hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adalet ile İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Adalet İle ilgili Sözleri...

    Adalet ile İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Adalet İle ilgili Sözleri...
    expand

    Adalet, insanlar arasında hakkaniyete uygun şekilde hükmetmektir. Peygamberimiz aleyhisselam Kuran ve Sünnete göre adaletli davranırdı. Adalet konusunda din ayrımı yapmaz ve en küçük bir haksızlığın meydana gelmemesi için çaba sarf ederdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adalet İle İlgili Hadisler

    Rasulullah aleyhisselatu Vesselam adaletle ilgili şu şekilde rivayet etmektedir: ‘Hüküm verirken aile efradına ve halkına adalet ile hükmeden yönetici, kıyamet günü Allah-u Teala yanında ışıktan/nurdan yüksekte bulunan koltuklarda otururlar. (Müslim/İmare-18)

    Rasulullah (sav)’in adalet ile ilgili diğer bir hadis-i şerifi şu şekildedir: ‘Cennetlik olanlar 3 gruptadır. Bu kişiler:

    1- Adaletli ve başarı gösteren devlet reisi,

     2- Yakınındakilere ve Müslüman ahaliye merhamet gösteren ve ince kalpli kişi,

     3- Aile efradı kalabalık olması nedeniyle haramdan sakınan ve kimseden bir şeyler istemekten çekinen kişi. (Müslim-Cennet/63)

    Peygamberimiz aleyhisselam hırsızlıkla ilgili şu şekilde buyurdu: ‘Allah-u Tealaya kasem/yemin ederim ki, hırsızlığı yapan kişi Muhammed’in kızı Fatima olsa da onun cezasını veririm/vermekten çekinmem.’ (Buhari enbiya/54, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, İbn Mace)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başka bir rivayete göre Mekke fethi esnasında bir adam gelerek (Cirane bölgesinden) ‘Ey Peygamber adaletli davran!’ (Yani taksimi Allah için yap) dedi. Rasulullah aleyhisselam da ‘Eğer ki ben adaletli olmasam bedbahtlardan olurum.’ Buyurdu. Cabir bin Abdullah/ Buhari/1296)

    Rasulullah aleyhisselatu vesselam efendimiz ‘Allah-u Teala’dan korkunuz ve çocuklarınız arasında (bile) adaletli olunuz.’ Buyurdu. (Müslim/vesaya 13)

    Adaletle ilgili en meşhur hadis-i şeriflerden biri de şu şekildedir: Peygamberimiz aleyhisselam adaletle ilgili şu şekilde buyurmuştur: ‘ En faziletli/değerli cihat (Allah yolunda savaş), zulm eden bir yöneticinin yanı başında adaleti haykırmaktır.’ (Ebu Davud, Melahim/17)

    Peygamberimizin Adalet İle İlgili Sözleri 

    Rasulullah aleyhisselamla ilgili meşhur rivayetlerden biri de şu şekildedir: ‘Rasulullah adalet konusunda din farkını gözetmez ve adaleti ayakta tutardı. Ebu Hardad isimli sahabe Yahudiye bir miktar borçlanmıştı. Yahudi ısrarlı bir şekilde borcunu istiyordu. Ebu Hadra ise yoksul bir sahabeydi ve elbisesinden başka malı olmayan biriydi.

    Hayber seferi hazırlığında olan Rasulullah’a geldiler ve Yahudi süre isteyen Ebu Hadra’yı Rasulullah’ın (sav) huzuruna getirmişti. Yahudiye Ebu Hadra: ‘Hayber ganimetlerinden borcunu ödeyeceğini’ söylemesine rağmen kabul etmedi. Rasulullah aleyhisselam Ebu Hadra’ya giydiği elbisesini satmasını ve borcunu ödemesini emretti. Ebu Hadra da bu emri yerine getirdi. Müslim/Vesaya -13

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hukuki alanda, yönetimde ve hayatın diğer alanlarında her zaman için adaletli olmayı emreden Rasulullah aleyhisselam, Müslümanlar için güzel bir örnek teşkil etmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA