Halvet Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Tasavvufta Halvet Nedir?
Halvet, kelime anlamı olarak ıssız ve kapalı yer, ıssız yerde yalnız kalma anlamlarına gelmektedir. Arapça kökenli bir kelime olan halvet bakım, yalnızlık için mahremiyet ya da tenha anlamlarına gelir.
Halvet Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Halvet, anlamı merak edilen kelimelerden biridir ve birçok kişi tarafından internet üzerinden araştırılır. Halvet, Arapça bir kelimedir ve bakım, yalnızlık, tenha ya da yalnızlık için mahremiyet anlamlarına gelir. Aklında takılanlardan kurtulmak için yalnız kalmayı tercih etmek ya da tenha ve arzu edilen yer anlamlarına da gelir.
Halvet, yalnız olmak, kimsenin içeri girmesine izin vermemek ya da yalnız kalmak anlamlarına gelen bir kelimedir. İbadet etmek, meşgul olmak, zikir etmek ya da karar vermek için yalnız bir şekilde bir odada kalmak demektir. Tenha bir yerde yalnız başına oturmak ya da yalnızlığa girmek şeklinde de ifade edilebilir.
Tasavvufta Halvet Nedir?
Halvet, İslamiyet'te olan bir kavramdır ve tasavvufta hangi anlama geldiği de birçok kişi tarafından merak edilir. Halvet, günahlardan korunmak ve daha iyi bir şekilde ibadet edebilmek için ıssız bir yerde yaşamayı tercih etmek anlamına gelmektedir.
Mutasavvuf ve zahidlerin en belirgin özelliklerinden biri de yalnız yaşamayı tercih etmeleri ve halktan ayrı durmaya özen göstermeleridir. Başlangıçta toplumla ilişkisini kesen ve evin bir yerinde inzivaya çekilen zahidler daha sonra bu adetlerini sürdürmeye devam etmiş ve halveti tasavvufta bir unsur haline getirmişlerdir.
Peygamberimiz Halvete Girer miydi?
Halvetin din bakımından önemli olduğunu göstermek isteyen mutasavvuflar Hz. Muhammed'in (SAV) inziva hayatını yaşadığını ve Mekke yakınında bulunan Hira mağarasına çekildiğini ifade etmektedir. Issız bir yere çekilmiş ve Allah'ı (cc) zikrederek hayatına devam ettiğini belirtmişlerdir.
Zahid ve sufiler kendilerini günahlardan korumak için toplum arasına girmemeyi ve bir köşeye çekilmeyi kendileri için zorunlu görmüşlerdir. Bu kişilerin bir kısmı basit barınaklarda yaşarlarken bazıları da mağaralarda yaşamaya başlamışlardır.
Bazı sufi ve zahidler ise yerleşim bölgelerinden uzak yerlere evlerini yapmışlar ve tek başlarına yaşayacakları bir ev inşa etmişlerdir. Bu kişiler kendileri için evin içine ya da yanına küçük ibadethane yapmış ve ibadetlerini de burada devam ettirmişlerdir.
Halvet Nasıl Olur?
Bazı uygulama farklılıkları olsa da tüm tarikatlarda olan ve kökeni eskilere dayanan bir uygulamadır. Halvet, genelde dergahtaki özel odalarda yapılır ve yalnız kalan kişiler her şeyden uzak ibadetlerini burada gerçekleştirirler. Şeyh, müridini halvete koyacağı odaya kadar götürür ve içeri bıraktıktan sonra da dua edilmeye başlanır.
Yalnız kalan kişiye her gün su ve yemek düzenli bir şekilde götürülür ve sonrasında günden güne azaltılır. Ruhunu temiz tutmak ve dışardaki günahlardan uzak durmak için girilen halvet bir yerde yalnız kalmak ve ibadetlerini herkesten ve her şeyden uzak gerçekleştirmek demektir.