hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Musibetten Ve Beladan Kurtulma Duası Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Hangi Dua Okunmalı?

    Musibetten Ve Beladan Kurtulma Duası Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Hangi Dua Okunmalı
    expand

    İnsanoğlunun başına bin bir musibet gelir ve bu musibet durumunda yapılması gereken dualar vardır. Rasululah sallallahu aleyhi vessellem “Dua mü’minin silahıdır” buyurmuştur. Diğer meşhur ve sahih olan hadis-i şerif ise “ dua ibadettir” hadisidir. Musibet anında da Rasulullah’ın (sav) ettiği dualar vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Musibetten ve Beladan Kurtulma Duası Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı 

     Müsibet anında Peygamberimiz aleyhisselatu-vesselamın yaptığı dua şu şekildedir:

     “İnnaa lillahi ve inna ileyhi raciun, Allahümme’curni fii musibeti ve ehlif li hayra minha”

     Anlamı: “ Biz (Müslümanlar) Allah (u teala)ya aidiz ve ona dönücüleriz. Allah’ım, başıma gelen bu musibet nedeni ile bana ecir ihsan eyle ve daha hayırlı olanı bana ihsan eyle, bağışla.”

     Hangi Dua Okunmalı?

     Dua gönüllere ferahlık verir ve ruhu güçlendirir. Allaha imanın göstergesi olan dua aynı zamanda ibadettir. Dilemek istemek anlamındaki dua İslamın temellerinden biridir. Musibat duası her zaman için yapılabilir. Ölüm anında, kaza anında, bir malın çalınması esnasında ve benzeri bütün kötü durumlarda musibet duası edilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Başa gelen hayır ve şerler Allahu teala’nın izni ile olur. Allahu teala kulunu sınav etmek ve onu denemek için musibet verir. Bu musibet anında yukarıdaki musibet duası okunur. Dua “ gerçekleri kabul ederek” başlıyor. Yani bizi Allah-u Teala yarattı ve yine ölünce ona döneceğiz. Dönüşümüz onadır ve bu konuda aciz insanın “itaat etmekten” başka bir durumu yok. Musibet anında Müslümanlar bu gerçeği kabul ederek duaya başlar.

     Musibeti veren Allah’tır ve sabreden için ecir vardır. Rasulullah aleyhisselam şöyle buyurmaktadır: “ (Musibette) sabır ilk andadır” buyurmaktadır. Bu meşhur ve sahih hadis-i şerif göstermektedir ki Mü’min kişi ilk anda sabreder ve Allah’a isyan etmez. Bu dua Mü’min kişinin sabretmesini sağlar. Allahtan ecir ve hayır dilenmesindeki maksat bu dünyada ve ahirette karşılığının olması temennisidir.

     Dua eden kişinin “duam kabul olmuyor” demesi, duanın kabul edilmemesine neden olur. Bu konu ile ilgili Peygamberimiz “ kişi duam kabul olmuyor” demediği sürece duası kabul olur, buyurmaktadır. Şirk koşmamak, duada aracı edinmemek, duadan önce salatu selam getirmek ve duanın kabul olduğu zamanlarda dua etmek duanın adabıdır.

     Haram veya şirk olan her hangi bir konuda Allah’tan istekte bulunmak haramdır. Müsibet anında bu dua sabır verir ve gönülleri rahatlatır. İsyan duygularını ortadan kaldırır ve kulluğu hatırlatır. Doğrudan Allah’a isyan eden kişi sabretmemiş olur ve Allah-u Teala’nın gazabını üzerine çeker. Kendimiz için ve yakınlarımız için musibet anında sabır istememiz gerekir. Duada geçen “inna lillahi ve inna ileyhi raciun” cümlesi ayettir. Bakara suresi 156. Ayette geçen bu kelime duanın aslını oluşturur. 156. Ayet şu şekildedir: “ Onların -yani Müslümanların- başına bir müsibet geldiğinde onlar “Allahtan geldik Allaha dönücüleriz” derler.” Buyrulmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA