Caferilik Nedir? Caferi Mezhebinin İbadetleri Nelerdir?

İslam dininin dördüncü halifesi olarak bilinen Hz. Ali’nin torunlarından olan Cafer-i Sadık'ın çevresinde toplanan ve onun söylediklerine inanan Müslümanların bağlı oldukları fikhî ve siyasi mezheptir.
Dünya üzerinde, çok sayıda mensubu olan pek çok mezhep vardır. Bu mezheplerden bir tanesi de Ehl-i Beyt ve Caferiliktir. Caferilik mezhebi, Hz. İmam Cafer Sadık (a.s)’ın mezhebine mensup olmak anlamına gelir. Hz. Resulullah (s.a.a)’dan sonra İslam’ın önderliğini yapan Hz. Ali, on iki imama ait olduğuna inanılan Ehl-i Beyt mektebinin de ortak ismidir.
Bu mektebe ise, İsnaaşeriyye, Şiilik ve İmamiyye de denir. Ama bu mektep ise, ülkemizde daha çok Şiilik isimi ile bilinirken; Irak, İran, Azerbaycan, Bahreyn, Lübnan, Suriye, Afganistan, Pakistan, Arabistan Bengladeş ve Hindistan gibi, aynı inanca sahip olan Ehl-i Beyt, dostlarının da yoğun olduğu ülkelerde Caferilik ve Şiilik isimleri ile meşhur oldu.
Caferi Mezhebinin İbadetleri Nelerdir?
Caferilik mektebine mezhep adını veren kişiler, aslında bu mektebin kendi mensupları değildir. Bu mektebe mezhep adını verenler, İslam camiasında herhangi bir müçtehidin verdiği fetvalara uyan farklı İslami fırkalardır.
Caferilik daha çok ülkemizde, Şiiliğin daha fazla bulunduğu yerlerde Alevilik'in bir mezhebi olarak da görürler. Çünkü bu mezhebinin dini esasları ise tevhid, imamet, ahiret, nübüvvet ve adalettir. Şer’i hükümleri ise, sünnet, kitap, icma ve akıldır.
Tevhid: Allah birdir ve onun eşi, benzeri ve kimseye benzeyen bir yanı yoktur, anlamına gelir.
İmamet: İman etmenin tek yolu, imamlara inanmaktır. İmamlar ise, her dönemde, insanların doğruyu kolayca bulmaları için görevlendirilmiş olan kişilerdir anlamına gelir.
Nübüvvet: Peygamberliğin, Allah tarafından belirlenen kullarının vahiy yolu ile yetkili kılınmasıdır. Peygamberler, Allah’ın emirlerini halka doğru yolu kolayca buldurmak için onlara iletirler. Onların halka ilettikleri her emrin, doğruluğu da kesindir. Peygamberlerin yaptıklarından hiçbir şekilde şüphe edilemez. Hz. Muhammed ise, peygamberlerin en üstünü olarak kabul edilir. İnsanlara verdikleri en büyük hediye de, Kur’an olarak kabul edilir.
Ahiret: Ölümden sonra ahiret hayatının olduğuna inanılmasıdır. Hiçbir şekilde bilinmeyen ahiret hayatına olan inanç ise kesindir. Ahiret hayatı, yorumsuz ve sorgusuz sualsiz olarak kabul etmek esastır.
Adalet: Allah’ın bütün kullarına adil olduğuna dair olan inançtır. Kullar ise, her eyleminde oldukça özgürdür. Onların iyi davranışlarına iyilik, kötü davranışlarına kötülükle cevap vermek de, aslında dinin bir gereğidir.
Caferilik Mezhebinin Ülkemizdeki Yeri
Caferilerin ülkemizdeki sayıları yaklaşık 3-4 Milyon civarıdır. Bunların çoğunluğu ise, Kars ve Iğdır kökenlidir. Caferilik ise, günümüzde İran’ın büyük bir kısmı tarafından sıkça benimsendiği için devletin resmi mezhebi olarak da kabul edildi. Türkiye’de bulunan mensubu çok fazla değildir. Bu mektebe aynı zamanda İmamiyye, İsnaaşeriyye ve Şiilik de denir. Ama bu mektep, ülkemizde daha çok Şiilik (Alevilik) adı ile bilinir.
Kaynak: Makalenet