hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ROBLOX NE ZAMAN AÇILACAK? Roblox neden yasaklandı, geri açılacak mı?

    ROBLOX NE ZAMAN AÇILACAK Roblox neden yasaklandı, geri açılacak mı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Dünyada ve Türkiye’de en çok oynanan oyun platformlarından biri olan Roblox’a geçtiğimiz günlerde erişim engeli getirilmişti. Instagram ile devam eden görüşmelerin olumlu sonuç vermesiyle birlikte Instagram.com erişime açılmıştı. Bu gelişme sonrası oyun tutkunları “Roblox ne zaman açılacak?” sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, Roblox neden yasaklandı, geri açılacak mı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oyun tutkunlarının sıklıkla tercih ettiği platformlardan biri olan Roblox’a erişim yasağı geçtiğimiz günlerde gelmişti. Türkiye’den erişimin sağlanamadığı Roblox’a kısıtlamanın devam etmesiyle birlikte platformda yer alan kişiler Roblox’un ne zaman açılacağını araştırmaya başladı.

    ROBLOX NE ZAMAN AÇILACAK?

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman ise erişim engeli getirilen "Roblox" için “Amacımız, dijital ağların ülkelerin topluluk kurallarına ve hukukuna uyması”  ifadelerini kullanmıştı.  

    Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Türkiye’de 15 milyon kullanıcısı olan çevrimiçi oyun platformu Roblax’a, çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması nedeniyle erişim engeli getirilmesine ilişkin İhlas Haber Ajansı’na açıklamada bulundu. Sansüre ve yasaklara karşı bir parti olduklarını ifade eden Yayman, “Hükümet bu platformları Türkiye’ye davet eden, Türkiye’de topluluk kurallarını oluşturan, bununla ilgili 5651 sayılı yasayı düzenleyen hükümet ve parti biziz. Biz özgürlükleri sonuna kadar savunuyoruz. Fakat son tahlilde bir taraftan özgürlük ve güvenlik dengesinin doğru biçimde kurulması gerekiyor. Sosyal medya şirketlerinin kendilerini devletlerin önünde görmesini asla kabul etmiyoruz. Sosyal medya şirketlerinin kendilerini milletlerin üzerinde görmelerinin asla kabul etmiyoruz. Nasıl ki Roblox, İnstagram, Meta ve X Almanya’da Almanya’nın hukuk kurallarına uygu olarak çalışıyorsa, uygun davranıyorsa, Türkiye’de de aynı hassasiyeti göstermelerini istiyoruz. Bir takım erişim engelleri getiriliyor. Erişim engeli getirilmesini asla doğru bulmayız ama diğer taraftan da muhakkak ama muhakkak dijital ağların Türkiye’nin hukukuna uymasını bekliyoruz. Çifte standarda karşıyız, özgürlükleri, kamu düzenin sonuna kadar savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu kapsamda ilgili sorunlar giderilmeden Roblox’a erişimin sağlanması beklenmiyor.

    ROBLOX NEDEN YASAKLANDI, GERİ AÇILACAK MI?

    Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu 1 Ağustos tarihinde Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği'ne Roblox isimli oyun platformu için erişimin engellenmesi talebinde bulundu. Savcılık siteye ait 5 bağlantı uzantısına da talebinde yer vererek, "URL adreslerinin çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması" ifadelerini kullandı. Talebi değerlendiren Adana 6. Sulh Ceza Hakimligi aynı gün erişimin engellenmesine karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Roblox adlı platformun Türkiye’nin taleplerini yerine getirmesi durumunda mahkeme karını kaldırmaya yönelik başvuru gerçekleştirirse platforma erişim yeniden sağlanabilir. Ancak şu an için katedilmiş bir yol yok. Bu nedenle Instagram sürecinde olduğu gibi Roblox’un açılmasının da zaman alması bekleniyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow