
Bu sure Nün suresi olarak da bilinmektedir. Surenin ana konusunu Hz. Muhammed'in peygamberlik kanıtı ve müminler ile kafirlerin geleceği oluşturmuştur.
Kalem suresinin 51. ve 52. ayetlerini ise Hz. Muhammet döneminde nazar duası olarak dile getirmektedir.
51. ayette O inkarcılar Kuranı işittikleri zaman seni gözleriyle devireceklermiş gibi bakar şüphe yok o bir delidir derler cümlesi yer almaktadır. Bu ayette yer alan gözleriyle devirmek cümlesi göz değmesi nazarı olarak algılanmaktadır.
52. ayet ve son ayette ise, oysa Kuran alemler için öğütten başka bir şey değildir cümlesi yer almaktadır. Burada göz değmesine karşılık en iyi gelecek şeyin Kuran ayetleri olduğu vurgulanmıştır.
Nazara Karşı Okunan Dua Hangisidir?
Kalem suresi nazar ayeti olarak kabul edilmiştir. Kalem suresinin nazar ayeti olarak kabul gören ayetinde ise Kuran'da yer alan her duanın nazara iyi gelebileceği açıklanmıştır.
Doğal olarak da nazara karşı okunabilecek birden fazla dua bulunmaktadır. En çok nazara karşı Hz. Peygamber'in de çevresindekilere okuduğu Kalem suresinin 51. ve 52. ayetleri yer almaktadır.
Nazar duasının dışında nazara karşı okunan dualar arasında Felak suresinin ve Nas suresinin iyi geldiği dile getirilmiştir. Nazara karşı Felak ve Nas suresi okunmaktadır.
Nas suresinin anlamında sığınırım ben insanların Rabbine, insanların hükümdarına, insanların ilahına, o sinsi vesvesecinin şerrinden, o ki insanların göğüslerine vesveseler fısıldar. Gerek cinlerden gerek insanlardan.
Nas suresinin bu anlamında yer alan gerek cinlerden gerek insanlardan cümlelerinde anlatılmak istenen cinlerin ve insanların kötü gözlerinden doğabilecek zararlardan korunmak için Allah'a sığınma anlatılmaktadır. İnsanların kötü bakışlarından doğan ise nazar olarak bilinmektedir.
Felak suresinin anlamı da benzer bir anlam ile şunu içermektedir:
Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım.
Bu surede de yer alan hasetlik, kötülük ve bundan doğabilecek nazar diye adlandırılan zarardan Allah'a sığınıldığı anlatılmaktadır. Bu anlamları ile nazara karşı bu sureler okunmaktadır.